To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[92-96]Galant E5xA - kontrolka od poziomu oleju.

mamba99 - 15-11-2009, 23:00
Temat postu: kontrolka od poziomu oleju.
Witam!

Od pewnego czasu zauważyłem ,zę podczas redukowania biegów podczas jazdy na moment się zapala i gaśnie czerwona kontrolka od poziomu oleju - dosłownie na sekundę. Poziom oleju wynosi prawie MAX, wiec jest wszystko ok jeśli o to chodzi.

Ponadto również od pewnego czasu ciezko przy redukowaniu wchodzi 2ka (wbijam na 3 razy)..

Ktos może ma jakies wytłumaczenie?

pzdr.

hubert_galant - 16-11-2009, 10:42

a jedynke możesz wrzuciż z luzu?? czy musisz najpierw 2 potem 1?? jak tak to nic innego jak.... synchronizatory... :(
Kmer - 16-11-2009, 10:52

mamba99 napisał/a:
,że podczas redukowania biegów podczas jazdy na moment się zapala i gaśnie czerwona kontrolka od poziomu oleju - dosłownie na sekundę.

Czerwona kontrolka oleju nie informuje o niskim jego stanie a o ciśnieniu oleju w układzie,albo umiera Ci czujnik,albo coś zaczyna się dziać niedobrego w silniku,spotkałem się z podobnymi objawami w aucie innej marki,okazało się później ze panewki umarły na wale korbowym,nie lekceważ tego bo później może być już za późno,na ratunek dla silnika.

mamba99 a czy kontrolka nie zaświeca Ci się także na wolnych obrotach na biegu jałowym???

gres - 16-11-2009, 13:27

hubert_galant napisał/a:
a jedynke możesz wrzuciż z luzu?? czy musisz najpierw 2 potem 1?? jak tak to nic innego jak.... synchronizatory... :(

mnie się wydaje że tak czy siak to synchronizator :P

U mnie nie mogę redukować na III. Cała reszta manewrów z lewarkiem jest ok :)

mamba99 - 17-11-2009, 23:40

Tak, jedynkę mogę wrzucić normalnie na postoju, tak jak każdy bieg razem z dwójka.
Podczas jazdy występuje co jakiś czas mignięcie.

Pamiętam, że przy misce olejowej jest lekko nieszczelny czyjnik...jakiś, nie wiem nawet jaki, ale możliwe, że właśnie od ciśnienia.

Aha, ta kontrolka mignie kiedy wcisnesprzęgło i gasnie zamin skończe wrzucać bieg...

hubert_galant - 18-11-2009, 01:05

a nie cieknie ci przypadkiem nigdzie olej??
Owczar - 18-11-2009, 11:16

mamba99, tak jak pisał Kmer, czerwona jest od ciśnienia oleju. Pomarańczowa jest od poziomu.

Musisz jechać na sprawdzeni ciśnienia oleju, bo przyczyn może być kilka.
Uszkodzony czujnik ciśnienia, lub zbyt niskie ciśnienie które może wynikać z kondycji silnika, pompy oleju lub nawet przytkanego filtra oleju.

Jazda w takim stanie może się zakończyć śmiercią silnika.

mamba99 - 18-11-2009, 16:48

No właśnei przy misce olejowej sie poci przy czujniku. Jak na tą chwilę, to przestała migać.
Poczeka pare dni i jeśli sytuacja sie nie unormuje, to bede musiał sie za to zabrać. W międzyczasie posprawdzam poziom, szczelnośc itd itp.

Dzieks za sugestie.

szpala85 - 18-11-2009, 22:43

u mnie w Galu było tak że ....
jak rano jechałem do roboty ( było chłodnawo) to kontrolka pomarańczowa zawsze zapalała się w jednym miejscu na drodze ... dokładnie na wzniesieniu ..... i po chwili gasła :mrgreen: .... a oleju było na max .... więc te kontrolki chyba tak mają ...

ps. kiedyś zalałem do gala Ceramizer w celu wyeliminowania "cykania" i odziwo od tamtej pory pomarańczowa kontrolka mi się nie zaświeciła :wink:

Kmer - 18-11-2009, 22:51

mamba99 napisał/a:
podczas jazdy na moment się zapala i gaśnie czerwona kontrolka

szpala85 napisał/a:
to kontrolka pomarańczowa zawsze zapalała

I tu jest różnica ;)

szpala85 - 18-11-2009, 23:04

Kmer napisał/a:
I tu jest różnica ;)

:oops: sorry teraz zauważyłem że chodzi o czerwoną od ciśnienia oleju :oops:

jarekrk - 10-12-2009, 09:03

czyli czerwona jest od ciśnienia a pomarańcz od poziomu

ufff już się bałem , że coś mi jest nie tak

ale u mnie problem jest taki , i w ciągu ostatnich 8 dni zapaliła się może 4 razy kotrolka, po pierwszych dwóch razach sprawdziłem poziom był na minimum, to dolałem mu 300ml,
teraz jest połowa dokładnie a kontrolka zapaliła się na chwile 2 razy, czemu tak?
olej nie cieknie, nie spala go silnik (ubywa max 150ml na 1000km) nie poci się nigdzie
ocb?

mamba99 - 30-12-2009, 15:32

Problem minął wraz z wymianą oleju. Wcześniej zadko się zapalała i gasła, a teraz po wymianie w ogóle.

Ktoś wie może co to za czujnik z boku miski olejowej?
Zauważyłem z tego miejsca wyciek oleju.

Pzdr.

Hugo - 30-12-2009, 16:55

mamba99 napisał/a:
Czujnik poziomu oleju w misce olejowej.
hubert_galant - 07-01-2010, 07:37

mamba99 napisał/a:
Problem minął wraz z wymianą oleju. Wcześniej zadko się zapalała i gasła, a teraz po wymianie w ogóle.

Zauważyłem z tego miejsca wyciek oleju.

Pzdr.

miałem podobną sytuacje pomarańczowa kontrolka mi się zapala przy odpalaniu zimnego silnika, byłem przekonany że turbo mi cieknie, było całe obżygane olejem, brat popatrzył poniuchał i o to sugestia:
-ta rurka co wychodzi z miski olejowej jest nieszczelna i codziennie po pare mm oleju mi ucieka
-Dekiel zaworów ma minimalne pęknięcie, i zastanawiam się czy kupic nowy(używany) czy jochać na spawanie. Wiem ze to jest aluminium i nie wszyscy spawacze się tego podejmują :C