To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Space Star Techniczne - [MSS ALL] [ELEKTRYKA] Brak sygnału dzwiękowego świateł

krzys05-1982 - 21-11-2009, 14:15
Temat postu: [MSS ALL] [ELEKTRYKA] Brak sygnału dzwiękowego świateł
Witam
Od miesiąca mam misia i od samego początku nie mam sygnału dźwiękowego świateł mijanie przy otwartych drzwiach.Kontrolka od drzwi świeci wiec nie będzie to czujnik zamknięcia drzwi.jest może bezpiecznik od tego brzęczka?

JCH - 22-11-2009, 18:54

krzys05-1982 napisał/a:
od samego początku nie mam sygnału dźwiękowego świateł mijanie przy otwartych drzwiach
W Spejsie.... :roll: Nie kojarzę aby był brzęczek ale może już nie pamiętam :roll: 8)
Jest czy nie ma :?:

xjacobs - 22-11-2009, 19:29

JCH napisał/a:
krzys05-1982 napisał/a:
od samego początku nie mam sygnału dźwiękowego świateł mijanie przy otwartych drzwiach
W Spejsie.... :roll: Nie kojarzę aby był brzęczek ale może już nie pamiętam :roll: 8)
Jest czy nie ma :?:
Jest :) i gdyby nie on już kilka razy rozładowałbym akumulator :P
Andrew - 22-11-2009, 21:29

krzys05-1982, a czy przy otwarciu drzwi światełko wewnątrz się zaświeca? W galu miałem tak, że kontrolka otwartych drzwi się świeciła, a światełko w drzwiach nie. Może u Ciebie tak jest ale z sygnałem od świateł...
bogdan54 - 22-11-2009, 21:37

Czy chodzi oto ,że mając włączone światła mijania , gasisz silnik , otwierasz drzwi i wtedy powinien odezwać się piszczyk ?
zako7 - 23-11-2009, 12:03

W space starze wyłącznik krańcowy w drzwiach po stronie kierowcy jest dwuobwodowy, dlatego tak się dzieje że, otwierając drzwi kontrolka otwartych drzwi się zaświeca i zaświeca się oświetlenie kabiny. W drugim obwodzie odpowiedzialnym za światła i brzęczka często śniedzieją styki krańcówki. Naprawa przez rozbieranie jest żmudna i nie opłacalna. W serwisie mitsu taka krańcówka kosztowała dwa lara temu około 30PLN
xjacobs - 23-11-2009, 13:40

zako7 napisał/a:
W space starze wyłącznik krańcowy w drzwiach po stronie kierowcy jest dwuobwodowy, dlatego tak się dzieje że, otwierając drzwi kontrolka otwartych drzwi się zaświeca i zaświeca się oświetlenie kabiny. W drugim obwodzie odpowiedzialnym za światła i brzęczka często śniedzieją styki krańcówki. Naprawa przez rozbieranie jest żmudna i nie opłacalna. W serwisie mitsu taka krańcówka kosztowała dwa lara temu około 30PLN
Podsumowując - kontrolka otwartych drzwi nie świadczy o pełnej sprawności owego wyłącznika :)
krzys05-1982 - 23-11-2009, 15:28

tak dokładnie oto mi chodzi

[ Dodano: 23-11-2009, 15:29 ]
zako7 napisał/a:

A jak można dostać się do tego wyłącznika

halbog - 23-11-2009, 19:04

krzys05-1982 napisał/a:
A jak można dostać się do tego wyłącznika

krzys05-1982, potrzebujesz śrubokręt krzyżakowy. Sposób postępowania jest następujący: otwierasz drzwi kierowcy, w prawym dolnym rogu jest taki gumowy "grzybek", trzeba go odkręcić, złapać w palce i spokojnie pociągnąć. Krańcówka jest podłączona na złączki elektryczne typu" mama - tata" (cytat za zaprzyjaźnionym elektrykiem :mrgreen: ), rozłączasz i jest już Twoja :wink:
Pozdrawiam
Bogdan

krzys05-1982 - 24-11-2009, 16:45

Koledzy jak można sprawdzić czy ten wyłącznik jest dobry?
A gdzie można znalezc ten piszczek w aucie?Może on jest zepsuty?

szkuba - 29-11-2009, 22:13

Sprawdzenie włącznika:
wykręcamy z samochodu, bierzemy miernik uniwersalny i badamy czy jest zwarcie pomiędzy dwoma pinami (po kolei) a metalową częścią wyżej wspomnianego w stanie otwartym. Można też ewentualnie zmierzyć między samymi pinami, to nie robi różnicy, jeśli wiesz że kontrolka otwarcia działa prawidłowo przy tych drzwiach

Prosty test obwodu brzęczyka:
wykręcamy i wyjmujemy wyłącznik, za pomocą kawałka jednożyłowego kabelka 1mm2 typu drut (najlepiej taki od 230V do kładzenia w ścianę) robimy zwarcie miedzy dziurką po śrubie a pinami na białym konektorze wystającym z karoserii, jedno połączeni powinno zapalić światło pod sufitem a drugie uruchomić brzęczyk. Kabelek trzeba dość solidnie przycisnąć żeby mieć pewność połączenia.

arrmi - 30-11-2009, 13:20

u mnie nawalił ten wyłącznik krańcowy w drzwiach kierowcy. Poprzedni właściciel przysięgał się że takowego nie ma, nie dałem za wygraną i czyszczenie tego wyłącznika wystarczyło żeby alarm świateł zaczął działać.
krzys05-1982 - 01-12-2009, 12:46

Kolego sprawdziłem ten wyłącznik za pomocą kabla.Po połączenie z jednym pinem zaświeciło się światło w kabinie ale na drugim pinie przy włączonych światłach mijania nic nie brzęczało.
A może zepsuł się brzeczek?????A gdzie jest zamontowany taki brzęczek może ktoś wie????

cns80 - 01-12-2009, 13:57

Ściągnij serwisówkę. W rozdziale "emxe99e1_space star_99_electrical_wiring" na stronie 2-20 masz pokazaną na rysunku skrzynkę połączeniową (oznaczona jako J/B). Na stronie 2-23 masz rozrysowaną tą skrzynkę. Sygnał świateł to najprawdopodobniej B-79
krzys05-1982 - 02-12-2009, 00:31

Kolego a jak mam ściągnąć tą serwisówke? Gdzie ona jest?