[97-04]Galant EAxA/W - [EA6A/W 2.0TD] Drgania podczas przyśpieszania???
Lukishivaki - 05-11-2009, 15:48 Temat postu: [EA6A/W 2.0TD] Drgania podczas przyśpieszania??? Witam mam pytanko podczas przyspieszania moim Miśkiem 2.0TD cały samochód dostaje drgań;( nie wiem czym moze to byc spowodowane;( i nie wiem czy to prawda ale podobno jest jakiś odwarznik na półosiach i jak go nie ma to temu drga i czy to prawda ze jest i jak to wyglad Prosze o pomoc;)
Kmer - 05-11-2009, 18:55
Lukishivaki, może to być przyczyna,po środku półosi powinien być takowy odważnik,a druga z przyczyn która może to powodować to to ze mogą być już lekko zużyte przeguby wewnętrzne,albo zgubiłeś odważnik przy felgach po wyważaniu kół.
Owczar - 05-11-2009, 19:30
Lukishivaki, poczytaj bo na forum było już mnóstwo o tym, poza tym napisz w jakich okolicznościach, jakie prędkości, czy gwałtowne przyśpieszanie czy łagodne.
Półosie dają się we znaki przy większych prędkościach. Zakres 80-120km/h
Ponieważ przy niższych nawet nie wyważone nie są w stanie wywołać drgań.
Może poduszka pod silnikiem?
Andrew - 05-11-2009, 20:12
Lukishivaki, jak miałem wcześniejszego gala E33, to przy pewnym zakresie obrotów przenosiło drgania na całe auto. Co się później okazało, po wymianie rozrządu drgania ustały. Z czego wynikało to, że drgania były przenoszone przez zawieszenie silnika znajdujące się po stronie rozrządu. Więc przyczyną tych drgań w Twoim aucie może być zawieszenie silnika...
sampler - 05-11-2009, 22:33
Lukishivaki napisz czy drgania zaczely sie z niczego czy bylo cos robione rozrzad, wymiana kol na zimowe itd.
Kunek - 06-11-2009, 03:07
Lukishivaki, Jeżeli robiłeś rozrząd, i po tym zabiegu zaczęły się drgania to może masz wałek balansowy źle ustawiony (zgaduje, nie jestem pewien czy w dieslu występuje), albo któreś koło ma bicia i trzeba na nowo wyważyć. Najlepiej wszystkie.
Hugo - 06-11-2009, 07:43
Kunek napisał/a: | może masz wałek balansowy źle ustawiony (zgaduje, nie jestem pewien czy w dieslu występuje), | Nie występuje.
sampler - 06-11-2009, 07:51
Oczywiscie ze wystepuje. Wszystkie rzedowki w Galancie maja balansy. Takze 4D68 ma takze mozliwosc zlego zlozenia rozrzadu co bedzie sie objawiac telepaniem
Krzyzak - 06-11-2009, 08:38
potwierdzam - wystepuje balans (a nawet 2) takze w dieslu
szatan666 - 06-11-2009, 09:52
u mnie winne było lozysko , podnies auto i szarp kolem , jak bedzie stukac to lozysko do wymiany.
Sadeek - 07-11-2009, 13:10
Witajcie, u mnie podobnie sie stalo, po wymianie wlasnie kompletnego rozrzadu, ale po samej wymianie bylo dobrze z biegiem czasu zaczelo buczec, auto wpada w drgania i buczy przy ok 1400-1800 rpm, powyzej przestaje, co moze byc tego przyczyna? doprowadza mnie to do furii... rozrzad niby dobrze zalozony sprawdzany byl...
Owczar - 08-11-2009, 10:41
Sadeek, jaki masz silnik?
Sadeek - 08-11-2009, 22:38
2.0 Diesla
robertdg - 08-11-2009, 22:46
Sadeek, jak kiedys przerabialem podobne przypadki przy paru samochodach to powiem Ci ze wina byl skrzywiony korbowod, z tym ze w jednym auCie było to ewidentna wina ze wzgledu na to że ze spora predkoscia wpadl w kaluze i troche wody dostalo sie do komory filtra powietrza a dalej na cylinder, i tez wszystkie te auta mialy tak samo, dragania w okolicach 1600obr/min, ustajace przy wiekszych obrotach, drgania byly przenoszone na cala karoserie auta.
Owczar - 09-11-2009, 11:06
Sadeek, sprawdź przewody podciśnienia od zaworu EGR. Takie buczenie występuje gdy zaślepi się EGR. Ja tak zrobiłem i buczenie było strasznie uciążliwe. Ostatecznie go odetkałem, bo problemów z dymieniem nie ma.
Ewentualnie mógł się przytkać zawór EGR, bo sadza się zebrała. Drgania mogą mieć z tym związek, ale pomyślimy jak sprawdzisz EGR.
Lukishivaki, odpisałem na PW. Skoro tak jak pisałeś drgania występują przy prędkości 80-120 to sprawdź wyważenie półosi. Znajduje się na środku półosi między przegubem wewnętrznym i zewnętrznym.
|
|
|