Forum ogólne - Oto zdobywca nagrody Editor's Choice - Mitsubishi PX-MIEV Co
Misiek :) - 29-10-2009, 01:42 Temat postu: Oto zdobywca nagrody Editor's Choice - Mitsubishi PX-MIEV Co http://moto.wp.pl/kat,236...,wiadomosc.html
piomic - 29-10-2009, 06:56
Cytat: | Nowy samochód spod znaku trzech diamentów korzysta z systemu kontroli dynamiki pojazdu Mitsubishi S-AWC (Super All Wheel Control), który wykorzystując układ E-AYC (Electric-powered Active Yaw Control - elektryczna kontrola znoszenia) przenosi moment obrotowy na tylne lewe i prawe koło. | Mój Mercedes z 1990 bez elektroniki przenosi moment obrotowy na tylne lewe i prawe koło, a nawet jak trzeba na prawe i lewe, ale za chiny ludowe nie wiem, jak to ma wpływać na znoszenie...
Czy dziś nie trzeba umieć pisać po polsku, żeby być redaktorem?
Daro - 23-11-2009, 03:34
To jest wp.pl...
krzychu - 24-11-2009, 09:37
piomic napisał/a: | Mój Mercedes z 1990 bez elektroniki przenosi moment obrotowy na tylne lewe i prawe koło, a nawet jak trzeba na prawe i lewe, ale za chiny ludowe nie wiem, jak to ma wpływać na znoszenie... |
To jest ciężko napisać inaczej. Podobnie jest w EVO. Tylny aktywny mechanizm różnicowy potrafi wymusić większą prędkość obrotową na zewnętrznym kole. Czyli tylnymi kołami wspierasz obrót samochodu (skręt) to cała filozofia wyrażenia "kontrola znoszenia". A cały ten dyfer jest mocno skomplikowany i drogi np. w EVO jest a w RalliArcie już jest zwykły o ograniczonym poślizgu.
|
|
|