Space Star Ogólne - Swiece zapłonowe w 1,6
stanleyr - 06-11-2009, 22:30 Temat postu: Swiece zapłonowe w 1,6 Przymierzam się wymienić świecę. W naszych miśkach świece są chyba pod klucz 16mm, także problemu nie ma muszę taki nabyć i tyle. Zastanawia mnie jedynie to jakie świece nabyć. Obiło mi się gdzieś o uszy , że do silników z wtryskiem wielopunktowym najlepiej nadają się świece wieloelektrodowe. Czy macie w tej kwestii jakieś doświadczenia.
Proszę podpowiedzcie coś.
Pozdrawiam.
drtymf - 07-11-2009, 09:30
Dobre normalne świece wystarczą. Wieloelektrodowe to w/g mnie bajer który wiele nie daje, tak samo jak specjalne pokrycie elektrod np.platyna czy czymś tam . Niby przebieg do wymiany większy ale jak się weźmie pod uwagę cenę to różnica żadna.
A co do praktyki to w Sierrze i Escorcie na wielopunkcie które wcześniej miałem żadnej różnicy nie było widac jeśli chodzi o płynność jazy czy kulturę pracy silnika/spalanie itp.
cyklista - 07-11-2009, 11:11 Temat postu: Re: Swiece zapłonowe w 1,6
stanleyr napisał/a: | Przymierzam się wymienić świecę. W naszych miśkach świece są chyba pod klucz 16mm, także problemu nie ma muszę taki nabyć i tyle.
Pozdrawiam. |
Problem chyba jednak się pojawia bo musi to być klucz cienkościenny,z powodu przewężenia w jednym miejscu (przynajmniej tak do tej pory na forum pisali)
|
|
|