Archiwum - Carisma 1.8GDI 98r. Prośba o pomoc w ocenie
Ronaldinhos - 11-11-2009, 17:00 Temat postu: Carisma 1.8GDI 98r. Prośba o pomoc w ocenie Witam. Jak w temacie planuję zakup Carismy 1.8 GDI z 98roku. Zawiesiłem oko na takim egzemplarzu
http://allegro.pl/item806557931.html
Będzie to mój pierwszy samochód i szukam opinii ludzi znających się na Cari 1.8 GDI.
Właściciel już zaznaczył ,że silnik stuka (popychacze?). Bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuję
ZEROSUPER - 11-11-2009, 19:16
Buda ładna.
Troche słabe wyposażenie, ale ujdzie.
Ale to stukanie... jak pisze że stukają znaczy że walą, jak walą to nie ma co kupować
GDI kupuje sie albo zadbane i zdrowe albo wcale.
Robson86 - 12-11-2009, 16:41
Ronaldinhos napisał/a: | Właściciel już zaznaczył ,że silnik stuka (popychacze?). |
ZEROSUPER napisał/a: | Ale to stukanie... jak pisze że stukają znaczy że walą, jak walą to nie ma co kupować |
mozliwe ze czlowiek nie wie ze w silnikach GDI to stukanie to rzecz naturalna i stad szczerze powiedzial. Trzeba by sie zapytac go o szczegoly...
Wylamane lotki wylotu powietrza w tunelu srodkowym, mysle ze warto zobaczyc na zywo Chociaz jak powiedzial przedmowca zachowaj szczegolna uwage kupujac samochod w tej cenie !
Pozdroo
Ronaldinhos - 12-11-2009, 16:49
Dzieki za odpowiedzi. Wlasciciel zaznaczyl ze w GDI to wlasnie charakterystyczna cecha i zeby to nie bylo argumentem przeciwko kupnie tego auta. Ale troche jestem w konfuzji wlasciwie: skoro stukanie to rzecz naturalna to dlaczego nie we wszystkich egzemplarzach to wystepuje? ( chyba ze jestem w bledzie).
Anyway jutro jade zobaczyc auto i dac do sprawdzenia w ASO mitsubishi. Zobaczymy co mechanik powie. Jak macie jeszcze jakies sugestie to piszcie prosze i jeszcze raz dzieki za dotychczasowe opinie
ZEROSUPER - 12-11-2009, 17:43
Musiał byś posłuchac kilku GDI. W moim słychac popychacze przez 1 sekunde po odpaleniu. U kolegi słychac przez 1 minutę takie cykanie. A jeżeli mu słychac cały czas, to znaczy że coś jest nie tak. Zależy czy cyka, czy puka. Ciężko to opisać, myśle że najlepiej wpisać na youtube "GDI sound" i posłuchać jak to brzmi i jak brzmiec nie powinno
Robson86 - 12-11-2009, 19:49
ZEROSUPER napisał/a: | Musiał byś posłuchac kilku GDI. W moim słychac popychacze przez 1 sekunde po odpaleniu |
No tak ale Ty uzywales ceramizera, ktory mial za zadanie obnizyc to cykanie.
Ja tego nie uzywalem i nigdy takiego czegos nie wleje do swojego silnika i u mnie w wiekszosci problem cykania nie wystepuje, ale czasem "cyknie" w trakcie jazdy Z reszta taka jest charakterystyka tego silnika. wszystkie GDI cykaja, ale najwiecej chwile na zimnym silniku. Pozniej ucicha
Pozdroo
ZEROSUPER - 13-11-2009, 06:43
Wcześniej miałem koło minuty na zimnym cykanie, nie stukanie To różnica i to znacząca. Generalnie do GDi trzeba podchodzić z kijem, lepiej być przewrażliwionym niż potem żałować.
Robson86 co do ceramizera to powiem Ci, że daje rade Auto odpala na mrozie przy pierwszym zakręceniu, pracuje gładko no i nie wiesz że masz hydrauliczne popychacze Zwłaszcza że sporo osób twierdzi, że najgorszą rzeczą w GDI jest kultura placy jak w dieslu
Robson86 - 13-11-2009, 21:43
ZEROSUPER napisał/a: | Robson86 co do ceramizera to powiem Ci, że daje rade Auto odpala na mrozie przy pierwszym zakręceniu, pracuje gładko no i nie wiesz że masz hydrauliczne popychacze |
wierze ZEROSUPER, i nie mam zadnych pretensji Ale po prostu ja jestem tylko i wylacznie za dobrym olejem bez ingerencji zadnych innych "wspomagaczy"
Taki typ hehe
Pozdroo
Morfi - 14-11-2009, 00:13
Mi tez stuka prawie ciagle jak otworze maske i posłucham to ciagle klekocze.
A im mniej oleju tym bardziej.
Ale za te cene jezeli tylko sa te stuki to bierz i nie pytaj.
Najtanszy GDI który widziałem, a nie wygląda na składany z dwoch
Wojtas24 - 14-11-2009, 11:07
Witam
Furka niczego sobie:P:P U mnie też w moim GDi jest cykanie bylem nawet w ASO Mitsubishi i powiedzieli ze te silniki tak juz maja , byłem też u kilku mechaników i uslyszalem to samo. U mnie to cykanie jest od czasu do czasu. Wiec nie ma sie czym szczególnie przejmowac a co do ASO to warto wydac pare złoty i miec spawdzony od a do z
Pozdrawiam i Udanego Zakupu
Robson86 - 14-11-2009, 11:22
Wojtas24 napisał/a: | byłem też u kilku mechaników i uslyszalem to samo. U mnie to cykanie jest od czasu do czasu. |
hehe Ronaldinhos, gdyby w ogole nie cykalo to trzeba by sie przejmowac
ten typ tak ma, GDI czasem lubia sobie cyknac zwlaszcza po odpaleniu chwile na zimnym silniku (nie myslic z jakims "waleniem" elementow silnika)
Pozdroo
Wojtas24 - 14-11-2009, 11:59
Podzielam zdanie Robson86 to juz tak jest z tymi silnikami Tylko jeszcze jedna sprawa czy Ronaldinhos chcesz zakładać do niej Gaz??? Tak tylko pytam [/b]
Ronaldinhos - 16-11-2009, 11:39
no i kupilem ta carisme. nie stuka tylko cyka autko jezdzi fajnie. w aso powiedziali ze "stukaja regulatory hydrauliczne" . gazu nie chce zakladac. dzieki za wszelka pomoc.
ZEROSUPER - 16-11-2009, 12:36
Jak zmienisz olej to może troche ucichną, ewentualnie zawsze możesz zalać ceramizer. On pomaga popychaczom. A gaz do GDI to wydatek 8000zł
Morfi - 16-11-2009, 12:54
No to Gratulacje z zakupu. Jezeli było wszystko ok to cena 7,500 zł naprawde atrakcyjna.
|
|
|