Forum ogólne - Wymieniac olej co 6tys czy nie?
tomekrvf - 14-07-2005, 09:35
Cytat: | Chodzi mi o jego większe właściwości pluczące, czy to nie spowoduje np. zapchanie smoka tymi wypłukanymi syfami. Bo już go zalałem i czekam na efekty |
Wymieniaj olej jak jezdzisz duzo po miescie co 6000, 7000 km i silnik bedzie czysty
Anonymous - 14-07-2005, 14:01
tomekrvf napisał/a: | Cytat: | Chodzi mi o jego większe właściwości pluczące, czy to nie spowoduje np. zapchanie smoka tymi wypłukanymi syfami. Bo już go zalałem i czekam na efekty |
Wymieniaj olej jak jezdzisz duzo po miescie co 6000, 7000 km i silnik bedzie czysty |
to ma byc rada czy ironia??
Hubeeert - 14-07-2005, 14:11
Rada i to dobra - przy jeździe miejskiej okres pomiędzy zmianami oleju należałoby skrócić o połowę.
luk_szc - 14-07-2005, 14:29
tomekrvf napisał/a: | Cytat: | Chodzi mi o jego większe właściwości pluczące, czy to nie spowoduje np. zapchanie smoka tymi wypłukanymi syfami. Bo już go zalałem i czekam na efekty |
Wymieniaj olej jak jezdzisz duzo po miescie co 6000, 7000 km i silnik bedzie czysty |
Wymieniam mniej więcej co 10 kkm i taki interes to 270 PLN dwa razy w roku to jest koszt ~ 1/10 ceny paliwa na 20 kkm a gdzie jeszcze to zmniejszyć do 6 kkm to to będzie kiepski interes . W zwykłym kanciku (tj. 125.p) pomimo, że chlipał olej i trzeba było dolewać co pewien czas (GTX-3 ) to i tak taniej wynosił koszt samego oleju .
Hubeeert - 14-07-2005, 14:39
Kak choczesz towariszcz jak mawiaja starożytni Amerykanie. A i tak uważam że powinno się zmieniac olej częściej przy jeździe miejskiej - po prostu bardziej się on zuzywa, zresztą w instrukcji dla małpy (to znaczy statystycznego mieszkańca USA) do mojego furaka stoi jak byk że w ciężkich warunkach (wysokie obroty duże obciążenie jazda miejska) należy olej zmieniać co 3000 mil czyli 4800 km w innym wypadku 6000 mil (9600km). A Ty zrobisz jak chcesz.
W sumie ja staram się napisać co byłoby najlepsze i próbuję nie narzucać swoich opinii - patrz podpis ale czasem bywam uciążliwy w swym Ekstremizmie...
luk_szc - 14-07-2005, 15:34
Święta racja wymieniać na zakładkę tzn. z wcześniejszą datą niż producent zakłada i tu właśnie zakłada co 15 kkm lub raz na rok , to też wymiana co 10 kkm jest ze sporym zapasem .
A ja jestem niezwykłym polaczkiem - może nie dokońca aryjczykiem He he
O tu tu:
http://www.autogt.pl/cennik.shtml#carisma2
Anonymous - 14-07-2005, 18:54
ja sadze ze takie wymiany oleju co 6tys raczej tycza sie aut uzytkowanych w warunkach pustynnych (wysokie temp plus wszedobylski piasek) itp.
ja wymieniam co 15tys, przejechalem 156tys i zobaczymy co dalej.
tomekrvf - 15-07-2005, 14:21
arturro....Jak zwykle za duzo specjalistow... Ciezkie warunki to wlasnie jest jazda miejska i wszystko co sie z tym wiaze. Twojej poprzedniej wypowiedzi nie komentuje bo widze ze jestes specjalista i wiesz najlepiej Pozdrawiam
Anonymous - 15-07-2005, 15:13
nie jestem specjalista ale tez nie jestem na tyle naiwny aby zmieniac olej co 5tysi, kto chce niech sobie zmienia nawet raz w tygodniu lub codziennie, wolny kraj.
tomekrvf - 15-07-2005, 15:27
arturro napisał/a: | nie jestem specjalista ale tez nie jestem na tyle naiwny aby zmieniac olej co 5tysi, kto chce niech sobie zmienia nawet raz w tygodniu lub codziennie, wolny kraj. |
Niestety w naszym kraju wciaz nie moze zwyciezyc zdrowy rozsadek. W instrukcji obslugi, a konkretnie w planie przegladów jest jasno zaznaczone ze w ciezkich warunkach nalezy czesciej zmieniac plyny eksploatacyjne. Ale ksiazki malo kto czyta. Bo po co jak i tak wie lepiej?
Widzialem kilka silników ktore byly zapieprzone nagarem wlasnie przez niewlasciwa esploatacje czyli katowanie auta po miescie i dojezdzanie do konca przebiegu na oleju.
Wciaz szeroko panuje przekonanie ze po co cos robic jak i tak auto sie sprzeda i ktos inny bedzie sie martwil. O samochod trzeba dbac
luk_szc - 15-07-2005, 15:30
Dla mnie wymiana wg producenta nie zakłada , że autko jeździ tylko w mieście lub tylko na trasie ( na autostradzie ) i będzie to raczej cykl mieszany . Jest to chyba wymiana optymalna tj. co 15 kkm . Trzeba zakładać , że wymiana co 15 tysi nie będzie mocno wyżyłowaną wartością tak więc jak ja wymieniam co 10 kkm to i tak jest nadgorliwość . Silnik trzyma w miarę stałą temperaturę a olej chłodzi się w głowicy . A jak ktoś chce mieć spokój to niech sobie założy chłodnicę oleju i wskaźnik temperatury oleju.
tomekrvf - 15-07-2005, 15:34
Producent przewidzial takie sytuacje ze jezdzi sie tylko po autostradach, w goracym klimacie, w korkach, czesto zapalajac zimny silnik itd itp ale widze ze moje argumenty nie przemawiaja
luk_szc - 15-07-2005, 17:46
tomekrvf napisał/a: | w goracym klimacie |
Ale u nas jest klimat umiarkowany , w USA masz strefy kimatyczne od minus ~ 50 do plus 50 to i im takie zalecenia się przydają .
Toć mogę i lać do niego olejek za 80 PLN / litr albo i droższy (lepszy) ale po co jak ma się coś roz********ć to mu super olejek i wymiany co 6000 tyś nie pomogą .
Aby każdy wymieniał chociaż w ramach objętych przez producenta to będze OK . Zazwyczaj robią tylko dolewki i na tym się kończy .
Matejko - 15-07-2005, 18:07
co 6-7 tys.km wymienia sie olej w doladowanych silnikach, skoro producent przewidzial wymiane co 15tys.km, a serwisy nie wolaja nas wczesniej tylko wlasnie srednio co 15tys.km to jaki ma sens wymiana co przykladowo 7500km, wychodzi na to ze jeslibym mial doladowany silnik z wymianami oleju co 7000km to bym olej mial wymieniac co 3500km bo uzytkuje auto w miescie?? czyli 4 wymiany w ciagu roku za 800zl calosc zamiast jednej za 200zl mam 130tys km przebiegu olej to pelnosyntetyczny mobil 5/50 od wymiany do wymiany nie dolewam, a zmieniam co 13tys.km, a o gdi gdzies ktos pisal ze olej czernieje juz po niecalym 1000km od wymiany
luk_szc - 15-07-2005, 19:05
No a DID , który jest z doładowaniem też ma co 15 tysi wymianę .
|
|
|