Sigma/Diamante Techniczne - łożysko tylniego koła
Anonymous - 19-10-2009, 21:25 Temat postu: łożysko tylniego koła Witam, przymierzam się do wymiany łożyska koła tylnego, jak juz zdąrzyłem zauważyć, nie można go chyba nigdzie dostać bez piasty.
i teraz pytanie czy cos takiego bedzie pasowało??
http://moto.allegro.pl/it...nte_okazja.html
Moja sigma to 1992 automat dohc no i niby 4ws, znaczy mam kontrolke 4ws:) ale czy to działą to nie wiem:)
czy jest jakas roznica pomiedzy piastą z sigmy zwykłej a tą z skrętną tylną osią?
a może ktoś ma sprawną używke w bdb stanie na sprzedaż?]
Pozdrawiam Artur
Anonymous - 19-10-2009, 22:11
pol165256, to co przedstawiasz z aukcji to są dokładnie te łożyska co potrzebujesz i nie ma różnicy po miedzy 4ws a zwykłą tylna osią a co do używanego łożyska to odradzam prawie każde auto ma narobione po przy najmniej 200 000 km i gdy takie używane łożysko zdejmie się (jest dobre) i założy ponownie to może nagle okazać się ze po przejechaniu 500 km zacznie szumieć i się rozsypie takie rzeczy eksploatacyjne to tylko nowe
u157 - 19-10-2009, 22:29
Dzwoń do Japaneze na pewno poprawnie dobierze piastę i może będzie miał dobry zamiennik w dobrej cenie. Nie warto bawić się w jakieś używane.
Anonymous - 19-10-2009, 22:33
dziękuję Panowie za pomoc:)
o używke pytałem tylko w wypadku gdyby te od 4ws się różniło i było ciężko dostępne lub cholernie drogie:)
więc jutro zadzwonie do Japaneze i zobacze co ciekawego mi wynajdzie:)
[ Dodano: 23-10-2009, 14:56 ]
hmm więc kupiłem piaste z tej aukcji http://moto.allegro.pl/it...nte_okazja.html ,
jako że jestem laikiem w dziedzinie mechaniki, a z mechanikiem bede sie widzial dopiero w przyszlym tygodniu, to chciałbym zapytać czy powinno tak być że moja piasta( ta którą kupiłem) ma 4 śruby, a przecież koła w sigmie są na 5, bo o ile dobrze rozumuje to na te śruby się przykręca koło, więc moge sobię tą piaste wsadzić w czy poprostu źle rozumuje:)
lukasz12 - 23-10-2009, 15:21
w opisie aukcji jest napisane obok zdjecia ze jest to tylko zdjecie pogladowe a nie zdjecie sprzedawanego przedmiotu
Anonymous - 23-10-2009, 15:28
ja już tą piastę mam w domu no i ona ma 4 śruby, czyli nie bedzie pasowac?
lukasz12 - 23-10-2009, 15:34
No to w takim razie lipa...no nie ma szans. Regulamin zabrania pisania słów obraźliwych ale co ten sprzedawca (...) odstawia. Choć widzę w opisie samochodów ze sigma to 3.0 turbo diesel więc mozna sie spodziewać wszystkiego...
Piast do Sigmy są dostępne w IC - oznaczenie H25015. Cena około 300 zł.
Co ciekawe zdjęcie na aukcji przedstawia piastę własnie taką jak ta z Intercarsu...
Anonymous - 23-10-2009, 15:48
a co ciekawsze oznaczenie na piascie tez sie zgadza jest H25015... więc być moze to nie wina sprzedawcy,
dzwoniłem już do niego i mówil że musiała zajśc jakaś pomyłka i podałem mu dane, zaraz ma oddzwonić, mówił że przyślą nową piaste a tą dam kurierowi...
zobaczymy co powie jak oddzwoni, bo numer sie zgadza...
[ Dodano: 23-10-2009, 16:06 ]
no więc wyślą nową - dobrą ( mam nadzieje) a tą złą dam kurierowi
lukasz12 - 23-10-2009, 17:27
No to dziwna sprawa, miejmy nadzieje że przyślą ta własciwą
Anonymous - 23-10-2009, 18:42
lukasz12, w IC bardzo czesto maja zle skatalogowane niektore czesci a wiekszosc zdjeci to np zdjecia poglądowe
lukasz12 - 23-10-2009, 20:11
Tak, wiem o tym ale na fotkach z IC wyglądaja jak trzeba - być może ktoś włozył coś zupełnie innego do pudełka. Ostatnio mi kolega sworznie CTR brał to jeden dostał rozpakowany w woreczeku i nie był śruby i tej osłony.
Slaw - 25-10-2009, 15:50
Łożyska nie psują się bez powodu,głównie od wpadnięcia w dziurę lub innych zdarzeń albo od wilgoci.W każdym razie można wstawić używkę i jezdzic długo i spokojnie lub wstawiać podróbki i zmieniać co raz,to tak jak z tarczami hamulcowymi.Pozdro
Zajc3w - 25-10-2009, 18:33
Slaw napisał/a: | Łożyska nie psują się bez powodu,głównie od wpadnięcia w dziurę lub innych zdarzeń albo od wilgoci.W każdym razie można wstawić używkę i jezdzic długo i spokojnie lub wstawiać podróbki i zmieniać co raz,to tak jak z tarczami hamulcowymi.Pozdro |
Łożyska maja swoja żywotność, 300tyś km to bardzo dużo dla łożysk nawet na idealnie równych drogach.
Anonymous - 25-10-2009, 19:35
Slaw, łożysk używanych się nie zakłada!!!! a to co jest w sklepach oferowane to nie są podróbki no chyba ze według ciebie KOYO czy NTK to podróbki
Slaw - 27-10-2009, 18:01
Łożyska są zazwyczaj dożywotnie a jeśli chodzi o używane to wiele części wstawia się się takie bo nowe są drogie.Te akurat które wymieniłeś są dobre ale są i zamienniki,natomiast z tyłu są piasty a nie nie same łożyska więc demontaż i montaż ponowny nie są w stanie ich zepsuć no chyba że piasta jest zniszczona przed demontażem .Takie jest moje sprawdzone zdanie.
|
|
|