Pajero II - [2.8 TD] Peknięte koło zamachowe Pajero 2.8td automat
artekw - 10-11-2009, 16:38 Temat postu: [2.8 TD] Peknięte koło zamachowe Pajero 2.8td automat Witam wszystkich użytkowników forum. Mam pytanie gdzie szukać przyczyny pękania koła zamachowego ,popękały mi już dwie sztuki po około 2000 km więc to nie koło było przyczyną.
1405 - 10-11-2009, 17:00 Temat postu: Re: Peknięte koło zamachowe Pajero 2.8td automat
artekw napisał/a: | Witam wszystkich użytkowników forum. Mam pytanie gdzie szukać przyczyny pękania koła zamachowego ,popękały mi już dwie sztuki po około 2000 km więc to nie koło było przyczyną. |
A może to źle ustawiona pompa paliwowa- mam na myśli za wcześnie ustawiony wtrysk na pompie paliwowej. W takim przypadku prawdopodobnie koło zamachowe przyjmuje cały impet wsteczny zbyt wczesnego samozapłonu mieszanki w cylindrze i nie wytrzymuje takiej pracy.
Inna racjonalna przyczyna nie przychodzi mi do głowy.
Praca silnika nie jest zbyt twarda?
artekw - 10-11-2009, 17:19
Dzięki za zainteresowanie silnik wydaje się pracować prawidłowo rano co prawda zapala jakby na trzy cylindry i niebieski dym ale po minucie jest ok .
1405 - 10-11-2009, 17:57
artekw napisał/a: | Dzięki za zainteresowanie silnik wydaje się pracować prawidłowo rano co prawda zapala jakby na trzy cylindry i niebieski dym ale po minucie jest ok . |
No no a podczas odpalania silnika to jak kreci rozrusznik? Silnik po pierwszych odgłosach pracy pomaga rozrusznikowi czy wyraźnie go hamuję...tak mi się wydaje że z tej strony właśnie trzeba szukać przyczyny.
Jak na rozgrzanym przy gazujesz to jaki kolor mają spaliny?
No może jeszcze ktoś bieglejszy w temacie coś podpowie. Powodzenia
artekw - 11-11-2009, 11:43
Mam jeszcze jedno pytanie , czy wał korbowy w silniku 4M40 z manualną skrzynią biegów, jest inny niż w wersji z automatem ? Wydaje mi się że różnica jest tylko w adapterze koła zamachowego.Czy dobrze myślę?
zbyszekm2 - 19-11-2009, 00:48
artekw napisał/a: | Mam jeszcze jedno pytanie , czy wał korbowy w silniku 4M40 z manualną skrzynią biegów, jest inny niż w wersji z automatem ? Wydaje mi się że różnica jest tylko w adapterze koła zamachowego.Czy dobrze myślę? |
Jest taki sam.
artekw - 19-11-2009, 20:24
Dzięki serdeczne bo nie byłem pewien czy te silniki są identyczne , niestety we własnym zakresie mojego problemu rozwiązać się nie da muszę odstawić auto do jakiegoś speca od automatów ,może znacie kogoś zaufanego w Krakowie ?
|
|
|