To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

EVO - Techniczne - Ralliart - alarm sam sie wlacza...

Tomiasz - 10-10-2009, 19:10
Temat postu: Ralliart - alarm sam sie wlacza...
Od wczoraj jezdze ralliartem. Co jakis czas przy zaparkowanym samochodzie wlacza sie alarm ( siedze w srodku, rozkminiam navi, audio i reszte bajerow ). Nie wazne czy dopiero do niego wsiadlem czy skonczylem jazde, alarm potrafi sam sie wlaczyc co jakis czas. Rozmawialem z osoba ktora mi ten alarm zalozyla; serwisant sprawdzil co i jak i powiedzial ze jest ok. Jednak nie jest ok bo teraz sytuacja sie powtorzyla... Wsiadam do samochodu. Stacyjka w pozycji LOCK(tak jak powinna byc), przekrecam na ACC, chwile sie bawie przy komputerku w opcjach i znowu wyje...
Wczesniej podjechalem na polibude zeby sie zorientowac gdzie tam parkowac. Stacyjka na lock, wysiadam, przycisk na klamce ( dostep bezkluczykowy ), po 10 min wracam, unlock na klamce, wsiadam, chwile grzebie przy navi szukam jak mam jechac i ZNOWU WYJE... ale tym razem kluczykiem wylaczyc nie moglem alarmu... odpalilem silnik (dalej wyje), znowu na LOCK, odpalam ponownie i bylo ok.
Wie ktos moze czemu sie tak dzieje ? Ralliart MR, MY10
Czemu w ogole alarm jest aktywny jak siedze w srodku samochodu z dobrym kluczykiem... moge silnik odpalic a alarm i tak sie potrafi losowo wlaczyc... Drzwi wszystkie domkniete, bagaznik tez, sprawdzalem kilkakrotnie. HELP! :cry:

Luk - 11-10-2009, 12:59

Tomiasz, Ja miałem coś takiego (cytuję siebie z innego wątku):

"po 2 dniach walki w serwisie z samoczynnie włączającym się alarmem (regularnie, po 20 min. od zamknięcia alarm zaczynał wyć), naprawiłem sam: okazało się, że lampka w bagażniku ma przełącznik i można tak ustawić, że świeci się nawet po zamknięciu. Wystarczyło przestawić na gaszenie po zamknięciu klapy (środkowe położenie przełącznika). Pomogło.
Nie sprawdzałem jeszcze mojej teorii, ale być może po 20 min. komputer gasił jednak tę lampkę celem oszczędzania akumulatora, a alarm odczytywał to jako nowe zdarzenie i się załączał... Nieważne, ważne że już działa dobrze. A swoją drogą to gratuluję panom z serwisu alarmu dogłębnej wiedzy... Wymienili mi centralkę na nową"

Później sprawdziłem - rzeczywiście komputer gasi tę lampkę. Tylko że u mnie problem występował tyko przy włączonym alarmie.

Tomiasz - 11-10-2009, 22:05

u mnie alarm wlaczal sie w momencie kiedy ja bylem w pojezdzie :)
tak czy inaczej dzisiaj zrobilem jakies 200km i 0 jakichkolwiek problemow :)
alarm sie nie wlaczyl, jak bedzie sie jeszcze wlaczal to napisze
///spalanie na trasie: 10.0 spalanie w miescie: 25.2 ( jak ja lubie te korki... )

Trik - 14-10-2009, 09:30

Luk napisał/a:
Nie sprawdzałem jeszcze mojej teorii, ale być może po 20 min. komputer gasił jednak tę lampkę celem oszczędzania akumulatora

Tak jest, komputer gasi lamkę,aby nie obciążać akumulatora. Tak samo jest jak masz otwarty bagażnik przez te 20 min i tez komp ją zgasi mimo ze klapa jest otwarta. Lamki gasną też w momecie uruchomienia silnka lub ruszenia z postoju.