Lancer Ogólne - kilka spraw po zakupie lancerka
Anonymous - 06-09-2006, 18:52 Temat postu: kilka spraw po zakupie lancerka witajcie
niedawno kupiłem lancera 1.3 sedan z 96 roku. potrzebuję pomocy w kilku sprawach.
1. nie mam żadnej książki do autka. chciałbym jakąś zdobyć, choćby ksero.oczywiście zapłacę.
2. brakuje lewej tylnej zaślepki przy mocowaniu bagażnika dachowego, gdzie coś takiego mogę dostać?
3. czasami zapala się kontrolka (ta imitująca silnik) by po niedługim czasie zgasnąć. mechanik powiedział że można ją skasować (coś tam się nagrzewa ale to nic groźnego). miał ktoś z was podobny problem? powinienem się tego obawiać?
wielkie dzięki za odpowiedzi i sorki jeśli nie zauważyłem odpowiedzi na moje pytania w innych działach.
Rafal_Szczecin - 06-09-2006, 19:00
gampi8 napisał/a: | nie mam żadnej książki do autka. chciałbym jakąś zdobyć, choćby ksero.oczywiście zapłacę. |
jest dostepna na naszym forum za totalne FREE, trzeba tylko sciagnac .
gampi8 napisał/a: | brakuje lewej tylnej zaślepki przy mocowaniu bagażnika dachowego, gdzie coś takiego mogę dostać? |
szukac na allegro, w rozbitkach i tych na czesci . gampi8 napisał/a: | 3. czasami zapala się kontrolka (ta imitująca silnik) by po niedługim czasie zgasnąć. mechanik powiedział że można ją skasować (coś tam się nagrzewa ale to nic groźnego). miał ktoś z was podobny problem? powinienem się tego obawiać?
wielkie dzięki za odpowiedzi i sorki jeśli nie zauważyłem odpowiedzi na moje pytania w innych działach |
tutaj na odpowiedz poczekajmy kogos kto sie bardziej orientuje w sprawie,moze sproboj zresetowac kompa
pozdrawiam
Anonymous - 06-09-2006, 19:05
dzięki za tak szybką odpowiedź. forum na pewno przeglądnę.
na allegro niestety nie znalazłem póki co takiego rozbitka a ze starszego zaślepka pewnie nie pasuje
pozdrawiam
Rafal_Szczecin - 06-09-2006, 19:07
dokladnie tak, z nowszego pewnie nie bedzie pasowac (inna buda)
Anonymous - 07-09-2006, 06:50
Co do kontrolki imitującej silnik- to osławiona na wszelakich forach kontrolka CHECK ENGINE lub w skrócie CE .
Proponuje wpiąć się w gniazdo serwisowe ECU ( kompa ) i zczytać błąd - czyli co wywala - usunąć ten bałaganik no i wtedy spoko sobie chulać po drogach ( BEZSTRESOWO)
jak masz numer błędu (lub kilku błędów) to tabelka co to jest - czasami są złe styki wtedy spray do tych rzeczy i OK.
wichura1 - 07-09-2006, 08:55
Sprawdź jaki masz kształt gniazda diagnostycznego. Jeżeli jest takie:
prostokątne białe przyczepione z boku skrzynki bezpieczników pod lewym kolanem kierowcy, to możesz sprawdzić błędy sam, diodą świecącą 12V. W dziale "Download" znajdziesz opis. Jeżeli jest takie:
to raczej musisz podpiąć się do komputera, chociaż niektóre, sygnalizują kontrolką check engine kody błędów po zwarciu jednego styku (To też jest w opisie). Jeżeli mechanik ci coś takiego powiedział, a nie masz instalacji gazowej, to zmień mechanika. Mój Lancer ma 13 lat i jakoś nigdy mu się check engine nie zapalało podczas jazdy (jedynie podczas testu przy odpalaniu silnika). Ta kontrolka zapala się jeżeli jakiś element osprzętu silnika jest uszkodzony, nie kontaktuje.
Anonymous - 08-09-2006, 16:45
dzięki za wszystkie odpowiedzi. mechanika faktycznie zmienię. napiszcie jeśli znacie kogoś konkretnego z okolic Bielska-Białej lub Krakowa. bo ja mieszkam w małej mieścinie gdzie dobrze to naprawia się najwyżej duże fiaty.
|
|
|