Eclipse - Techniczne - 1G a diagnostyka komputerowa
Kazber - 21-10-2009, 10:15 Temat postu: 1G a diagnostyka komputerowa witam.
chciałem podłączyć swojego miśka pod laptopa, korzystając z tmo dataloggera lub innego oprogramowania. próbowałem zrobić odpowiedni kabelek samemu korzystając z rad na forum niestety stworzony przeze mnie kabelek nie działa i tu właśnie następuje moje pytanie czy za pomocą tego interfejsu http://allegro.pl/item772...2_promocja.html
udałoby mi się tego dokonać?
Adaho_krak - 21-10-2009, 10:26
NIestey nie ponieważ w 1G nie ma złącza OBD. Napisz czy Twój lapek posiada złącze COM1 (RS232) czy korzystasz z przejściówki USB>COM1 ? To najczęstszy problem w połączeniu. Niestety jedyna przejściówka na jakiej będzie działał kabelek do TMO to PCMCIA>COM1.
Kazber - 21-10-2009, 11:25
mam starego laptopa ze złączem COM1 i mimo to nie działa być może coś zepsułem przy montowaniu układu
podobno kabel rs232-aldl to praktycznie to samo co kabel rs232-ttl
znalazłem na allegro taki oto kabelek http://allegro.pl/item751...js_5v_4pin.html
tyle, że jest na 5V a podłączając pod gniazdo bezpieczników mam 12V no chyba, że pomiędzy pinem masy ECU, a złączem bezpiecznika jest 5V
Adaho_krak - 21-10-2009, 12:06
Schemat kabla do TMO:
Układ i numeracja pinów GNIAZDA COM1 (w przypadku złącza COM1 gniazdo ma szpilki a wtyczka ma dziurki) pod TMO:
Ten kabelek co podałeś link się nie nadaje.
Kazber - 21-10-2009, 12:23
tak to u mnie wygląda, że w laptopie mam szpilki, co do numerów pinów raczej się nie pomyliłem bo w tym rs232 które kupiłem są one ponumerowane więc nie ma takiej opcji, raczej nastawiam się na kupienie tego kabelka bo nie mam czasu i niechce mi się z nim bawić już, za dużo czasu zajęła mi ostatnio zabawa z podłączaniem go
[ Dodano: 21-10-2009, 12:27 ]
tu jest schemat oryginalnego kabla do tmo ale czegoś takiego to już na pewno nie zbuduje
yama - 21-10-2009, 14:00
to jest proste max233 to konwerter rs232 /wazne zeby nie uzywac ELEKTROLITOW jako kondensatorow / powoduja wzbudzanie , stabilizator i pare elementow , na pajaku ziesci sie w najmniejszym pudelku ,j caly uklad zmiescilem w wtyczce-uzylem elementow smd
nr na rs COM zawsze jest jednakowa wg standardu
takie rs mozna wydlubac z kabli od telefonow komorkowych nie dosc ze tansze to polowa elementow juz jest
to co sprzedaja na aledrogo to po prostu zdzierstwo ale za wiedze sie placi
jak ktos chce moge zrobic na szybko plytke pod metode prasowanki ale nie pod smd tylko na normalnych elementach
HouseM - 22-10-2009, 01:25
Wytłumacz mi tylko po co chce kombinować z tym kablem. Wszyscy ,którzy używają tmo mają taki kabel jak ze schematu Adaho i każdemu taki kabelek działa. Dodatkowym atutem jest fakt że wszystkie elementy mieszczą się we wtyczce RS i nie trzeba robić żadnej płytki. Wszystko lutujesz na pająka w powietrzu ,zalewasz silikonem (nawet takim do uszczelniania kibelka) zamykasz wtyczkę i masz kabel na wieczność.
Jedyny problem jaki możesz mieć to numeracja pinów. Podawana jest od strony kabla a nie pinów. od strony pinów jest lustrzane odbicie.
yama - 22-10-2009, 15:38
ten na max to po prostu rozwiniecie posiada one pelny konwerter rs ttl/cmos i zabezpieczenie
Producent nie moze sobie pozwolic na chale , ten bez maxa dziala identycznie ma zabepieczenie przeciwpieciowe w posiaci zenerki na 5,1V i tyle oba uklady dzialaja na tej samej zasadzie
krzypolo - 22-10-2009, 15:55
Hm fajnie tez bym chciał taki kabelek ale jak czytam o czym piszecie to poprostu ................. nie rozumiem ............ a mówicie żę to takie proste....
yama - 22-10-2009, 16:52
jak nic nie zakumasz to kup gotowy kablel prosciej nie umie
to ponizej to tylko PRZYKLAD WIZUALNY zebys zrozumial o co biega
http://allegro.pl/item787..._kabel_obd.html
z jednej strony "od wtyczki masz" RS232 masz 3 piny do podlaczenia w wtyczce REC XMIT i masa GND/P2 P3 P5 - P to pin w wtyczce oznaczenia masz pare postow wyzej/
co odpowiada "+" "-" i masa/ stoisz miernikiem na masie wtyczki do + bedzie kolo 8V a do - 0Voczywiscie jak masz podlaczona wtyczke w porcie kompa/
droga strona to te krokodylki na fotce/ to tam gdzie podpinasz sie pod zlacze diagnostyczne /tez 3 piny DATA DIAG i GND gdzie 2 ostatnie sa zwarte do siebie
zgodnie z schematem masz do podlaczenia 2 rezystory i diode
i tyle
kliper - 23-10-2009, 18:41
jezeli jest ktos chetny odsprzedac kabelek to zapraszam .(wole odkupic jak mam cos niechcacy zepsuć (EDIT by Adaho_krak))
krzypolo - 23-10-2009, 18:47
kliper napisał/a: | jezeli jest ktos chetny odsprzedac kabelek to zapraszam .(wole odkupic jak mam cos niechcacy zjeb...c) |
przejrzyj ten temat http://forum.mitsumaniaki...p=577367#577367 bo juz było i zobacz te kabelki na Ebay
Adaho_krak - 23-10-2009, 18:56
kliper, wydrukuj sobie schemat i podejdź do pierwszego lepszego serwisu RTV (tam gdzie naprawiają telewizory ) napewno pomogą.
Pozatym wykropkowany wulgaryzm jest nadal wulgaryzmem niemile widzianym na tym forum, więc bardzo Cię proszę ...
|
|
|