Eclipse - Techniczne - [1G 90-94] Nie odpala
Anonymous - 27-10-2009, 10:38 Temat postu: [1G 90-94] Nie odpala Witam
Mam problem z Eclipsem 1G 2.0DOHC. Zagasł podczas jazdy i już nie odpalił, brak iskry. Sprawdziliśmy wszystkie podstawowe elementy (cewka, czujnik położenia wałka rozrządu, power tranzystor i w końcu ECU) przekładając do drugiego autka i wszystkie w tym drugim pracują bez zarzutu. Podpinając diodę do ECU nie wskazuje żadnych błędów. Po mału kończą nam się pomysły. Czy ktoś się orientuje czy sygnały wyzwalające do power tranzystora są wysyłane bezpośrednio z ECU i jeśli tak to na którym pinie w której wtyczce bo jeśli tak to pozostaje jeszcze tylko wymiana przewodów jeśli sygnały wychodzą z ECU.
Anonymous - 27-10-2009, 19:05
Sygnaly wysyla ecu bezposrednio,na power tranz...... masz napisane IB1 i IB2 oto piny.tylko nie jestem pewien, jesli dobrze pamietam to sa kabelki drugi z prawej i drugi z lewej
Adaho_krak - 27-10-2009, 20:19
długi, a czujnik położenia wału sprawdzany ?? Czasem on także jest powodem braku iskry.
Anonymous - 28-10-2009, 04:52
Adaho_krak, Jak już pisałem czujnik z niedziałającego Clipsa przekładaliśmy do sprawnego i działał bez zarzutu. Chyba że mówisz tu o wale korbowym a nie rozrządu, bo tam nic nie sprawdzaliśmy Dzisiaj od rana wytaczmy ciężką artylerię mam taki mobilny oscyloskop dwukanałowy i nie zawaham się go użyć .
MATi1G - 28-10-2009, 08:53
Może wydaje sie prawdopodone ale obadaj stan kabli od stacyjki do rozrusznika... mogło sie coś zjarać ze starości ... a klemy od aku sa dobrze założone ? Odrazu szukacie takich poważnych rzeczy zaczynajcie od tych najprostszych ,
Jak kręcisz stacyjką to słychać cokolwiek z pod maski ?
mariano - 28-10-2009, 10:06
witam sprawdz bezpieczniki przy aku jak umnie zrobiło sie zwarcie na kostce od sondy to wywaliło mi tam bezpiecznik i niebyło iskry
Anonymous - 28-10-2009, 15:22
jeśli chodzi o iskrę problem okazał się bardziej złożony a w skrócie bardzo nadgorliwy pan założył alarm montując odcięcie zapłonu na przewodach od przekaźnika MPI
Ale nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło, teraz za to dokładny przebieg części instalacji elektrycznej odpowiadającej za zapłon w Clipsie mamy już opanowany do perfekcji
|
|
|