To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - stuki w zawieszeniu

boniu123 - 29-11-2009, 20:02
Temat postu: stuki w zawieszeniu
witam mam taki problem moja carisma została sprowadzona z niemiec i tam tez została obnizona, mam taki problem iz jak spadnie deszcz to z przodu słychać stuki coś jak by sprężyny ale jak jest sucho tego nie ma. Stacja diagnostyczna nic nie wykazała. myślałem że to może amory wymieniłem na kayaba i nadal to samo ale i tak stare amorki miały same w sobie stuk ale podobno fabryczne tak mają.
czy ktoś wie co to może być
proszę o pomoc
dzięki

adaśko - 29-11-2009, 21:26

pewnie na mocowaniach spreżyn tobie stuka bo czesto jak zaleci tam błoto to zdarzaja sie takie stuki nietylko w przednim zawieszeniu ale w tylnim tez.najlepiej wyjac sprezyny i zobaczyc jak wyglada mocowanie.
scaniol - 29-11-2009, 23:29

boniu123 nic z tym nie zrobisz ( tylko wymiana sprężyn na normalne ) , parę lat temu miałem toyotę carinę na takich sprężynach i dokładnie tak samo było po deszczu lub przejechaniu przez kałuże - stuki , puki jak w starym trupie . denerwowało mnie to i po wymianie na normalne cisza ............... , w niskich sprężynach leży zwój na zwoju i dlatego jest taki efekt .
kris80 - 30-11-2009, 08:44

Jest sposób żeby pozbyć się tego trzeszczenia po deszczu. Wyjmij sprężyny i naciągnij na nie wąż ogrodowy lub coś podobnego. Wtedy piach nie bedzie trzeszczał o gumę.
kamasxxx - 30-11-2009, 23:04

Podepnę sie do tematu
Dziś coś się stało i nagle zaczęło mi podczas jazdy szumieć w rytm :roll: nie wiem czy to hamulce czy co innego ale gdy jadę wolniej szumienie nadal jest tylko w mniejszych odstępach początkowo myślałem że klocki się przegrzały ale po ok 3 godzinach ciągle tak samo :(

boniu123 - 01-12-2009, 19:57

ok dzięki chłopaki ja tez stawiałem na sprężyny ale chciałem sie upewnić czy ktoś miał podobny problem jak wymienie sprężyny to napisze czy jest już dobrze
pozdrawiam

Wojtas24 - 06-12-2009, 21:27

boniu123 mam identyczny problem a mam standardowe spreżyny i u mnie jest tak samo jak u Ciebie jak jest ciepło jest oki ale jak dostanie wilgoci to stuka. Na forum wyzej koledzy tez opisywali ten problem i prawdopodobnie jest to guma na ktorej opieta sie spreżyna i amortyzator. Poruszyłem ten temat i czekam na odpowiedzi. Pozdrawiam :) :) :)