Problemy techniczne - [EA '99] Wymiana koncowki drazka
Dman666 - 03-11-2009, 11:20 Temat postu: [EA '99] Wymiana koncowki drazka Dzisiaj rano na diagnostyce wyszlo, ze prawa koncowka drazka w Galu do wymiany (sam macalem i faktycznie jest luz na kole).
Czy ktos pomoze i odpowie na pytania?:
-jaki kosz koncowki i jakiej firmy?
-ile cirka za wymiane?
-ile czasu trwa robota?
Dzieki.
robertdg - 03-11-2009, 14:34
1. Końcówka
TRW - 60zł
Lemforder - 70zł
HB Jakoparts - 50zł
Febi - 50zł
2. Wymiana ok 20 - 30zł, zalezy jak sie bedzie chciala wykrecac od drazka, plus zbieznosc, osi przod i tyl ok 70zł, osi przód ok 50zł
3.Sama wymiana okolo 20min - 40min, ze zrobieniem zbieznosci ok 1h- 1.5h
Przy okazji radzilbym sprawdzic jak czują się drązki kierownicze
Dman666 - 03-11-2009, 15:01
robertdg napisał/a: | 1. Końcówka
TRW - 60zł
Lemforder - 70zł
HB Jakoparts - 50zł
Febi - 50zł
2. Wymiana ok 20 - 30zł, zalezy jak sie bedzie chciala wykrecac od drazka, plus zbieznosc, osi przod i tyl ok 70zł, osi przód ok 50zł
3.Sama wymiana okolo 20min - 40min, ze zrobieniem zbieznosci ok 1h- 1.5h
Przy okazji radzilbym sprawdzic jak czują się drązki kierownicze |
Nooo, a jak sprawdzic stan drazkow? Jakies symptomatyczne objawy?Na cos szczegolnego zwrocic uwage?
BTW, rozumiem, ze powyzsze firmy robia podobne koncowki i nie ma znaczenia ktora wybiore?BTW, japaneze bedzie mial takie koncowki?
BTW 2: A wyszlo mi wlasnie dzisiaj na zbieznosci Chlopaki mnie wygonili i kazali wrocic jak bede mial "bez luzu"
robertdg - 03-11-2009, 15:19
Stan drazkow najlepiej sprawdzic unoszaac auto do gory powiedzmy z lewej stronykolo ma byc zalozone, jedna osobe da to rade bez problemu sprawdzic, palec (woze byc srodkowy, wskazujacy najlepiej) prawej reki wciskasz w harmonijke (oslone przeciw pylowa) maglownicy, musisz wyczuc polaczenie kolowe drazka kierowniczego z maglownica, kladziesz tam palec na to polaczenie kulowe, tak aby palec byl jednoczesnie na mocowaniu kuli i na kuli, o tak:
prawym i lewym kolanem dokonujesz krotkich ruchow kola lewo-prawo, tylko jest jeden problem jezeli jest luz na koncowce to nie wyczujesz luzu na drazku, natomiast w inny sposob nie sprawdzisz luzu na drazku
Z powyzszych firm mozesz wybrac dowolna, nie ma reguły ze im drozsze tym lepsze, moze byc wrecz odwrotnie.
U Japaneze bez problemu kupisz koncowki, polecam nawet 555, Yamato
Dman666 - 03-11-2009, 15:27
Robert, dzieki za pomoc! Natenczas wiem wszystko
Hugo - 03-11-2009, 20:24
robertdg napisał/a: | polecam nawet 555, Yamato | Nie sądzę aby Yamato produkowało końcówki drążka. 555 można kupować w ciemno. robertdg napisał/a: | prawym i lewym kolanem dokonujesz krotkich ruchow kola lewo-prawo, | Prawie jakbyś z nim tańczył Przepraszam, nie mogłem się powstrzymać.
robertdg - 03-11-2009, 20:50
Hugo, Yamato produkuje koncowki drazka, tylko dostac je to trzeba sie troche naszukac.
fergul11 - 14-12-2009, 01:33
Podpowiedzcie proszę bo tracę cierpliwość do galanta żony,po wymianie 4 amorków ,końcówek drążków kier, 2 wahaczy dolnych prostych, po sprawdzeniu pozostałych części zawieszenia pod kontem zużycia ,mechanik powiedział "dosyć" i wygonił mnie z warsztatu,a ja ciągle słyszę jakieś stuknięcie na skręconych w prawo kołach i tylko podczas cofania zjeżdżając z 1.5cm nierówności
Podejrzewam u siebie fobię na temat stuków w zawieszeniu bo nikt tego nie słyszy tylko ja
sampler - 14-12-2009, 07:27
Sprawdz przednie klocki czy juz nie sa zuzyte.
|
|
|