To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [Cari 1.9 D-ID] Jak to z tym silnikiem jest?

shymo - 25-10-2009, 11:05
Temat postu: [Cari 1.9 D-ID] Jak to z tym silnikiem jest?
Witam,

Jak wspominałem w tym temacie
Kod:
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=43305
- stałem się posiadaczem Carismy D-ID. Szukałem trochę po sieci i na forum, ale wciąż mnie nurtuje pochodzenie tego silnika.

Z tego co udało mi się tu wyszukać to w starszych Cari jest silnik 1.9 TD taki sam jak w volvach s/v40 i jest to jednostka Renault DCI.

Czy D-ID to ta sama jednostka? Czy może jakaś nowsza generacja DCI? Czy to może taki silnik jaki można znaleźć w Lagunie II ?
Czy turbina jest GARRETTa?

Jakby ktoś wskazał mi jakieś namiary.
Wcześniej pomykałem benzynką, a nie dość że diesle bardziej skomplikowane, to jeszcze z tej Carismy taki mieszaniec :)

pawelsonx - 25-10-2009, 11:17

a co za problem stary silnik to oznaczenie f8qt to samo co w renaultach ominięto literę t i nigdy w renault nie był oznaczany dci rożnie go nazywano przeważnie d lub td d turbo a silniki zaczynały się od oznaczanie f8q (były rożne wariacje osprzetu od roto diesla po pompy rożnych producentów z turbina i bez )

zaś did jest f9q i jest montowany w renaultach i nissanach pod nazwa dci ( oznaczone są tak silniki renault z common rail ) i tak samo zaczynają się oznaczenia w renaultach

co do dci czyli silników z common rail to narazi w miarę najnowsza technologia i nawet vag zaczął ja stosować w nowym silniku 2,0 tdi ucząc się na błędach konkurencji takiej jak fiat (jtd) grupa PSA (hdi) renault nisan (dci)

Robson86 - 25-10-2009, 12:35

shymo napisał/a:
1.9 TD taki sam jak w volvach s/v40 i jest to jednostka Renault DCI.

jest to silnik pochodzacy jeszcze z Renault 19, na wtrsyku posrednim do komory wirowej. Nastepca tego silnika to silniki Dti i Dci te ostatnie z wtryskiem typu Common-Rail i wtryskiem bezposrednim. Taki silnik masz w Carismie.
shymo napisał/a:
Czy to może taki silnik jaki można znaleźć w Lagunie II
wersji I po liftingu (dci)
Jesli masz wersje 102km to masz turbine bez zmiennej geometri lopatek jesli masz wersje 115km to masz zmienna geometrie lopatek.
Z tego co pamietam turbosprezarka jest firmy Garrett :)
Pozdroo