To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Ogrzewanie postojowe - Webasto, Eberspraecher

Lestat - 29-10-2009, 09:47
Temat postu: Ogrzewanie postojowe - Webasto, Eberspraecher
Witam,

temat chyba nie byl jakoś rozwijany przynajmniej na tym forum dot. Lancerow wobec czego stwierdzilem ze moze warto go zalożyć ;-)

Zapraszam wszystkich do dzielenia się opiniami na temat zamontowanych systemow ogrzewania postojowego oraz tych kotrzy planują tak jak ja zamontowanie takiego systemu. Chcialbym sie skupic glownie na ogrzewaniu kompleksowym - czyli silnik + wnętrze.

W temacie chcialbym poruszyć nastpujące kwestie:
1) Na rynku obecnie mamy dwóch potentatów - WEBASTO oraz EBERSPRAECHER - który lepszy pod względem funkcji, bezawaryjności, obsługi itd
2) Jakie panele sterujące preferujecie, polecalibyście
3) W jakich cenach udało się Wam kupic oraz zamontować dany system oraz gdzie, kogo polecacie
4) Jak wyglada realny wzrost zuzycia paliwa no i jak się mają wasze akumulatory ;-)
5) Problemy, usterki itp itd

Czego nie wymienilem rowniez prosze umieszczac w temacie ;-)

Pozdrawiam

sla - 29-10-2009, 10:54

Temat trochę abstrakcyjny, ponieważ w przypadku nowych samochodów tracisz gwarancję, potem ze względu na koszty nikt tego raczej nie montuje. Po to żeby zlikwidować śnieg i lód wystarczy wstać 5 minut wcześniej, chyba że nie masz już na co wydawać pieniędzy.
Przydatne w rejonach dużych mrozów i długiej zimy, ale tam najczęściej montowane seryjnie.

Radassss - 29-10-2009, 10:59

mam takie samo zdanie na ten temat jak sla
Lestat - 29-10-2009, 10:59

I tu nie masz racji:
1) pytalem dealera - nie tracisz gwarancji...
2) koszty to rzecz wzgledna - jednych stac innych nie - taka natura rzeczy, ale zawsze ktos moze sie tematem interesowac...po co ludzie wypisuja historie o Evo - skoro go nie maja?
3) Hmm po co jezdzic samochodem skoro sa pociagi, autobusy, rowery - placisz za bilet i nie martwisz sie przegladami, paliwem i naprawami ;-) analogii mozna szukac wszedzie

sla - 29-10-2009, 11:18

Co do gwarancji to radzę spytać w MMC.
Koszty są sprawą wzgledną, tylko inwestycja może być bez sensu. Lepiej kupić garaż.
Samochodem jeżdżę z lenistwa. Z lenistwa też niszczę zimą wycieraczki które używam do usuwania śniegu i lodu z szyb przednich, na boczne mam patent po prostu je otwieram i zamykam i szyba się oczyszcza o ranty. Zawsze to tańsze niż niezalezne ogrzewanie.

Uwex - 29-10-2009, 11:27

Nie wiem jak u nas , ale czeski importer Mitsubishi oferuje w swoich salonach Webasto do Mitsu - sprawa gwarancji rozwiązana . Tylko jeszcze cena - może być drooogo .
Lestat - 29-10-2009, 11:33

Dobra dopytam w MMC ;-)
Z tym garazem to troche przesada - garaz to koszt okolo 35000 zl (u mnie) na poczatek a ogrzewania postojowego jest 7x mniejszy...Ja jezdze samochodem z lenistwa ale i z wygody...skoro jest cos co poprawia wygode w zime to czemu nie skorzystac? No nie wiem podchodze do ogrzewania postojowego jak do radia z bluetooth, klimatyzacji automatycznej i czujnika deszczu - w poprzednim autku tego nie mialem ale to nie oznacza ze w nowym nie chce tego miec...taka jest moja opinia.

Skoro mozna prowadzić watek na temat pletwy z tylu - czy mala czy duza albo na temat tego czy auto spala 10l czy 8, to moze znajda sie tez osoby ktore chca rowniez rozeznac temat ogrzewania postojowego...

sla - 29-10-2009, 11:45

WEBASTO
W samochodach małych i średnich (silnik do 2,0 l) najczęściej instaluje się ogrzewacz Thermo Top E kosztujący ok. 2840 zł. Do aut z większym silnikiem, a także vanów i furgonetek montuje się model Thermo Top C za 3680 zł. Programator (zegar) kosztuje ok. 260 zł. Za pilota bez wyświetlacza zapłacić trzeba 1130 zł, z wyświetlaczem 1440 zł. W sumie najtańszy zestaw z zegarem do małego auta kosztuje ok. 4700 zł, a przeciętny z pilotem bez wyświetlacza ok. 6000 zł.

Eberspacher
Do samochodów małych i średnich (poj. silnika do 2,0 l) przeznaczony jest ogrzewacz Hydronic kosztujący ok. 2700 zł, a model do aut z większym silnikiem i vanów kosztuje ok. 3400 zł. Programator czasowy to wydatek rzędu 300 zł. Za zdalne sterowane pilotem bez wyświetlacza zapłacić trzeba ok. 1100 zł, pilot z wyświetlaczem kosztuje zaś ok. 1300 zł. W sumie średni koszt najczęściej stosowanych rozwiązań (kompletacja jak obok, z montażem i materiałami dodatkowymi) wyniesie ok. 4700 i 6000 zł dla aut małych i ok. 7000 zł dla dużych.
Garaż masz na całe życie a samochód sprzedaż razem z ogrzewaniem.

jaca71 - 29-10-2009, 11:46

ulrik,
Jesli chodzi o ogrzewanie postojowe to się z gośćmi z silnikami benzynowymi nie dogadasz. niby też można założyć tylko po co?
Co do większości punktów to się wypowiadać nie będę bo nie miałem styczności ale punkt 4. Głowna zaleta tego ustrojstwa poza wygodą jest obniżone spalanie w zimie. Wbrew pozorom mniejsze spalanie jest gdy jedziesz od razu z ciepłym silnikiem (nawet wcześniej grzejąc go paliwem) niż jak go grzejesz podczas jazdy.

5. Wszystkich, których znam byli zadowoleni i nikt na usterki się nie skarżył.

jurekschroda - 29-10-2009, 11:54

Nie ma to jak wsiąść zimą do ciepłego, rozgrzanego auta.
Żadnego skrobania itp. I znacznie tańsze od garażu.
Do tego można to ustrojstwo włączać np.... wysyłając smsa 8)
Do tego na 100% montaż webasto nie powoduje utraty gwarancji. Webasto współpracuje z Mitsubishi - są przecież katalogi produktów webasto dedykowane specjalnie dla Mitsu. W końcu to nie tylko ogrzewanie postojowe - produkują też szyberdachy ( np. do L200 !), jakieś lodówki, maty grzewcze pod tapicerkę itp.
Generalnie fajna sprawa - przy zakupie nowego auta webasto to tylko kilka procent ceny, a wygoda niesamowita.

Cytat:
Garaż masz na całe życie a samochód sprzedaż razem z ogrzewaniem.

Jak masz garaż ogrzewany, to ok. Ale jeśli bez ogrzewania to i tak rano w nim jak w lodówce. Webasto górą.

Lestat - 29-10-2009, 11:57

jaca71 dzieki za wsparcie :-) wlasnie na takie informacje dodatkowe ktorych nie ma na ulotkach, broszurach itd licze z Waszej strony...

sla Hmm nie wiem skad wziales ceny...ja rozmawialem z firma montujace Eberspraechery i facet wyliczl mi koszt na poziomie 5000 zl z wyswietlaczem. Ponadto zawsze mozna ogrzewanie wymontowac i zamontowac w nowym aucie...wiec niekoniecznie musisz sprzedac auto z tym urzadzeniem ;-)
Nie kwestionuje garazu - to jest oczywiscie zawsze rewelacyjne rozwiazanie, jeszcze jak sobie zrobisz kanal to juz w ogole. Ale ja parkuje pod chmurka i na razie poki co tak zostanie.

sla - 29-10-2009, 12:10

ulrik napisał/a:
Hmm nie wiem skad wziales ceny...ja rozmawialem z firma montujace Eberspraechery i facet wyliczl mi koszt na poziomie 5000 zl z wyswietlaczem

Ceny z internetu.
jurekschroda napisał/a:

Do tego na 100% montaż webasto nie powoduje utraty gwarancji
Niezupełnie masz rację. Żeby nie stracić gwarancji,rozmawiałem z MMC, musisz montować w ASO z ich katalogu a to jest jeszcze drozej.
jurekschroda napisał/a:

to tylko kilka procent ceny

I robi się kilkanaście procent.

Lestat - 29-10-2009, 12:54

No coz kolega sla ma racje co do jednej rzeczy - MMC tez mi potwierdzilo ze musze zamontowac czesci od nich i w ASO. Nawet podali mi numery czesci ;-) co do ceny to bede wiedzial mysle ze jeszcze dzisiaj. Czekam az dealer mi oddzwoni ;-)
Anonymous - 29-10-2009, 20:45

ulrik napisał/a:
sla Hmm nie wiem skad wziales ceny...

te kwoty
sla napisał/a:
Thermo Top E kosztujący ok. 2840 zł.
sla napisał/a:
Thermo Top C za 3680 zł.
sa podane za same urzadzenie z zegarem bez opcji pilota czy telefonu ceny
sla napisał/a:
z montażem i materiałami dodatkowymi) wyniesie ok. 4700 i 6000 zł dla aut małych i ok. 7000 zł dla dużych.

jaca71 napisał/a:
Jesli chodzi o ogrzewanie postojowe to ... z silnikami benzynowymi ... niby też można założyć tylko po co?
owszem mozna w Galantach EA byly montowane takie ogrzewania do V6 np atsar ma takiego .
ja niedawno kupilem uzywane takie cudo za 999zeta(w waszym przypadku lipa bo macie gwarancje :P ) serwis wolal za montaz uzywane go powyzej 1000zl a chlopaki pracujacy tam zalozyli mi to po godzinach za pol ceny :biggrin: .
garaz mam ale bez zamykanej bramy zreszta auto nie zawsze przeciez stoi w garazu nawet jesli sie go ma... np wychodzisz z pracy czy skad kolwiek a w aucie jest juz nagrzane a silnik ma do 80stopni . zobaczymy jak sie sprawi ogrzewanko bo mam je dopiero tydzien... a jak bede sprzedawal auto i urzadzenie bedzie dzialac to demontuje i zakladam do nowego nabytku...

sla napisał/a:
Z lenistwa też niszczę zimą wycieraczki które używam do usuwania śniegu i lodu z szyb przednich, na boczne mam patent po prostu je otwieram i zamykam i szyba się oczyszcza o ranty. Zawsze to tańsze niż niezalezne ogrzewanie.
kup sobie 'morsa' do psikania na szron i lod w Norauto

co do uzywania webasto to chlopaki z serwisu stwierdzili ze jesli aku jest sprawny(nie musi byc nowy) to wytrzyma godzinne grzanie na jakie mozna na raz nastawic urzadzenie . programator ma trzy tryby do zapamietania i niby je tez aku powinien zniesc ale watpie zeby ktos grzal godzine co np trzy godziny tylko po to zeby w aucie bylo cieplo skoro nie chce nim jechac :roll:

jaca71 napisał/a:
Wbrew pozorom mniejsze spalanie jest gdy jedziesz od razu z ciepłym silnikiem (nawet wcześniej grzejąc go paliwem) niż jak go grzejesz podczas jazdy.

jurekschroda napisał/a:
Nie ma to jak wsiąść zimą do ciepłego, rozgrzanego auta.
swiete slowa :mrgreen: :!:

strona glowna Webasto Pl http://www.webasto.pl/home/pl/homepage.html
a tutaj :arrow: http://www.webasto.pl/am/...cal_pl_93kb.pdf dane techniczne

z tego co gdzies zaslyszalem mozna uzywac lub niektore urzadzenia maja funkcje przewietrzenia latem czyli ustawiamy klime/nawiew na minimum ustawiamy zegar i woda z silnika o temperaturze otoczenia zmniejsza ja z okolo 60 stopni jak auto stoi w sloncu to przeciez do tylu sie nagrzewa wnetrze jak zapewne nie wszyscy wiedza (kiedys testowalem termometr zewnetrzny ze skala do 62stopni zabraklo jej :evil: jak lezal na podszybiu )

jurekschroda napisał/a:
przy zakupie nowego auta webasto to tylko kilka procent ceny, a wygoda niesamowita.
sla napisał/a:
musisz montować w ASO z ich katalogu a to jest jeszcze drozej. I robi się kilkanaście procent.
moje zdanie jest takie ze jesli jest kogos stac na zakup auta za powyzej 50tys zl to stac go i raczej na zakup takiego ogrzewania jesli ma tylko chec . ogrzewanie ti i tak pol ceny fabrycznej navi :P w nowym aucie

temat o webasto z dzialu EA :arrow: http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=9659

[ Dodano: 29-10-2009, 21:36 ]
cos mi sie przypomnialo odnosnie paliwa...
websato spala od min 0,25l/h do 0,6l/h a odpalony silnik o pojemnosci ok 1.4 - 1.6 w temperaturze otoczenia ok 20 stopni spala na godzine tego paliwa ok 0,8-0,9l/h z tego co pamietam z komutera pokladowego w Skodzie Fabii np . dla silnika powyzej 2.0 w temperaturach ujemnych zapewne jest to powyzej 1,0 - 1,2l/h przy zalaczonym elektronicznym ssaniu jak silnik chodzi przez pare minut na wolnych obrotach . oszczednosc paliwa znikoma moze przy cenie webasto ale jesli ogrzewanie ma wplynac dodatkowo oprocz wygody ludzkiej pozytywnie na jego zywotnosc (rozruch zimnego silnika ma negatywny... ) to ja jestem za

sla - 29-10-2009, 21:51

cuuube napisał/a:
[
jesli ogrzewanie ma wplynac dodatkowo oprocz wygody ludzkiej pozytywnie na jego zywotnosc (rozruch zimnego silnika ma negatywny... ) to ja jestem za

Ja też , kupujcie wszyscy właściciele nowych samochodów i montujcie w ASO aby nie stracić gwarancji, a na pewno będziecie zadowoleni toż to tylko kilkanaście % wartości samochodu. :mrgreen: I pewnie nie będziecie musieli nawet go uruchamiać, bo jak potem pomyślicie ile forsy wydaliście bez sensu to od razu zrobi wam się gorąco ale klima jest w waszych samochodach w seryjnym wyposażeniu to ją sobie włączycie. :mrgreen: :mrgreen: