To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełn± wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[04-13]Colt CZx - BRZĘCZENIE W CZASIE PRZY¦PIESZANIA

pit2001 - 19-10-2009, 10:40
Temat postu: BRZĘCZENIE W CZASIE PRZY¦PIESZANIA
Witam

Mam Colta z 2003 wersje japońsk± z automatyczna skrzyni± biegów. Ten model w europie sprzedawany był chyba dopiero w 2004 roku. Używam go na Cyprze, dlatego pytam się forumowiczów o fachow± poradę.

Na wstępie opiszę o co chodzi.

W czasie przy¶pieszania w aucie z lewej strony od przodu słychać dĽwięk jak by "elektrycznego silniczka". W momencie kiedy zdejmuje nogę z gazu dĽwięk ustaje, więc wykluczyłem problemy z układem jezdnym. Jak auto stacza się na "luzie" też nie słyszę tego dĽwięku. Kiedy auto stoi i przygazuje też nie słychać nic szczególnego.

Jak na razie słyszalno¶ci tych dĽwięków w żaden sposób nie wpływa na osi±gi ¬rebaka ;)

Czy wie kto¶ z was czym jest spowodowane generowanie tego dĽwięku ??? Dodam że z zewn±trz też go słychać. Czy jest się czym przejmować, czy ma tak być ?

Anonymous - 19-10-2009, 15:18

Miałem podobny problem w moim Colciaku i jego powodem była osłona umieszczona nad kolektorem wydechowym. Wystarczyło j± lekko odgi±ć i niepokoj±ce dĽwięki zniknęły ;)
pit2001 - 19-10-2009, 15:21

Mam pro¶bę, czy może mi Pan/Pani wysłać jaki¶ schemacik gdzie tego szukać (jestem totalnym laikiem), albo jeżeli jest to możliwe przesłać zdjęcie (jeżeli Colcik jest jeszcze pod ręk±).

Z góry dziękuje za pomoc
Piotr Maćkowiak
www.wmarchitekci.com.pl

Pexu - 19-10-2009, 15:25

Osłona jest z przodu, niejako pod silnikiem. Osłona wydechu, mówiac prosto :)
Nadmienię, że u siebie miałem podobnie. Więc to dobry trop :)

tomekrvf - 20-10-2009, 08:20

Pexu napisał/a:
Osłona jest z przodu, niejako pod silnikiem. Osłona wydechu, mówiac prosto

W Colcie CZ, osłona kolektora jest z tyłu silnika :)