Carisma - Techniczne - [Cari 1.9TD] Cały czas świeci się przeciwmgielne
Kylek - 16-11-2009, 12:30 Temat postu: [Cari 1.9TD] Cały czas świeci się przeciwmgielne Mam nietypowy problem z przyczepką
Po podłączeniu jej do samochodu cały czas świeci się światło przeciwmgielne przyczepki, nawet gdy w stacyjce nie ma włożonego kluczyka. Raz już w ten sposób rozładowałem akumulator.
Hak i instalację w samochodzie mam fabryczną, więc albo przyczepki, które wypożyczam na parkingu mają złą instalację (wszystkie są tego samego producenta), albo w Holandii (bo Carisma jest sprowadzona z tego kraju) mieli inny sposób podłączania przyczepek.
Spotkaliście się z takim problemem?
robertdg - 16-11-2009, 17:31
Kylek, jakiego typu masz zlacze/gniazdo przyczepki?
Sienio - 16-11-2009, 18:05
Sprawdź najpierw gniazdo przy haku auta. Za pomocą lampki kontrolnej z 2 kabelkami(jeden na masę) a drugi do każdego styku. Przy wyłączonych wyłącznikach oświetlenia zewnętrznego i halogenów na żadnym styku tego gniazda nie może być napięcia.
Jeśl jest na jednym styku który idzie Ci do przeciwmgielnych przyczepy to dowód że w aucie na ten styk jest podłączone napięcie które jest zawsze i niezależnie od położenia wyłącznika i stacyjki np z oświetlenia lamki sufitowej.
To praktykowało się gdy w przyczepie kempingowej chciałeś mieć oświetlenie 12 V beż załączania świateł zewnaętrznych doczepionego na haku auta.
|
|
|