To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Pajero II - [2,5 TD] Problem z przegubem wewnętrznym

cabanek - 31-10-2009, 19:59
Temat postu: [2,5 TD] Problem z przegubem wewnętrznym
Witam

Od pewnego czasu obserwuję dziwne stukanie odbywające się z przedniego lewego koła. Otóż przy ruszaniu przez chwilę słychać jak by coś przeskakiwało. Oczywiście występuje to tylko przy zapiętym napędzie na przód. Podejrzewam, że może to być lewy przegub wewnętrzny (zewnętrzny o ile dobrze wiem strzelał by przy skręcie). I moje pytanie, w jaki sposób można potwierdzić tą diagnozę czy to na pewno przegub. Z tego co słyszałem to przeguby wewnętrzne są strasznie drogie, więc wolał bym uniknąć tego wydatku jeśli jest to zbędne.
Czy może być to coś jeszcze oprócz przegubu co powoduje takie stuknięcia?

będę wdzięczny za pomoc :)

pozdrawiam

gołąb - 25-05-2010, 10:45

cabanek napisał/a:
Od pewnego czasu obserwuję dziwne stukanie odbywające się z przedniego lewego koła. Otóż przy ruszaniu przez chwilę słychać jak by coś przeskakiwało. Oczywiście występuje to tylko przy zapiętym napędzie na przód

U mnie podobnie,z tym że jak do przodu ruszam to zbytnio nie słychać, ale gdy daję buta do tyłu(na prostych kołach), to się odzywa...ale też odzywa się też gdy skręcę kołami i do przodu ruszam.czy to przegób zewnętrzny?

jawaldek - 26-05-2010, 18:52

gołąb napisał/a:
czy to przegób zewnętrzny?
a może coś ze sprzęgiełkiem się dzieje?? tylko odnośnie diagnozy niechaj bieglejsi w mechanice się wypowiedzą. Czy manżete-gumowa osłona- masz całą ? bo jeśli uszkodzona lub zsunięta była to na przegub mógł się dostać piasek i "z lekka" ją "poharatać" czy masz smar na przegubie bo może suchy jest ?? albo łożysko luźne->> samochód do góry i kontrola koła góra/dół i w poziomie.
gołąb - 27-05-2010, 11:01

właśnie dziwi mnie że jak daję buta do tyłu to prztyka,a jak do przodu to cisza...jak skręcam to prztyka również do przodu.Manżeta cała-ogółem wygląda ok. łożysko też raczej ok.

jawaldek napisał/a:
a może coś ze sprzęgiełkiem się dzieje??
mam super select-czy tam są również sprzęgiełka...Jeśli tak to co z nim może się dziać
jawaldek - 27-05-2010, 20:49

gołąb napisał/a:
mam super select-czy tam są również sprzęgiełka.
:shock: :roll: no tak tego to ja Ci nie powiem->> zaskoczyłeś mnie :mrgreen: a nie tak dawno rozbierali przód a i nawet tłumaczyli co i jak ale nie przywiązywałem do tego co mówili uwagi a szkoda teraz było by jak znalazł :oops: odnośnie prztykania to raczej tak na 99% stawiał bym na przegub->> niestety. Podobne objawy miałem w innym samochodzie i był to właśnie przegub :|
gołąb - 27-05-2010, 21:23

Może to śmiesznie zabrzmi, al ja też nie mam pojęcia jak to jest sprzodu rozwiązane :oops: :lol: nigdy, ale to nigdy tam nie zaglądałem.