To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [Cari 1.9DI-D] Zły olej? Catrol Magnatec 10W40 do silnika Di

marcinleo85 - 24-10-2009, 16:01
Temat postu: [Cari 1.9DI-D] Zły olej? Catrol Magnatec 10W40 do silnika Di
Witam Serdzecznie.
Mam takie pytanie. Dzisiaj wymieniałem olej (czytając posty o oleju do mojej cari wybrałem Castrol 10w40, wydał mi sie najbardziej odpowiedni). Pojechałem do sklepu i kupiełem tenże olej, pytałem się sprzedawcy w sklepie z częsciami samochodowymi czy ten olej jest do disla, powiedział mi że tak (na bańce nie bylo wzmianki że jest on do diesla). Przeglądając teraz oferty w internecie dostrzegłem że jest olej Catrol Magnatec Diesel 10W40, a nie taki jak wlałem Castrol Magnatec 10W40. :cry:
Wiec moje pytanie jest takie czy ten olej co wlałem jest zły? czy trzeba go wymienić na CM Diesel?

pamar - 24-10-2009, 17:06

Cytat:
Castrol Magnatec 10W-40 to olej pół-syntetyczny... Dedykowany do tradycyjnych silników benzynowych Dostosowany do silników benzynowych wymagających stosowania olejów pół-syntetycznych... Mieszalny ze wszystkimi olejami spełniającymi specyfikację API SH, SJ, SL, SM

Cytat:
Castrol Magnatec Diesel 10W-40 to półsyntetyczny olej silnikowy do samochodów wysokoprężnych... Dostosowany do tradycyjnych silników wysokoprężnych także wyposażonych w turbosprężarki i intercoolery... Mieszalny ze wszystkimi olejami spełniającymi specyfikację API SH, SJ, SL, SM

Jeśli można je ze sobą mieszać, to nie powinno być problemów :wink:
Na logikę to wziąłem, ale mogę się mylić :doubt:

marcinleo85 - 24-10-2009, 22:49

Mam nadzieje że masz racje. Mi też sie tak wydaje. Bo czym mógłby sie jeszcze różnić te dwa oleje. Ale dla pewności w poniedziałęk podjade do zaufanego serwisu i sie dowiem dokładnie.
Ginger1021 - 25-10-2009, 01:24

Bardzo dobry olej do diesla i niema co się zastanawiać.
marcinleo85 - 26-10-2009, 22:42

Dziękuje bardzo za odpowiedź. Chciałem tą niejasność wyjaśnić do końca i żetelnie i udało sie dotarłem do artykułu który wyraźnie stwierdza że oba te oleje (Castrol Magnatec Diesel 10W40 i Castrol Magnatec 10W40) to TAKIE SAME oleje. Teraz jestem już pewny że sprzedawca w sklepie nic nie ściemniał :lol: .
A to jest odres strony na której jest artykół odnośnie oznaczeń na olejach
http://www.commaoil.pl/olej_warto_wiedziec/
Naprawde warto przeczytać.
Pozdrawiam