To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Space Star Techniczne - [MSS DID] [ELEKTRONIKA] Centralny zamek - samoblokada

mirosi - 17-11-2009, 10:28
Temat postu: [MSS DID] [ELEKTRONIKA] Centralny zamek - samoblokada
W moim misku przestalo dzialac automatyczne zamykanie drzwi, po okolo 30 sek drzwi same sie blokowaly bez uzycia pilota, teraz nie wiem czemu przestaly
Powiedziano mi abym kilka razy otworzyl i zamknal pilotem to wszystko wroci do normy, niestety nie wrocilo i nadal sam sie nie blokuje a jedyne co robilem to ustawienie radia i naprawa panela sterowania szybami a i jeszcze zmienil sie sam sygnal (klakson) z ladnego modulowanego na zwykly ciagly
Jesli ktos zna przyczyny bede wdzieczny za podpowiedz

Anonymous - 17-11-2009, 12:18

Chodzi o to, że auto samo się nie zamyka po przypadkowym otwarciu z pilota (nie otwierając w między czasie drzwi) czy o to, że po odpaleniu silnika nie zamykają się drzwi?
mirosi - 17-11-2009, 13:57

djandrew napisał/a:
Chodzi o to, że auto samo się nie zamyka po przypadkowym otwarciu z pilota (nie otwierając w między czasie drzwi) czy o to, że po odpaleniu silnika nie zamykają się drzwi?

Naprzyklad tak jak napisales "przypadkowe otwarcie" i nie zamyka sie
Ja mialem na mysli:
gasze auto wysiadam i nie robiac nic po ~30 sek auto "samo" sie zamyka
tak bylo a teraz-jak pisalem- nie zamyka sie
no a klakson to druga sprawa ale tez dziwne ze tak sam sie przestawil

[ Dodano: 17-11-2009, 14:06 ]
cns80 napisał/a:
Auto powinno się zamknąć samo jeśli nie otworzysz drzwi.

I tu jest problem NIE ZAMYKA sie samo tak jak wczesniej

Anonymous - 17-11-2009, 17:19

Na mój gust to auto się naprawiło (klakson też ;p). Raczej nie może być tak, że podjeżdżasz pod dom, gasisz silnik, wysiadasz, na chwile odchodzisz i gdy wracasz po 30 sekundach auto samo się zamknęło zatrzaskując kluczyki i psa w środku ;p Nigdy w żadnym samochodzie z czymś takim się nie spotkałem.
Natomiast (prawie) każdy alarm czy centralny zamek posiada funkcję zabezpieczającą przed przypadkowym otwarciem samochodu. Gdy samochód stał zamknięty i alarm był uzbrojony to po otwarciu go z pilota, ale NIE OTWIERANIU drzwi bagażnika itp po 30 sekundach sam powinien się zamknąć.

halbog - 17-11-2009, 21:20

Cytat:
to po otwarciu go z pilota, ale NIE OTWIERANIU drzwi bagażnika itp po 30 sekundach sam powinien się zamknąć.
ja mam tak, jak pisze kolega, natomiast system samoczynnie zamykający drzwi auta miałem w służbowym. Nie polecam. Ściągnięcie kluczyków zapasowych w sobotę, z biura oddalonego o ponad 200 km mocno frustruje kierownika :mrgreen: . Przetestowane :oops:
Pozdrawiam
Bogdan

Anonymous - 18-11-2009, 11:18

W moim SS jest tak jak pisze djandrews, oprócz tego zaobserwowałem, że jak otworzę zamki z pilota a następnie drzwi lub bagażnik potem zamknę to też centralny się zamknie. Nie dotyczy to drzwi kierowcy one jakby wszystko kasują.
Anonymous - 18-11-2009, 20:00

a czy zapala Ci się światło otwierając inne drzwi niż kierowcy?
mirosi - 19-11-2009, 08:43

czyli tak jak pisze holbog samozamykanie jest w tym misku tylko u mnie przestalo dzialac i teraz moze zadzialac jak niechcacy zostawie na chwile kluczyki w stacyjce ;) choc musze powiedziec ze zamykal sie jak kluczykow nie bylo w stacyjce dlatego nie do konca moge zgodzic sie z djandrew ktory pisze ze AUTO SIE NAPRAWILO SAMO bo skoro zniklo samozamykanie i modulacja klaksona to gdzie tu mowa o SAMONAPRAWIENIU?
Kontrolka swieci sie przy otwarciu kazdych drzwi

tomiś - 14-04-2011, 15:26

Mam pytanie odnośnie mechanizmu samoblokady. Czy jest możliwość wyłączenia tego ustrojstwa (najlepiej całkowicie i forever) ? Kiedyś już mi się zdarzyło zatrzasnąć kluczyki w aucie i nie chciałbym tego powtórzyć. Auto samo się zamyka w różnych sytuacjach, zauważyłem że nie mają na to nawet wpływu kluczyki wsadzone do stacyjki.
Jeśli ktoś ma jakiś pomysł jak to wyłączyć to proszę o info.

cns80 - 14-04-2011, 15:53

tomiś, napraw krańcówki w drzwiach. Moduł nie dostaje prawdopodobnie sygnału o otwarciu drzwi i dlatego zamyka centralny po około 30-40 sekundach od otwarcia, bo alarm traktuje to jako przypadkowe naciśnięcie przycisku na pilocie.
halbog - 14-04-2011, 16:11

cns80 napisał/a:
tomiś, napraw krańcówki w drzwiach
Przez zimę zapaskudziła się w moim misiu krańcówka w drzwiach kierowcy. Poradziłem sobie w następujący sposób:
1 odkręciłem krańcówkę
2 rozebrałem ją na poszczególne elementy
3 z styków miedzianych usunąłem (zeskrobałem bród) i rozgiąłem blaszki.
4 zmontowałem wszystko do kupy i voila! - działa jak nowe.
Całość zajęła mi ok 20 min. (z kawą).
cns80 napisał/a:
zamyka centralny po około 30-40 sekundach od otwarcia

u mnie zamyka po 60 sekundach.
Pozdrawiam
Bogdan

tomiś - 14-04-2011, 16:42

cns80 napisał/a:
tomiś, napraw krańcówki w drzwiach. Moduł nie dostaje prawdopodobnie sygnału o otwarciu drzwi i dlatego zamyka centralny po około 30-40 sekundach od otwarcia, bo alarm traktuje to jako przypadkowe naciśnięcie przycisku na pilocie.

Prawdopodobnie tak, wiem już że krańcówki nie działają - właśnie to sprawdziłem po lekturze wątków dot. braku pikacza od świateł i braku oświetlenia wewnętrznego na podsufitce. Zaraz się za to zabiorę jak tylko skombinuję jakiś przyrząd do rozpołowienia tych krańcówek (nie jest to taki proste :)

Niemniej jednak, godząc się z faktem wadliwych krańcówek wolałbym pozbyc się samoblokady by w przyszlosci nie zadzialanie krancowki nie sprowadzilo sie do zablokowanych kluczykow w aucie jak to kiedys mialo miejsce.

A tak dla rozrywki opowiem: kiedys cos tam grzebalem - nie pamietam dokladnie ale wsiadlem od strony pasazera, nie domknąłem drzwi, kluczyki położyłem w jajach (tj. na siedzeniu między nogami). Po chwili nastapila samoblokada jednak bylem skupiony na czyms innym i nie przejalem sie tym faktem. Za jakas chwile musialem skoczyc po cos wiec wysiadlem i machnalem za sobą drzwiami. Nie musicie gratulowac :badgrin:

cns80 - 14-04-2011, 17:08

tomiś napisał/a:
Prawdopodobnie tak, wiem już że krańcówki nie działają - właśnie to sprawdziłem po lekturze wątków dot. braku pikacza od świateł i braku oświetlenia wewnętrznego na podsufitce. Zaraz się za to zabiorę jak tylko skombinuję jakiś przyrząd do rozpołowienia tych krańcówek (nie jest to taki proste :)
Pamiętaj że krańcówki mają chyba po dwa styki. Jeden właśnie dla centralnego, a drugi dla oświetlenia.

tomiś napisał/a:
Nie musicie gratulowac :badgrin:
Skądś to znam :) Tyle że peugeota otwierałem przez uszczelkę w szybie w ciągu 5 min.
halbog - 14-04-2011, 20:10

tomiś napisał/a:
skombinuję jakiś przyrząd do rozpołowienia tych krańcówek
ja użyłem śrubokręta do wciśnięcia blokad trzymających krańcówkę w całości. Nie jest to szczególnie uciążliwe. W moim MSS tylko krańcówka kierowcy jest 2 - pinowa, pozostałe są 1 - pinowe. Otwarcie którychkolwiek drzwi powoduje przerwanie odliczania do samozamknięcia.
Pozdrawiam
Bogdan

JCH - 14-04-2011, 20:18

tomiś napisał/a:
A tak dla rozrywki opowiem:
....
Nie musicie gratulowac
Był lepszy gościu. To zdaje się było jakoś tak:
- była zima, gościu wyszedł z pracy, wsiadł od strony pasażera, bo od kierowcy miał ciasno, odpalił auto i wysiadł aby odśnieżyć. No jak pierdyknął drzwiami pasażera to się wszystko pozamykało. Auto odpalone na parkingu, kluczyki w środku.... :?
Sama radość ... :lol: 8)