Sigma/Diamante Techniczne - Mam problem mój misiek mi szarpie
adam265344 - 28-11-2009, 14:17 Temat postu: Mam problem mój misiek mi szarpie Witam wszystkich mitsumaniaków mój misiek szarpie mi cholernie, wymieniłem już przewody, kopółke razem z bolcem, cewkę, świece i dalej to samo! Szarpie mi w granicach 1000-3000 obrotów. Błagam koledzy pomóżcie będę bardzo wdzięczny.
lukasz12 - 28-11-2009, 17:47
Skoro zasadniczo wymieniłeś elementy układu zapłonowego to pozostała jeszcze druga cześć czyli układ paliwowy. Czy samochód ma gaz (zwłaszcza mieszalnik) albo był nieużywany przed długi czas? Być może problem z wtryskiwaczami lub z pompą paliwa lub filtrem. Jaką masz wersje (12v czy 24v) ? Pomóc można wtedy kiedy podasz trochę szczegółów bo nikt nie wywróży rozwiązania z fusów - potrzebne są po prostu informacje.
Michal.dh - 28-11-2009, 18:06
Miałem podobny problem, po wymianie kopółki było co prawda lepiej ale nie do końca, nie wiedziałem co jeszcze można zrobić by było lepiej.
wymieniłem cały wydech od końca do kolektorów, nie zamierzałem wymieniać katalizatora ale mechanik powiedzial, że ten który mam jest cały zapchany, porozwalany i zapytał czy te auto wogóle jedzie:/ powiedziałem, że tak, ale nie tak szybko i płynnie jak inna sigma, wymieniłem więc katalizator i zostałem poważnie zaskoczony:) auto nie szarpie już wcale, płynnie chodzi, jak hamuje silnikiem, jak szybko puszcze gaz i oczywiście jak przyspieszam:D Oczywiście po wszystkim porównałem na prostej jak idą teraz te same Sigmy i jak wcześniej zostawałem w tyle tak teraz jest równo:DDD
Może to troszke pomoże, bo można tak wymieniać bez końca wszystko, a tu przyczyną okazuje się katalizator
lukasz12 - 28-11-2009, 18:09
Michal.dh napisał/a: | Miałem podobny problem, po wymianie kopółki było co prawda lepiej ale nie do końca, nie wiedziałem co jeszcze można zrobić by było lepiej.
wymieniłem cały wydech od końca do kolektorów, nie zamierzałem wymieniać katalizatora ale mechanik powiedzial, że ten który mam jest cały zapchany, porozwalany i zapytał czy te auto wogóle jedzie:/ powiedziałem, że tak, ale nie tak szybko i płynnie jak inna sigma, wymieniłem więc katalizator i zostałem poważnie zaskoczony:) auto nie szarpie już wcale, płynnie chodzi, jak hamuje silnikiem, jak szybko puszcze gaz i oczywiście jak przyspieszam:D Oczywiście po wszystkim porównałem na prostej jak idą teraz te same Sigmy i jak wcześniej zostawałem w tyle tak teraz jest równo:DDD
Może to troszke pomoże, bo można tak wymieniać bez końca wszystko, a tu przyczyną okazuje się katalizator |
Dobry trop ale musiałby naprawdę mieć zatkany całkiem żeby go aż tak zmuliło no ale spróbować warto bo to nic nie kosztuje
Michal.dh - 28-11-2009, 18:12
co do kosztów to mnie sam kat kosztował 600zł co mi się nie bardzo podobło, mój nigdy nie był wymieniany więc był już pełnoletni. Płynność i radośc z jazdy pozwoliła mi odrazu zapomnieć o tym nieplanowanym wydatku:)
lukasz12 - 28-11-2009, 18:14
To jaki zamontowałes? Ja wrzuciłem jakis BOSAL uniwersalny z 55 mm rurą (do wspawania) za 180 zł i na razie póki co to auto jeździ normalnie. Oglądałem go niedawno po roku działania i wygląda jak nigdy nie używany.
Michal.dh - 28-11-2009, 18:22
Koleś polecił jakiś z "nieniszczalnym" metalicznym środkiem, w przekroju jest okrągły, wszystko gra, auta nie słychać jak jest załączone, ale nie rozumiem dlaczego nadal śmierdzi jakby ta farba którą popsikał spawy i po wyłączeniu auta słychać takie strzały stygnącego katalizatora, myślałem że to minie a tu ciągle to słychać:/ nie wiem czy tak ma być? Mówił ,że to specjalny kat do pojemności od 3 litrów mam nadzieje, że tak rzeczywiście jest
lukasz12 - 28-11-2009, 18:24
Podejrzewam że wcisnął co miał pod ręką. Bosal też jest do 3L. Metaliczny wkład jest ponoć lepszy bo ma mniejsze opory ale to informacja zasłyszana.
Michal.dh - 28-11-2009, 18:29
wiesz czekałem ponad godzinę bo pojechali specjalnie po ten katalizator i tłumik dla kogoś.
wojtas - 28-11-2009, 19:05
adam265344, Proponował bym sczytać błędy, możliwe że będzie tak jak u Bulwy.
Co to może być,szarpie
adam265344 - 28-11-2009, 22:36
Ja mam wersję 12V lukasz12. Dzięki za odpowiedzi spróbuje z kat może będzie poprawa. Dzięki koledzy. Jak wymienię to dam znać.
[ Dodano: 28-11-2009, 22:44 ]
A i autko mam na gaz (sekwencje) ale cały czas używam. I tak jak pisałem wcześniej wymieniłem cały układ elektryczny silnika. A dziwi mnie to że jak jest zimny to dobrze chodzi.
lukasz12 - 28-11-2009, 23:35
To może któraś z tych Sigm co ostatnio były na OTOMOTO? Była taka jedna bordowa z gazem, właśnie sekwencyjnym - niesławnymi Valtekami (wtryskiwacze ale słabe). Jaką masz instalację gazową? Nie ma różnicy w działaniu między gazem a benzyną ?
adam265344 - 29-11-2009, 08:59
Mam sekwencje a różnicy nie ma w działaniu między gazem a benzyną. i tu i tu tak samo.
[ Dodano: 29-11-2009, 19:08 ]
A ja mam BRC ponoć dobra instalacja.
Bulwa - 01-12-2009, 09:12
adam265344, Ja miałem takie same objawy na zimnym ok,po rozgrzaniu szarpanie,okazało się że nie łączyły wtyczki na przepływomierzu i czujnikach temperatury,po przeczyszczeniu styków sigma znowu śmiga jak nowa,sprawdz może masz to samo.
adam265344 - 01-12-2009, 20:18
Dobra zobaczę i jak coś to dam znać
[ Dodano: 05-12-2009, 19:32 ]
W końcu udało się!!!! Przyczyną były świece zamówiłem specjalne do LPG i teraz chodzi jak złoto
|
|
|