To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - Skrzynia biegów, chwilowe braki mocy - proszę o poradę

radek230481 - 03-11-2009, 21:57
Temat postu: Skrzynia biegów, chwilowe braki mocy - proszę o poradę
Witam

W mojej cari są następujące problemy:

1. Podczas zmiany biegów (praktycznie na każdym) występują zgrzyty i biegi ciężko się wrzuca. Nie występuje to zawsze ale czasem tak się zdarza. Dodam że na silniku zimny to odnoszę wrażenie jakby było lepiej, ale jak tylko przejadę trochę kilometrów to problem znów się pojawia. Czasem to tak się zablokuję że muszę dwa razy wysprzęglać aby wbić np. dwójkę.
2. Mam również braki mocy na wyższych biegach. Oczywiście chwilowe. Silnik czasem na chwile (3-4 sek.) zawiesi się np. na 2,5 tyś/ obr. na piątce po czy wchodzi na właściwe obroty. Dzieję się to zarówno podczas wyprzedania jak i spokojnej jazdy.

Co może być przyczyną tych usterek ? Z góry dzięki za rady. Pozdr

robertdg - 03-11-2009, 22:07

radek230481, problem pierwszy moze byc wynikiem konczacego sie sprzegla, albo wysprzeglika lub pompki sprzegla, gdyz uklad nie wysprzegla sie calkowicie, sprawdzic pompke i wysprzeglik, w razie czego zregenerowac, jezeli nie pomoglo sprzeglo moze sie okazac do wymiany, radze tak nie jezdzic bo niedlugo bedzie cie czekal remont skrzyni
Problem drugi proponuje sprawdzic na kompie czy nie ma jakichs bledow, napisz czy masz Carisme przed czy po lifcie, ewentualnie czy Twoja przepustnica jest sterowana linka czy elektronicznie?

radek230481 - 03-11-2009, 22:18

robertdg obecnie jestem w NL i wracam za tydzień tak że muszę to jakoś przemęczyć. Na siłę nie wbijam biegów, wole wysprzątać dwa razy. Też miałem przeczucie co do sprzęgła. Zrobię m jutro test i sprubuję z 4 ruszyć. A może wymiana oleju w skrzyni pomoże?
Aha cari ma przed liftem . Pozdro

[ Dodano: 03-11-2009, 22:21 ]
Cytat:
wysprzęglać :)

Sylwan - 03-11-2009, 22:22

Zaniki mocy mam podobne tylko na gazie i u mniei obroty spadają do około 800 obr... Na benzynie wszystko dobrze jest...
Jaro1974 - 03-11-2009, 22:26

Nie wiem może jestem w błędzie ale wciskanie na dwa razy sprzęgła to chyba raczej nic nie da w tym przypadku.Takie triki używało się w starach 660 i niektórych 200. Ale skoro uważasz że jakiś tam skutek to odnosi to może jakoś wrócisz do domu. Ja jednak zajrzał bym do wysprzęgnika a z wykręceniem jego nie ma dużo roboty - sam to przerabiałem.Pozdrawiam.
robertdg - 03-11-2009, 22:29

radek230481, zmiana oleju w skrzyni napewno nie zaszkodzi, jezeli tylko bedzie to dedykowany olej, przy okazji jak bedziesz robil cos z wysprzeglikiem lub pompka sprzegla bezwzglednie wymien plyn sprzeglowy (DOT4), moze wogole zacznij od wymiany plynu sprzeglowego i regulacji skoku jalowego sprzegla, plyn powinno sie zmieniac srednio co 2 lata, bo chlonie wilgosc.
Jaro1974 - 03-11-2009, 22:30

A jeszcze dodam że wcale nie musisz ruszać z czwartego biegu możesz normalnie z jedynki i później przy odpowiednich obrotach silnika delikatnie wrzucać następne biegi. Powinny wchodzić nawet bez używania sprzęgła. gorzej z redukcją biegu z wyższego na niższy.
Sylwan - 03-11-2009, 22:38

A może ktoś by wiedział co się dzieje z mocą i czemu spada???
robertdg - 03-11-2009, 22:41

Sylawn, podejrzewam zacinajacy sie zawór EGR, ale reki nie daje sobie uciac ;-)
Sylwan - 03-11-2009, 22:57

Najpierw może wymienię filtr powietrza, a mógłbyś podrzucić jakieś informacje gdzie ten zawór się znajduje???
robertdg - 03-11-2009, 23:04

Polecam skorzystac z lektury >>MANUALA<< choc nie zwrocilem uwagi ze Twoj silnik to nie GDI, najpierw powymieniaj filtry powietrza i paliwa, a najlepiejbyloby sprawdzic czy nie byly zarejestrowane jakies bledy przez kompa
Jaro1974 - 04-11-2009, 10:58

Sylawn ale z tego co piszesz to dzieje ci się tylko na gazie a na paliwie jest ok? Jeśli tak to ja obstawiam regulację instalacji gazowej wraz z wymianą filtrów gazowych bo z tego co się orientuję to instalację powinno się regulować dwa razy do roku - na zimę i na lato. A to wszystko dlatego że skład mieszanki gazów jest inny latem a inny zimą. I tu mógłbym dopatrywać się przyczyny. Oczywiście wymiana filtra powietrza też nie zaszkodzi.
Sylwan - 04-11-2009, 19:01

Instalację ostatnio miałem regulowaną, a mimo to nie ustąpiło...
magik02 - 04-11-2009, 19:17

radek230481 co do pierwszego problemu skoro podpompowywanie sprzęgłem pomaga radził bym sprawdzić czy masz płyn w zbiorniczku od sprzęgła, znajduje sie on w prawym górnym rogu.
radek230481 - 04-11-2009, 21:35

Dzisiaj testowałem sprzęgło i wydaje się być dobre, jak znajdę troszkę czasu to sprawdze pompkę i jak piszę stan tego płynu.
Wymienie tez filtry i zobaczymy jak bedzie jezdzić. Aha zapomniałbym, dzięki za rady :)