[XX-92]Lancer C6x i starsze - Lancer 1.3 ( 4g13) kłopot po wymianie rozrządu
jurekschroda - 05-11-2009, 14:43 Temat postu: Lancer 1.3 ( 4g13) kłopot po wymianie rozrządu Witam !
Jakiś czas temu wymieniany był w aucie rozrząd ( kompletny) + olej przy okazji.
Zmiany w pracy silnika po tym zabiegu:
- drżenie silnika przenoszące się na całe auto na postoju
- metaliczne cykanie dochodzące tak jakby z tyłu silnika ( patrząc od przodu auta)
- w czasie przyśpieszania delikatne szarpnięcia
Poza tym wszystko jest ok - tzn moc, zużycie paliwa itp, nie świeci się żadna nieporządana kontrolka.
Rozrząd był wymieniany w prywatnym warsztacie u sprawdzonego ( tzn w innych markach) mechanika ,który jednak chyba nie bardzo się orientuje w specyfice Mitsu.
Na moje pytanie, czy ustawił rozrząd zgodnie ze znakami fabrycznymi otrzymałem odp.
" Eeee, tam chyba nie ma znaków fabrycznych"
Natomiast jak zwróciłem uwagę na metaliczne cykanie, to odpowiedział : "No wie pan, to nie jest nowe auto"
To, że nie jest nowe to wiem, ale przy rzeczywistym ( naprawdę rzeczywistym) przebiegu 120tkm ten silnik raczej nie ma prawa tak pracować. No i zastanawia fakt, że przed wymianą silnik chodził jak zegarek - żadnych szarpnięć, cykań itp.
Olej na jakim pracuje po wymianie to Mobil Super S 10W40.
Ma ktoś może jakieś sugestie co mogło zostać spartaczone ?
j-rules - 05-11-2009, 15:06
Zle zalozony pasek rozrzadu, do poprawki
jurekschroda - 05-11-2009, 16:31
Źle założony tzn np. przestawiony o jeden/dwa ząbki ?
Czy może jakiś balans źle ustawiony ?
Do poprawki się zgłoszę, ale nie do tego pana - teraz już mam nauczkę, żeby serwisować Mitsu u tych mechaników, którzy się znają na tej marce.
Mam tylko nadzieję, że przejechanie z taką usterką kilku tysięcy km ( bo tyle już zrobiłem od wymiany) nie odbije się na miśku i wróci do pełni zdrowia
j-rules - 05-11-2009, 17:49
Cytat: | Źle założony tzn np. przestawiony o jeden/dwa ząbki ? | na 99% tak
Troszke duzo przejechales na tym.. niech sie wypowie jakis ekspert bo ja to tylko teorie znam
Bazz - 06-11-2009, 16:33
na 100% źle złożony rozrząd. dokładnie tak, przestawiony 1 ząbek. myślę że 2 zęby zabiłyby zawory od razu. w tym silniku nie ma żadnego balansu. nie wiem jak można zepsuć tak prosty rozrząd (2 koła + rolka ) jeżeli masz 12V to na 99% jakieś zaworki trafiło...
Krzyzak - 06-11-2009, 21:57
2 zeby jeszcze przejdzie
przy 3 byloby bliskie spotkanie 3-go stopnia
jurekschroda - 07-11-2009, 14:06
Cytat: | jeżeli masz 12V to na 99% jakieś zaworki trafiło...
|
O w mordę jeża... no właśnie mam 12v trzeba będzie miśka oddać do jakiegoś dr miśkologa.... i juz nigdy więcej "panów Kaziów"
teraz pytanie do szanownego państwa - jesli juz przejechalem na tym przestawionym rozrządzie kilka tkm to może najlepiej będzie kupić nowy pasek ? ( sam pasek czy caly komplet?) I przy okazji moze jakas regulacja zaworków czy cóś ?
Anonymous - 07-11-2009, 15:23
Można zostawić dotychczasowy pasek rozrządu pamiętając o tym, bo założyć go w dokładnie w tym samym kierunku co przed wymianą. Gdybym to robił sam, najprawdopodobniej nie kupowałbym nowego paska. Oddając jednak auto do warsztatu, wolałbym jednak dołożyć te kilkadziesiąt PLN na nowy pasek i mieć pewność, że mechanik (z niewiedzy lub przeoczenia) nie założy paska odwrotnie.
Bazz - 07-11-2009, 20:24
ja bym nie ryzykował i kupił nowy, kosztuje w sumie niewiele, a na opakowaniu kazdego paska jest napisane : NIE STOSOWAĆ PONOWNIE
rus_one - 07-11-2009, 21:33
Bazz napisał/a: | ja bym nie ryzykował i kupił nowy, kosztuje w sumie niewiele, a na opakowaniu kazdego paska jest napisane : NIE STOSOWAĆ PONOWNIE |
w przypadku dawania do mechaników jak najbardziej słusznie, ale ja wielokrotnie zdejmowałem pasek rozrządu i zakładałem ten sam. przecież się nie zurzył od zdjęcia...
|
|
|