To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Pajero II - Wymiana płynu wspomagania kierownicy

altmarcin - 18-10-2009, 19:48
Temat postu: Wymiana płynu wspomagania kierownicy
Na mrozie po odpaleniu silnika trochę ciężej się kieruje - wspomaganie słabiej działa. Czy to oznaka, że płyn wciągnął trochę wody i wymaga wymiany? (bo jest higroskopijny jak płyn hamulcowy).
Jak najlepiej wymienić płyn we wspomaganiu?

[ Dodano: 12-12-2009, 17:14 ]
Kolejny przewalczony temat:
- płyn wspomagania to olej więc raczej nie jest higroskopijny
- różne są sposoby wymiany ale ja robiłem tak: kupić 2 litry płynu Dextron II, podnieść lekko przód auta, wyciągnąć strzykawą olej ze zbiorniczka, odłączyć przewody gumowe od zbiorniczka, górny wąż jest zasysający włożyć go do przeźroczystej butli z 2 litrami płynu, drugi wąż włożyć do innej butli (min. 2 l), zawołać kolegę by kontrolował wąż zasysający i poziom nowego oleju w butelce, odpalić silnik i powoli kręcić kierownicą do maksymalnego skrętu w obydwie strony aż kolega da znak do zgaszenia auta bo w butelce zostało około 0,5 litra, podłączyć przewody do zbiorniczka i nalać mu odpowiedni poziom
- u mnie wymiana na superuniwersalny płyn Prestone pogorszyła problem o którym pisałem wyżej, zauważyłem, że Prestone jest bardziej gesty od Dextron II, więc stwierdziłem, ze potrzebuję czegoś rzadszego, więc wymieniłem płyn na Dextron III i na razie jest OK! :)

adam_ruski - 15-10-2013, 17:22

Czy jako płyn do wspomagania w układzie auta pajero II 92 2.5 TD można użyć płyn

Mobil ATF 220 - stosowany w automatycznych skrzyniach?

Chciałem czerwony płyn bo taki obecnie mam w zbiorniczku - ale nie wiem kiedy wymieniany a coś rzęzi mi trochę pompa. Dostęp mam do tego mobila bezproblemowy.

altmarcin - 15-10-2013, 19:13

Jesli ten płyn ma napisane, że spełnia normy Dextron II lub III to jest dobry.
Ja chyba stosowałem ten o którym piszesz.
U mnie pompa, też trochę rzęziła, ale jeździłem 4 lata i wymieniłem tylko płyn. Wymiana płynu pomogła nieznacznie, więc dałem sobie spokój i jeździłem dalej, aż do sprzedania auta.

dyzioo - 05-03-2020, 15:52

Gdzie jest ten zbirniczek płynu wspomagania? Przodem do maski stoje.. z prawej strony taki mały kapselek i mały zbiorniczek zaraz obok zbiorniczka płynu hamulcowego?
MarcinKK - 05-03-2020, 21:44

Po lewej stronie stojąc przed maską koło filtra powietrza zbiorniczek z metalową nakrętką .