To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [Cari 1.6] maglownica/przekładnia kierownicz

rosoll - 12-10-2009, 17:10
Temat postu: [Cari 1.6] maglownica/przekładnia kierownicz
Witam. Mam taki problem. Kupiłem w tym roku Cari 1996 hatchback . Po paru miesiącach zauważyłem że guma/osłona (harmonijka) z prawej strony na maglownicy jest pęknięta na pół i z tego powodu powstały luzy. Teraz mam pytanie takie:

-czy maglownice z cari przed i po lifcie sie różniły
-czy bedzie pasować maglownica od volvo albo od GDI

Bardzo proszę o pomoc bo nie chce popełnić błędu przy zakupie :(

rasiak1980 - 15-10-2009, 06:10

guma to tylko kosmetyka a prawdopodobnie przyczyna luzów jest wybity przegub drążka który pod tą gumową manszetą się znajduje, najlepiej było by jakbyś podjechał do kogoś kto się troszkę na tym zna i potrafi stwierdzić co dokładnie dolega ja obstawiam to co napisałem, wiadomo jeżeli twój samochód ma znaczny przebieg to albo całą maglownice do generalnego remontu, albo do wymiany jeżeli okazyjnie gdzieś znajdziesz z samochodu o względnie niskim przebiegu. ja przynajmniej bym tak postąpił bo jedno zrobisz pojeździsz troszkę a tu okaże się że cieknie i drugi raz na warsztat będziesz musiał brać ten sam temat odrazu przy okazji niech sprawdzą ci końcówki drążków i wymienią drążki bo zapewne po kilku latach eksploatacji są już nieźle zorane i przegrzane. co do maglownicy nie chce ci skłamać więc musiałbyś zapytać kogoś z większą wiedzą ode mnie ale z tego co wiem były dwa rodzaje maglownic do volvo z mitsu nie wiem jak było nie poradzę ci
rosoll - 31-10-2009, 02:19

dzięki :) chociaż jedna odpowiedź się znalazła :) postanowiłem że kupie używaną bo na wiosnę chcę zmienić moja cari i szkoda mi dać 400 - 500 na regenerację maglownicy jak mogę mieć z montażem za 350 używkę :lol:
robertdg - 31-10-2009, 17:06

rosoll, Mitsubishi Carisma bylo robione razem ze wspolpraca z inzynierami od Volvo, dlatego te samochodu maja bardzo duzo wspolnych czesci, podejrzewam ze maglownica od volvo moze sie troszke roznic ze wzgledu na inna konstrukcje zawieszenia (kolyski zawieszenia), ale jezeli chodzi o inne czesci takie jak dmuchawy, parowniki, etc., sa to identyczne czesci w Carismie i V/S 40, dziwne tylko ze inzynierowie Mitsubishi zaprojektowali silnik 1.9 T4 198KM, a jednostka ta zostala wykorzystana tylko w marce Volvo serii 40
kanzas1966 - 07-03-2010, 12:52

Cześć
mam GDI 1.8 16v imam stuki w maglownicy czy da się dokręcić czy trzeba regenerować całą maglownice
p.s jakby miał ktoś zdjęcie maglownicy lub link do strony to bardzo proszę i z góry dziękuje :)

robertdg - 07-03-2010, 15:01

kanzas1966, jezeli stuki w maglownicy sa niwelowane w momencie odpalenia silnika to nie ma powodów do obaw, jezeli natomiast wystepuja ciagle to magiel do regeneracji
kobelko - 03-04-2010, 09:14

Czy ktos moze mi powiedziec ,która to jest maglownica? Załaczam schemat układu kierowniczego w linku
http://img87.imageshack.u...owniczyvd5.jpg/

robertdg - 03-04-2010, 10:37

kobelko, to element podpisany "steering gear and linkage"
carpezo - 07-06-2010, 21:02

witam. zauważyłem pekniętą osłonę maglownicy z jednej strony. nie wiem jak długo to już jest ale nie czuje zeby cos sie działo tam. wystarczy wymienic tylko tą osłonę? gdzie można to dostać? na intercarsie są dwa różne rozmiary. jeden 188mm inny 200mm dł. nie wiem który u mnie jest 1.6 16V 90 KM 95 r
misibiczi - 05-09-2013, 22:19

robertdg, dlaczego do oceny luzów w maglownicy ma znaczenie to czy są wyczuwalne przy pracującym silniku ?
robertdg - 06-09-2013, 08:21

Największe znaczenie ma zachowanie się układu kierowniczego w ruchu drogowym, wtedy można ocenić stabilnośc prowadzenia auta, "jakość" wspomagania, nadmierne stuki/luzy, etc. Jest to układ hydrauliczny zatem podczas pracy silnika (obciązenie hydrauliczne) bedzie kompensowany luz wstępny.
ross - 19-09-2014, 20:28

Mam problem z maglownicą stuka po lewej stronie - czy pod osłoną jest przegub? Jaka może być przyczyna ?
robertdg - 19-09-2014, 20:37

Pod osłoną jest drązek kierowniczy, jezeli jest tam luz to moźna wymienić drązek.
ross - 22-09-2014, 20:52

robertdg, Drążek jednak jest dobry stuka jednak z przekładni,czy jest regulacja luzu na przekładni ?
robertdg - 23-09-2014, 15:08

Jest