To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Problemy techniczne - [EA '99] Wymiana koncowki drazka

Dman666 - 03-11-2009, 11:20
Temat postu: [EA '99] Wymiana koncowki drazka
Dzisiaj rano na diagnostyce wyszlo, ze prawa koncowka drazka w Galu do wymiany (sam macalem i faktycznie jest luz na kole).
Czy ktos pomoze i odpowie na pytania?:

-jaki kosz koncowki i jakiej firmy?
-ile cirka za wymiane?
-ile czasu trwa robota?

Dzieki.

robertdg - 03-11-2009, 14:34

1. Końcówka
TRW - 60zł
Lemforder - 70zł
HB Jakoparts - 50zł
Febi - 50zł
2. Wymiana ok 20 - 30zł, zalezy jak sie bedzie chciala wykrecac od drazka, plus zbieznosc, osi przod i tyl ok 70zł, osi przód ok 50zł
3.Sama wymiana okolo 20min - 40min, ze zrobieniem zbieznosci ok 1h- 1.5h

Przy okazji radzilbym sprawdzic jak czują się drązki kierownicze

Dman666 - 03-11-2009, 15:01

robertdg napisał/a:
1. Końcówka
TRW - 60zł
Lemforder - 70zł
HB Jakoparts - 50zł
Febi - 50zł
2. Wymiana ok 20 - 30zł, zalezy jak sie bedzie chciala wykrecac od drazka, plus zbieznosc, osi przod i tyl ok 70zł, osi przód ok 50zł
3.Sama wymiana okolo 20min - 40min, ze zrobieniem zbieznosci ok 1h- 1.5h

Przy okazji radzilbym sprawdzic jak czują się drązki kierownicze

Nooo, a jak sprawdzic stan drazkow? Jakies symptomatyczne objawy?Na cos szczegolnego zwrocic uwage?

BTW, rozumiem, ze powyzsze firmy robia podobne koncowki i nie ma znaczenia ktora wybiore?BTW, japaneze bedzie mial takie koncowki?

BTW 2: A wyszlo mi wlasnie dzisiaj na zbieznosci ;-) Chlopaki mnie wygonili i kazali wrocic jak bede mial "bez luzu" ;-)

robertdg - 03-11-2009, 15:19

Stan drazkow najlepiej sprawdzic unoszaac auto do gory powiedzmy z lewej stronykolo ma byc zalozone, jedna osobe da to rade bez problemu sprawdzic, palec (woze byc srodkowy, wskazujacy najlepiej) prawej reki wciskasz w harmonijke (oslone przeciw pylowa) maglownicy, musisz wyczuc polaczenie kolowe drazka kierowniczego z maglownica, kladziesz tam palec na to polaczenie kulowe, tak aby palec byl jednoczesnie na mocowaniu kuli i na kuli, o tak:

prawym i lewym kolanem dokonujesz krotkich ruchow kola lewo-prawo, tylko jest jeden problem jezeli jest luz na koncowce to nie wyczujesz luzu na drazku, natomiast w inny sposob nie sprawdzisz luzu na drazku

Z powyzszych firm mozesz wybrac dowolna, nie ma reguły ze im drozsze tym lepsze, moze byc wrecz odwrotnie.

U Japaneze bez problemu kupisz koncowki, polecam nawet 555, Yamato

Dman666 - 03-11-2009, 15:27

Robert, dzieki za pomoc! Natenczas wiem wszystko ;)
Hugo - 03-11-2009, 20:24

robertdg napisał/a:
polecam nawet 555, Yamato
Nie sądzę aby Yamato produkowało końcówki drążka. 555 można kupować w ciemno.
robertdg napisał/a:
prawym i lewym kolanem dokonujesz krotkich ruchow kola lewo-prawo,
Prawie jakbyś z nim tańczył :D Przepraszam, nie mogłem się powstrzymać.
robertdg - 03-11-2009, 20:50

Hugo, Yamato produkuje koncowki drazka, tylko dostac je to trzeba sie troche naszukac.
fergul11 - 14-12-2009, 01:33

Podpowiedzcie proszę bo tracę cierpliwość do galanta żony,po wymianie 4 amorków ,końcówek drążków kier, 2 wahaczy dolnych prostych, po sprawdzeniu pozostałych części zawieszenia pod kontem zużycia ,mechanik powiedział "dosyć" i wygonił mnie z warsztatu,a ja ciągle słyszę jakieś stuknięcie na skręconych w prawo kołach i tylko podczas cofania zjeżdżając z 1.5cm nierówności :!:
Podejrzewam u siebie fobię na temat stuków w zawieszeniu bo nikt tego nie słyszy tylko ja :cry:

sampler - 14-12-2009, 07:27

Sprawdz przednie klocki czy juz nie sa zuzyte.