Problemy techniczne - [Mercedes ML]Szarpie kierownica przy skretach
robertdg - 26-10-2009, 22:06 Temat postu: [Mercedes ML]Szarpie kierownica przy skretach Witam wszystkich forumowiczow
Mam nadzieje ze wspolnymi silami uda nam sie rozwiazac problem ktory przedstawie, otóż sprawa wyglada następująco, znajomy ma Merca ML W163 (jak sie nie myle) problem polega na tym ze jak sie skreca kierownica w prawo lub lewo wystepuje efekt taki skokowy szarpania kierownica, nic przy tym nie halasuje, nie trzeszczy, nie stuka, tylko czuc takie delikatne skoki na kierownicy, jak sie jedzie samochodem prosto jest wszystko w porzadku, gorzej jak sie chce delikatnie zbierac łuk czy to w prawo czy to w lewo zwłaszcza na mokrej nawierzchni albo jak sie trafi w kaluze, poprostu szaleje przod auta tak jakby to wynikalo z gwaltownego skoku, czyli braku plynnosci przy skretach, dodam jeszcze ze na zgaszonym silniku wyczuwalne sa luzy w listwie kierowniczej natomiast po odpaleniu silnika luzy te kasuja się, mam wiec pytanie co moze byc przyczyna takiego zachowania, pompa wspomagania czy maglownica? Dodam ze zalezaloby mi na tresciwie uzasadnionej odpowiedzi gdyz w ostatnim czasie poszlo sporo kasy w remont i regeneracje zawiesznia przy tym aucie. Wiec bede wdzieczny za pomoc, moze znajdzie sie ktos kto spotkal sie z takim przypadkiem, i wie co moze powodowac takie zachowanie samochodu.
Owczar - 27-10-2009, 14:04
Czy te skoki czuć podczas kręcenie kierownicą czy na skręconej kierownicy podczas jazdy?
Jeśli to pierwsze to warto sprawdzić naciąg paska wspomagania, bo taki efekt występuje gdy pasek się ślizga...
robertdg - 27-10-2009, 15:47
Owczar, pasek sie nie slizga, raczej nie ma prawa sie slizgac, gdyz niedawno robilem przy tym aucie kompletny przeglad, wiec pasek i rolki byly wymienione, a napinacz jest automatyczny, sprawdzalem czy nie jest wyosiowany i wyszedl prawidlowo, jak sie na postoju kreci kierownica to czuc takie pulsowanie przy jej skretach, a w czasie jazdy to przeksztalca sie to w takie skokowe skrety kol, dlatego auto na sliskiej nawierzchni traci trakcie.
Krzyzak - 27-10-2009, 20:28
moja siostra ma ML'a (V8 430) i niestety tez ma problemy z przekladnia kierownicza - u niej znow jest problem z odbijaniem kierownicy ze skretu...
niestety serwis nie potrafil tego problemu rozwiazac, wiec nie wroze nic dobrego w przypadku Twojego kolegi
po roku tej dziwnej pracy zaczal wyciekac plyn ze wspomagania - problem rozwiazala zamiana auta na audi q7
robertdg - 27-10-2009, 21:12
Krzyzak, Tutaj w ten sposob nie mozna niestety rozwiazac tego porblemu gdyz ten samochod zostal zakupiony jakies 4 miechy temu i jeszcze ziom nie zdazyl sie nim nacieszyc, choc sadze ze jestem juz w polowie rozwiazywania problemu, listwe kierownicza wykluczylem, pozostala pompa wspomagania, no i pada jeszcze podejrzenie na uklad BAS ESP.
Miroslaw1305 - 28-10-2009, 21:18
być może siadają przeguby.Oznaką jest właśnie takie zachowanie na zakrętach jak opisałeś .
Bartek - 29-10-2009, 07:22
Miroslaw1305, na postsoju?
Stawiam na pompę wspomagania
robertdg - 29-10-2009, 16:38
Miroslaw1305, jakby to byly przebuby to byloby je slychac, albo mialyby deliktane luzy na kulach lozysk , natomiast przeguby sa jak nowki, gdyz sprawdzalem je bo wymienialem oslony przeciw pylowe, gdyz zaczely sie pocic (nie byly popekane)
Bartek, ja takze podejrzewam pompe wspomagania, gdyz to moze swiadczyc o pulsacji podczas skrecania (wyglada jakby to byly skoki cisnienia), choc najpierw musze rozwiazac problem ukladu BAS ESP, bo on napewno ma wade, wdyz nie dziala uklad antyposlizgowy.
Panowie czekam na kolejne wskazowki
|
|
|