[92-96]Galant E5xA - Alternator Galant E5xA
Anonymous - 15-11-2009, 14:11 Temat postu: alternator w V Witam.
Jestem w posiadaniu galancika z 96 2,0GLSI i mam problem z ladowaniem. Przy włączonych światłach i delikatnym nadmuchu ładowanie wskazuje 14,4V wiec jak najbardziej wskazane, jednak pzry pelnym obciążeniu (ogrzewanie tylnej szyby, klima i wentylator) ładowanie spada do poziomu zero czyli 12,08. Co ciekawe jest tak tylko przy obrotach ok 650-900. Po przekroczeniu tej granicy ładowanie wraca do normy (czyli przy pełnym obciążeniu jakieś 13,8V). Sadzę że to regulator napięcia, jednak wolę się upewnić przed kupnem niepotrzebnych części-co nie jest latwe, gdyż regulator w tym modelu jest połączony ze szczotkami i diodami prostującymi. Dodam też że szczotki są w porządku, gdyż już wymieniłem.
Proszę o podpowiedz.
Pozdrawiam
Widzę ze nie w ten link kliknąłem. Proszę o admina o przeniesienie postu do mojego rocznika... Za błędy przepraszam...
robertdg - 15-11-2009, 15:00
mikol10, jakbys mial walniety regulator napiecia to objawialoby sie to albo brakiem ladowania, albo zwiekszonym ladowaniem rzedu ponad 17V, nie wydaje mi sie zeby powodem byl regulator, no chyba ze sie myle to niech mnie ktos wyprowadzi z bledu, ale jeszcze nie spotkalem sie z takim przypadkiem, aby powodem takiego zachowania był regulator napiecia ladowania.
Anonymous - 15-11-2009, 15:05
Więc gdzie należałoby szukać błędu?? Aku jest sprawne... Zresztą robiłem próbę też na innym i też ten sam objaw...
bieniak - 15-11-2009, 15:16
ale to się nie dziw że masz przy pełnym obciążeniu spadnie ci ładowanie jeżeli po dodaniu gazu ładowanie wraca do normy to jest wszystko ok;)spróbuję ci to wyjaśnić dla czego.z reguły normalne warunki pracy to światła nawiew i radio,ogrzewanie szyby + reszta to już jest pełne obciążenie i wtedy alternator nie wydoli na jałowym biegu podać tyle prądu. prąd ładowania rośnie wraz z obrotami. i stąd masz taką przyczynę:)jeżeli wszystko się stabilizuje przy lekkim dodaniu gazu to jest ok:)
robertdg - 15-11-2009, 15:40
zgadzam sie z tym co pisze bieniak, aczkolwiek nie do konca gdyz przypadek wyglada dosc osobliwie, poniewaz ladowanie na biegu jalowym powinno byc otrzymywane na poziomie bez wzgledu na ilosc podlaczonych odbiorow, nie wiem wydaje mi sie ze cos z alternatorem moze byc nie tak, moze pierscienie slizgowe komutatora, szczotki nieprawidlowo ulozone albo zawieszajace sie, luzny przewod, nadlamany konektor przewodu (wlasnie z podobnym przypadkiem sie spotkalem w fordach, pekaly konektory i przy wlaczeniu max odbiorow brakowalo ladowania), wszystko jest do sprawdzenia, luzne masy, szwankujace wzbudzenie, jezeli jest sterowane przez ECU no to problem glebszy.
Anonymous - 15-11-2009, 15:53
Moim zdaniem też nie jest wszystko ok, gdyż po przejechaniu kilka razy miasta ze dużą ilością świateł aku w końcu zaczyna siadać i wtedy już tylko podladowanie lub dłuższa trasa pomaga...
bieniak - 15-11-2009, 16:05
według mnie jest ok jeżeli przy normalnym obciążeniu silnika elektryki wewnątrz świateł i radia jest normalne ładowanie to jest ok:)i mówię że poprostu pełne obciążenie to stan ekstremalny. przy normalnym użytkowaniu w mieście nie powinien siadać aku. no chyba że jedziemy z pełnym obciążeniem i co chwile gasimy autko.moe wiem jak to się na do miśka ale mi renówka na jałowym biegu ładowała jakieś 15A a to jest mało.zato już przy 5-6tys było 70A:)
Anonymous - 15-11-2009, 16:15
Jeśli alternator jest dobrany do auta to raczej w taki sposób aby dawał radę z maxem obciązenia... Poza tym przy takiej pogodzie jak dziś wlaczenie ogrzewania tylnej szyby z wentylatorem na full i obowiązkowym światlem dziennym to raczej norma a przygasanie światel na każdym skrzyżowaniu raczej normą nie jest... Myślę mimo wszystko że to jakiś problem jest. tym bardziej ze to ladowanie też jest takie dosć dziwne, bo nawet jeśli laduje dobrze to prąd wytwarza jakby mruganie czyli jakby ciągłe przygasanie. Zachowuje się tak jakby w ciągu sekundy kilka razy ładowanie znikało i wracalo...
robertdg - 15-11-2009, 16:21
mikol10, najpewniej byloby wyciagnac alternator i sprawdzic go na stole, pod wzgledem wydajnosci pradowej, moze w srodku jakies luty sa lipne.
Anonymous - 15-11-2009, 16:27
chyba będę musial... W sumie przy zmianie szczotek mialem go na stole, ale nie sprawdziłem tych rzeczy.. Móglbyś mi kolego powiedzieć jak sprawdzić mu tą wydajność???
bieniak - 15-11-2009, 16:32
a może masz to samo co ja miałem...czyli pęknięty drut na uzwojeniu.i to skutkowało złą pracą alternatora....
robertdg - 15-11-2009, 16:40
mikol10, ja osobiscie tego nie sprawdzam tylka zawoze do znajomego elektryka albo znajomego zakladu regeneracji alternatorow i oni maja stol i sprawdzaja takie rzeczy.
robertdg - 15-11-2009, 17:38
mikol10, regulator albo jest sprawny albo nie, tak samo jak diody prostownicze, sa to drobne uklady elektroniczne, ktore po uszkodzeniu wprowadzaja diametralne zmiany w układzie. albo brak ładowania, albo za wysokie ładowania, w twoim przypadku wyglada mi to na blad w jakims szczegole, gdyz jak pisales wczeniej po lekkim dodaniu gazu wszystko sie normuje, jak zawieziesz alternator do naprawy to fachowcy sprawdza droga eliminacji czy regulator jest faktycznie dobry.
Owczar - 15-11-2009, 20:24
mikol10, u mnie jest tak samo niestety.
Światła+klima (oba wentylatory)+ podgrzewanie szyby i dmuchawa, powodują delikatne przygasanie świateł na wolnych obrotach. Ładowanie mam podobnie do Ciebie, ale problemów z aku nie mam.
Jeśli zdecydujesz się na naprawę to sam nic nie wymieniaj bo to trzeba sprawdzić. Regulator nie podniesie napięcia bo nie ma z czego. Widać alternator ma zbyt małą wydajność na wolnych obrotach.
nikiniko - 05-02-2010, 16:18
Podepnę się pod temat, mianowicie mój problem to wyłączanie się świateł mijania i długich, czasem zaskoczą i wtedy słychach takie "PSTRYK" z prawej strony za schowkiem.
Po dwóch dniach zaczęła świecić dioda od akumulatora, sprawdziłem ładowanie no i brak czyli 12V na zapalonym silniku mimo podciągania obrotów dalej wskazywało 12,03V.
Rozebrałem alternator szczotki wystają tak około 1cm.
Panowie czy nasuwa wam się jakaś wskazówka? co to może być ?
czy wyłączanie się świateł może odcinać komputer z braku ładowania? (postojowe i przeciw mgielne działają bez problemu)
|
|
|