[XX-92]Colt C50 i starsze - Problem ze sprzeglem
Jagos - 04-11-2009, 14:25 Temat postu: Problem ze sprzeglem Witam pojawil sie kolejny problem. Miesiac temu wymienialem sprzeglo-kompletne (LUK) bo sie slisgalo. Jeszcze przed tym jak mi sie slisgalo przy wrzucaniu 1 biegu harczala skrzynia tak jak by dobrze nie zasprzeglal. Po wymianie sprzegla problem nie zniknol, ale pedal sprzegla potrafil zostawac w podlodze. Co sie okazalo-nie odbijal wysprzeglik. Wymienilem na nowy. Teraz pedal sprzegla cofa sie caly, ale/// Ale przy zmianie biegow-na kazdym biegu skrzynia harczy ;/ Jak wcisne pedal sprzegla i poczekam 2-3 sekundy i powoli wcisne bieg to jest ok. W momencie gdy ruszam albo chce szybciej zmienic bieg strasznie harczy ;/ Szkoda mi bardzo skrzyni. Na postoju czasem nie moge wrzucic 1 to wrzucam 2 i pozniej przeskakuje na 1 ktora wchodzi jak w maslo. Jeszcze jedna rzecz jaka zaowarzylem to to ze jak energicznie wcisne sprzeglo to czuje, ze jest opor na pedale natomiast gdy wciskam sprzeglo powoli nie ma zadnego oporu i pedal wpada w podloge.
rus_one - 07-11-2009, 21:27 Temat postu: Re: Problem ze sprzeglem
Jagos napisał/a: | Jeszcze jedna rzecz jaka zaowarzylem to to ze jak energicznie wcisne sprzeglo to czuje, ze jest opor na pedale natomiast gdy wciskam sprzeglo powoli nie ma zadnego oporu i pedal wpada w podloge. |
Objaw przepuszczającej pompki. Skoro przy skrzyni wymieniona, to zostaje ta przy pedale. Wymień i będzie ok.
ryba_84 - 08-11-2009, 02:15
podciągnij sobie sprzęgło przy pedale sprzęgła nakrętką 12
pojeździj i zobacz czy się poprawi.
docencik87 - 08-11-2009, 11:00
ryba_84 napisał/a: | podciągnij sobie sprzęgło przy pedale sprzęgła nakrętką 12
pojeździj i zobacz czy się poprawi. |
ryba_84, niestety lub stety w tych Coltach nie ma linki, tylko jest sprzęgło hydrauliczny.
Tak jak rus_one mówi, jest to prawdopodobnie wina pompki sprzęgła. Trzeba kupić zestaw regeneracyjny i powymieniać gumki.
ryba_84 - 08-11-2009, 13:15
ale jest nakrętka miedzy pedałem sprzęgła a pompa sprzęgła.
pompa z dźwignią pedała jest połączona łącznikiem (pręt z jednej strony gwintowany).
tez mam hydrauliczne sprzęgło i tam wyregulowałem wysokość brania sprzęgła.
[ Dodano: 08-11-2009, 13:18 ]
jak nie pomoże to na pewno gumki w pompie
rus_one - 08-11-2009, 20:57
Raczej nie pomoże skoro przy powolnym wciskaniu pedał spada do podłogi nie wysprzęglając. To tylko regulacja. Chociaż pozornie może dać poprawę, ale przy szybkim wciśnięciu i wrzuceniu biegu.
mcdrive - 09-11-2009, 11:51
jak niepomoze regulacja i wymiana pompki to moze synchronizatory sie zuzyły w skrzyni....
|
|
|