Eclipse - Techniczne - [2G-4G63] Wykrakana pompa wody!
Anonymous - 01-09-2006, 16:52 Temat postu: [2G-4G63] Wykrakana pompa wody! Kopiuję dyskusję z forum klubu Eclipse'a, bo może więcej chętnych mi szybko odpowie na nurtujące mnie pytania.
---
Solo
Fri Sep 01 2006, 12:22PM
No i wykrakałem. Zastanawiam się od dwóch tygodni nad wymianą rozrządu - gdzie to robić, skąd wziąść części, czy warto od razu wymienić pompę wody itd. Niektórych zamęczałem ostatnio tym tematem (sorry Papa i Samael;)), no i dzisiaj okazało się, że wykrakałem. Poszła mi pompa wody. Śmieszne objawy, bo działa jak kierunkowskaz: działa... nie działa... działa... nie działa... cieknie... nie cieknie... cieknie... nie cieknie... itd. Wynik jest taki, że rano po dojechaniu do roboty silnik mi się trochę zagotował i teraz mój Eclipse 2G GS (4G63) stoi w Auto GT i uprzejmi panowie twierdzą, że trzeba ją wymienić.
No i teraz problem. Brać pompę u nich, czy szybko z innego miejsca. Oni za oryginał chcieli 700zl jak robili mi niedawno wycenę rozrządu, ale teraz powiedzieli, że nie mają dostępu do oryginału, tylko zamówią zamiennik (nie wiedzą jeszcze za ile - czekam na telefon).
No i robić przy okazji cały rozrząd, czy zrobić to później? Jeżeli się na to zdecyduję to w Auto GT to po pierwsze na część rzeczy musiałbym poczekać, a po drugie to ceny mają "nadzwyczaj wygórowane". Jeżeli nie to nie widzę tego najlepiej, bo podobno przy wymianie samej pompy pasków tych samych nie powinni mi założyć, ale w Auto GT stwierdzili, że mogą to zrobić bez wymiany rozrządu (??) tylko, że podobno dla nich to tyle samo roboty, więc cena za robociznę jak za rozrząd.
Co o tym myślicie? Czy wymieniać cały rozrząd? Czy macie szybki dostęp do wszystkich częsci z niego? Bartek mówił wczoraj na spocie, że Japaneze jest na urlopie, więc mi raczej nie pomoże. Kiepuczi za daleko... Normalnie kaplica!
-----
SAMAEL
Fri Sep 01 2006, 12:57PM
ja bym u nich w takim razie robił jak i tak policzą ci robotę jak za rozrząd .... najlepiej na orginałach ale jak chcesz zaoszczędzić to w JCauto mają też zamienniki. np. napinacz paska rozrządu który na jeden pasek starczy. ori starczy na 2 itp.
-----
Solo
Fri Sep 01 2006, 04:48PM
Ok, nie jest źle!
AutoGT samo znalazło mi jakąś tanią pompę - zamiennik i w sumie nie martwię się skąd, bo jak oni montują swoje to dają gwarancję na części.
Dzwoniłem do JC i znalazłem paski, rolki i napinacz (prawie wszystko w oryginale). Nie mają niestety uszczelniaczy.
W Hipolu znalazłem wszystkie uszczelniacze Takomy a także tanie części do rozrządu GMB. Niektóre różnice są kolosalne np. napinacz MMC 450zł a GMB 88zł.
Czy warto iść w GMB?
Czy uszczelniacze Takomy są ok, czy lepiej zostać na starych??
Liczę na liczne i szybkie rady, bo muszę do jutra wszystko pozamawiać na poniedziałek.
Robię rozrząd bo w AutoGT zaśpiewali mi 400zł za wymianę pompy, czyli tyle samo co za rozrząd. Dogadałem się, że jak dowiozę im części to wszystko wymienią bez dodatkowej opłaty.
Anonymous - 01-09-2006, 19:46
JC niech nie pier** o oryginałach. Ich (nie)kompetencja chwilami rzuca na kolana - podobnie zresztą jak (nie)kompetencja osobników z Hipolu. Sprzedają zamienniki rozrządu. Bardzo dobrej jakości - ale zamienniki.
Paski Mitsuboshi
Napinacze GMB lub Koyo
Hipol też ma to w swojej ofercie
GMB to jak najbardziej rozsądny wybór - zarówno w temacie napinaczy, jak i pompy wody. Zamiennik w oryginalnej jakości.
Paski Mitsuboshi - zamiennik w oryginalnej jakości.
Uszczelniaczy Takoma nie przerabiałem, więc się nie wypowiadam. Ze swojej strony dodam - jeśli będą mieli Corteco (de facto jest to NOK, ale w opakowaniu Corteco), możesz brać bez strachu.
Anonymous - 01-09-2006, 20:33
Wielkie dzięki za info!
Właśnie Hipol ma paski Mitsuboshi i napinacze/rolki GMB.
Rozumiem, że pomijając ich (nie)kompetencje mogę brać?
Czy takie części będą mniej wytrzymałe niż oryginalne MMC? Trzeba będzie zrobić szybciej kolejny rozrząd? Czy przy agresywniejszej jeździe nie ma tu ryzyka?
Chętnie bym się skusił bo na samym napinaczu prawie 400zł zaoszczędzę, ale jak mam cokolwiek ryzykować to wolę oryginał.
Czy mam rozumieć, że to co JC nazywa oryginałem to nie do końca nim jest?
Hubeeert - 01-09-2006, 20:37
Wymiana profilaktycznie nie co 90 a co 60 tys km.
wichura1 - 01-09-2006, 21:54
Solo napisał/a: | Wielkie dzięki za info!
Właśnie Hipol ma paski Mitsuboshi i napinacze/rolki GMB.
Rozumiem, że pomijając ich (nie)kompetencje mogę brać?
Czy takie części będą mniej wytrzymałe niż oryginalne MMC? Trzeba będzie zrobić szybciej kolejny rozrząd? Czy przy agresywniejszej jeździe nie ma tu ryzyka?
Chętnie bym się skusił bo na samym napinaczu prawie 400zł zaoszczędzę, ale jak mam cokolwiek ryzykować to wolę oryginał.
Czy mam rozumieć, że to co JC nazywa oryginałem to nie do końca nim jest? |
Mitsuboshi produkuje paski dla Mitsubishi, więc w tym przypadku niczym nie ryzykujesz.
|
|
|