To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Chcę Kupić Space Stara - [MSS DID] Na co zwrócić uwagę ?

Anonymous - 06-09-2006, 09:46
Temat postu: [MSS DID] Na co zwrócić uwagę ?
Mam na oku ładnego MSS 1,9 diesel, przebieg ok 80 tys. km, rocznik 2003; na co szczególnie zwrócić uwagę? kiedy w MSS wymienia się rozrząd-po ilu tys. km? co jeszcze powinno być wymienione, co sprawdzić po takim przebiegu? właściciel podobno był jeden, podobno, bo nie ma ksiązki serwisowej i to mnie nieco odstrasza, czy to dyskwalifikuje samochód do kupna, jeśli nie ma książki?

a jak jest różnica w spalaniu na 100 km-1,9 did a 1,6 benzyna? może odpuścić sobie diesla i kupić benzynkę, bo jeżdzę mało?

pozdrawiam i czekam na odpowiedzi, malgo

JCH - 06-09-2006, 10:42
Temat postu: Kupno MSS 1.9 DID
malgoniak napisał/a:
kiedy w MSS wymienia się rozrząd-po ilu tys. km? co jeszcze powinno być wymienione, co sprawdzić po takim przebiegu?
Rozrząd do wymiany po 90 tys km. Czyli praktycznie zaraz. Koszt w ASO to ponad 2 tys zł.
Co do dolegliwości to każdy ma różne. U mnie np. przy 65 tys km padła pompa wspomagania kierownicy. Padła - tzn. jeszcze jeździ ale podobno sie kończy.
Wybierz się może do ASO na przegląd przed kupnem na dokładne oględziny auta.

malgoniak napisał/a:
właściciel podobno był jeden, podobno, bo nie ma ksiązki serwisowej i to mnie nieco odstrasza, czy to dyskwalifikuje samochód do kupna, jeśli nie ma książki?
Jest jeszcze Karta Pojazdu w której masz wpisanych wszystkich właścicieli (chyba że auto przywożone).
Anonymous - 06-09-2006, 11:30

Weź też numer VIN samochodu, potem zadzwoń do Mitsubishi, dział techniczny i poproś ładnie o informacje jakie mają pod tym numerem o tym samochodzie.
Anonymous - 06-09-2006, 11:34
Temat postu: a może 1,6 z małym przebiegiem 2004r?
no właśnie ten przebieg jest niby nie taki duży, ale kłopotliwy, bo przegląd, rozrząd itp.

mam dylemat, bo mam jeszcze do wyboru kilka spaców 1,6 z malutkimi przebiegami 10-30 tys. km za taką samą cenę(i to rocznik 2004) jak ten 1,9 did z 80 tys.km(2003), przemawia oszczędność i elastyczność diesla, ale ja tak naprawdę malutko jeżdzę, to i nie wiem czy tak dużo zaoszczedzę na tej benzynce.......

Krzyzak - 06-09-2006, 12:39

benzyna - na pewno w razie czego 4G92 będzie nam łatwiej zdiagnozować i naprawić
a diesel jest francuski - ja mam wstręt do wszystkiego co francuskie...
bierz te z mniejszym przebiegiem (jeśli jest na 100% prawdziwy)

Anonymous - 06-09-2006, 12:59

pozatym pamietaj ze rozrzad mozna wymienic nie tylko w ASO - kawalek od wawy jest Tomek Michalak - ktory w wiekszosci usterek jest o niebo lepszy od ASO a przy tym tak nie zedrze z czlowieka.

Krzyzak napisał/a:
diesel jest francuski - ja mam wstręt do wszystkiego co francuskie...

eetam, sa pewne "francuskie" rzeczy ktore sa calkiem fajne ;)

AniołekM - 06-09-2006, 13:29

Rzuć okiem np. na

http://www.allegro.pl/ite...4_1_9_did_.html

tam już jest przebieg po 90 kkm więc powinien być samochód po tej kosztownej wymianie a cena jeżeli wszystko jest OK to też przystępna.

Anonymous - 06-09-2006, 18:41

Aniołku, dziękuję, też go brałam pod uwagę, ale czarny:(( każda kropla , pyłek, niezbyt praktyczny kolor; najbardziej podobają mi się metalic srebrny i grafitowy i takie biorę pod uwagę;
Robson86 - 06-09-2006, 23:44

Jesli bedziesz pokonywala krotkie dystanse to mysle ze benzynka bedzie rozsadniejsza propozycja... :mrgreen: . Po pierwsze dieselek jest francuski(od renault), w tdieslu w specyficzny sposob trzeba dbac o silniczek a dokladniej o turbosprezarke( nie gasic od razu po jezdzie, nie jezdzic dluga z predkoscia zblizona do max.,itp)...a turbinka do tanich nie nalezy :mrgreen: ,aha: i jest (silnik) bardzo wrazliwy na zla jakosc paliffka :D , ... nawet przeglady(przynajmniej w ASO) sa drozsze w dieslu. Poza tym diesel z tego samego rocznika kosztuje wiecej niz benzyniak...ale to tylko moje zdanie
Pozdrawiam

AniołekM - 10-09-2006, 21:43

Taaaaa, też bym właściwie polecił benzynkę 1.6. To co mogłem na szybko podpowiedzieć to już koleżance na maila wypociłem. Była mała okazje jednego ewentualnego kandydata do kupna nawet sprawdziłem bo był z mojego miasta, ale się okazało że bardzo świeżutki ale już po przejściach. Życze dalszych ale owocnych poszukiwań. Gdyby co ślużę pomocą.