Carisma - Techniczne - [Cari 1.6 4G92] Wysokie obroty + kilka drobiazgów.
MichalGubin - 08-11-2009, 15:59 Temat postu: [Cari 1.6 4G92] Wysokie obroty + kilka drobiazgów. Witam, przeszukałem forum w poszukiwaniu odpowiedzi ale nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie:
1. Mam w Cari dość wysokie obroty (ok 2000) na biegu jałowym zaraz po odpaleniu na zimnym silniku,
2. Przy odpalonym silniku po odkręceniu korka wlewu oleju czuć wylatujące powietrze,
3. Nie działa mi podgrzewanie tylnej szyby (kontrolka w guziku świeci się cały czas),
4. Nie działa spryskiwacz tylnej szyby,
5. Dziwnie zachowuje się tylna wycieraczka, zawiesza się i staje po środku tylnej szyby.
Z góry dzięki za pomoc!
Anonymous - 08-11-2009, 16:14
3-5 nie wiem bo mam sedana
2. jeżeli silnik pracuje idealnie to po kiego to odkręcasz
1. Normalne, w zimę ssanie może być do 2200rpm
robertdg - 08-11-2009, 16:38 Temat postu: Re: [Cari 1.6 4G92] Wysokie obroty + kilka drobiazgów. MichalGubin odpowiedzi na Twoje pytania:
1. Mam w Cari dość wysokie obroty (ok 2000) na biegu jałowym zaraz po odpaleniu na zimnym silniku, - na starcie normalny objaw, obroty powinny z biegiem czasu spasc, jakie masz obroty na cieplym silniku?
2. Przy odpalonym silniku po odkręceniu korka wlewu oleju czuć wylatujące powietrze, - normalny objaw w kazdym aucie tak jest, chcesz miec pewnosc zmierz kompresje na cylindrach, jezeli beda nieszczelnosci na zaworach objawia sie to najczesciej kopceniem na niebiesko, spalaniem oleju.
3. Nie działa mi podgrzewanie tylnej szyby (kontrolka w guziku świeci się cały czas), - moze przekaznik zawieszony, albo sciezki uszkodzone (ktos madry mogl ze szronu drapac szybe od wewnatrz czyms ostrym) sprawdz czy dochodzi napiecie do przewodow ogrzewania szyby tuz przy szybie, jak bedzie napiecie masz uszkodzone sciezki, jak nei bedzie napiecia szukaj przyczyny w przelaczniku, przekazniku, bezpieczniku.
4. Nie działa spryskiwacz tylnej szyby, - brak plynu lub uszkodzony silniczek, niepodpiety silniczek, spalony bezpiecznik, przekaznik, wada manetki, badz zagnieciony przewod doprowadzajacy plyn lub niepodpiety przewod doprowadzajacy plyn
5. Dziwnie zachowuje się tylna wycieraczka, - zawiesza się i staje po środku tylnej szyby. - najprawdopodobniej popekane przewody wiazki tylnej klapy, te ktore ida od nadwozia do klapy w takiej harmonikowej koszulce, ewentualnie walniety przekaznik lub brak stykow na kostce silniczka. stawiam na wiazke klapy tylnej, przewody tam pekaja.[/b]
MichalGubin - 08-11-2009, 16:43
1. Koło 700-800.
2. Nie kopci na niebiesko, nie bierze oleju.
3. Raczej coś przy przełączniku, nikt nie skrobał, do nie dawna działało normalnie.
4-5 Nie wiem. Sprawdzę.
robertdg - 08-11-2009, 16:58
1. Jest OK
2. Jest OK
3. sprawdz przekaznik podgrzewania szyby, moze ktos juz go podmienial z przekaznikiem od nadmuchu (sa te same) mozliwe ze trzeba wymienic na nowy, przekanik znajduje sie w kabinie kierowcy, pod oslona dolna deski, tam gdzie linka otwierania maski, w strone slupka drzwi, puszeczka do ktorej jest ciezki dostep. Wg mnie przekaznik
4 i 5 Jak sprawdzisz daj znac
|
|
|