Space Star Ogólne - [MSS 1.6] światła jazdy dziennej.
16298 - 13-10-2009, 13:20 Temat postu: [MSS 1.6] światła jazdy dziennej. Czy montował ktoś do MSS światła do jazdy dziennej ? Proszę o jakieś wskazówki ew. zdjęcia.
Anonymous - 14-10-2009, 23:53
wybacz ! o co ci się rozchodzi?? kupiłeś MSS bez lamp czy co
halbog - 15-10-2009, 09:10
bazkomp napisał/a: | wybacz ! o co ci się rozchodzi?? kupiłeś MSS bez lamp czy co | nie, 16298 prawdopodobnie nie chce jeździć na światłach mijania w ciągu dnia i chce zainwestować parę złotych w tzw. światła do jazdy dziennej. Widziałem coś takiego w motoryzacyjnym, koszt sto kilkadziesiąt zł plus montaż.
Pozdrawiam
Bogdan
Anonymous - 15-10-2009, 09:29
a to przepraszam i sam jestem zainteresowany
drtymf - 15-10-2009, 10:40
Można i za kilkadziesiąt tylko trzeba pamiętać, że te najtańsze nie mają homologacji. Ale sam myślę nad zamontowaniem listw LED Czekam na pionierów i jakiegoś tutka :>
vaciok - 02-06-2010, 11:27
W najbliższym czasie zamierzam zamontować światła do jazdy dziennej LED z homologacją (najtańsze już od 49zł.),
aby oszczędzić trochę halogeny H4.
https://ssl.allegro.pl/item1056279075_swiatla_dzienne_6_led_homologacja_e4_okazja.html
Według nowych przepisów załączenie świateł postojowych, mijania czy długich wyłącza automatycznie światła do jazdy dziennej.
W dzień światła tylne i oświetlenie tablicy rejestracyjnej nie są wymagane.
Wrzucę później parę fotek i prosty schemat elektryczny spełniający te warunki.
Anonymous - 02-06-2010, 11:41
no to czekamy
daniel_b11 - 02-06-2010, 19:39
Warto było by ustalić czy te za 49 zł posiadają faktycznie homologację do której nikt nie będzie miał zastrzeżeń
plecho1 - 03-06-2010, 07:11
Światła do jazdy dziennej muszą mieć homologację dopuszczenia do urzytku na terenie UE czyli E z liczbą kraju produkcji oraz RL oznaczające światła dzienne. Podobno morze być zamiast RL DRL bo też takie oznaczenie się zdaża. Te informacje znalazłem w necie i potwierdził mi to znajomy policjant. Światła też muszą się same zapalać przy uruchomieniu silnika lub przy przełączeniu stacyjki na zapłon i same wyłączać po włączeniu pozycji czy mijania. Muszą być również zamontowane w ściśle określonym miejscu w pojeździe ale nie chce mi się tego opisywać bo jest to przeważnie opisane na każdej aukcji z allegro.
szkuba - 09-06-2010, 22:33
No właśnie z tym miejscem na mocowanie świateł DRL w MSS przed liftem jest problem jeśli by chcieć to wykonać zgodnie z przepisami. Halogeny p-mgielne są całkiem duże no i już nie ma miejsca na dzienne
plecho1 - 10-06-2010, 06:27
Zawsze można poświęcić halogeny i w ich miesce dobrać coś z dziennych.
pablo eldiablo - 10-06-2010, 09:20
Heh, ja właśnie w swoim przedliftowym nie mam halogenów, tylko czarne zaślepki - i to mi się wydaje idealnym miejscem na zamontowanie dziennych ledowych.
Może podziałam w tym kierunku..
daniel_b11 - 19-06-2010, 19:00
pablo eldiablo napisał/a: | Heh, ja właśnie w swoim przedliftowym nie mam halogenów, tylko czarne zaślepki - i to mi się wydaje idealnym miejscem na zamontowanie dziennych ledowych.
Może podziałam w tym kierunku.. |
Faktycznie. Ja też planuje wcisnąć ledy w środkowym zagłębieniu w czarnych zaślepkach z wersji przedliftingowej.
Jeśli ktoś już zrobił coś takiego to może mógłby się pochwalić jakimiś fotkami swojego dzieła.
szkuba - 28-06-2010, 22:15
postanowiłem sobie wykonać szablon żeby zobaczyć jak to z wymiarami montażu wg przepisów:
środkowa cześć zasłaniająca tablicę wyznacza minimalną odległość krawędzi lamp dziennych, czerwone strzałki ich maksymalną odległość od zewnętrznej krawędzi auta
ostatnio namierzyłem na parkingu pod sąsiednim blokiem MSS-a z halogenami i światłami dziennymi wygląda to tak:

drtymf - 29-06-2010, 08:04
Czyli wychodzi na to że wg przepisów montowanie świateł dziennych w zagłębieniu halogenów jest nieprawidłowe i diagnosta/ lepiej uświadomiony policjant może nie podbić przeglądu/ przywłaszczyć sobie dowód?
Jak to się ma do np.: Audi gdzie światła do jazdy dziennej są fabrycznie zamontowane w reflektorach praktycznie na samej krawędzi auta?
|
|
|