To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [Cari 1.8 GDI] Praca silnika przypominająca klekot.

sixersfan - 30-10-2009, 08:13
Temat postu: [Cari 1.8 GDI] Praca silnika przypominająca klekot.
Witam!! Mam pytanie dotyczące Carismy 1.8 GDI 1998 r. Mianowicie przytrafilo mi się cos dziwnego. Po pierwsze falują obroty i samochód poytrafi zgasnąć na wolnych obrotach. W pewnym momencie zaczoł właśnie gasnąć, obrotomierz zaszadł na prawie 0, wtedy dodałem gazu zebu nie zgasł silnik. Zapaliła się kontrolka oleju a silnik silnik zaczoł zupełnie inaczej pracować - zamiast normalnej pracy to był jakby dosyć głośny klekot. Zgasiłem samochód, odpaliłem ponownie ( z lekkim trudem). Teraz jest wszystko po staremu. Czy powieniem sie martwić?? Dlaczego silnik zaczoł tak dziwnie pracować?? Dziękuje z góry za pomoc.
Anonymous - 30-10-2009, 08:44

Jak ci sie to zdarzylo tylko raz, to nie ma sie co martwic. Co do falujacych obrotow, to pewnie krokowy nie dziala jak trzeba.
robertdg - 30-10-2009, 16:29

kkriss, nowemu forumowiczomi pasowaloby podac gotowego linka a nie pisac w taki sposob

sixersfan, zastosuja nastepujace czynnosci opisane w ponizszych linkach:

>>Czyszczenie przepustnicy w GDI<<

a nastepnie:

>>Nauka obrotów GDI<<

Jak wszystko rozbierzesz i wyczyscisz powinno pomoc, a czyszczenie radze wykonac starannie, powinno chulac zadowalajaco, bez falowania, no chyba ze krokowka sie konczy.
A ten objaw ktory wystapil byl wynikiem dodania gazu przy zdychajacym silniku i pewnie doszlo do jakiegos bledu w wysterowaniu i tak sie zdarzylo, jezeli sie nie bedzie powtarzac to sie tym nie przejmuj, ale zajmij sie przepustnica.

POZDRAWIAM

rasiak1980 - 31-10-2009, 03:37

może być równie dobrze problem z by-pass-ami przepływomierzem albo sondą, silnik zaczął inaczej pracować bo obroty spadły a w związku z tym spadło również ciśnienie oleju i szklanki zaczęły walić, w takich sytuacjach dodawanie gazu tylko pogarsza sprawę.