Forum ogólne - Formalnosci w sprowadzaniu anglika na dawce organow.
valdi.kasia - 29-11-2009, 23:22 Temat postu: Formalnosci w sprowadzaniu anglika na dawce organow. Ostatnio miałem małego niefarta na drodze. Omijałem gościa który mi zajechał drogę i uciekłem w dosyć mocny murek. Murek stoi ale Misiek też.
Po podliczeniu wszystkich gratów jakie będę musiał zmienić wyszła sumka 9000 zł. jak się będę targował to może 8000 zł. A na wyspach znalazłem za 2000 funtów ten sam model wiec lepiej jest sprowadzić coś na dawce organów. Jakich formalności trzeba dopilnować co do wszystkich opłat i wyrejestrowania samochodu żeby np. OC. nie leciało?
spown - 30-11-2009, 11:27
Tam auto wyrejestrowują, u nas nie rejestrujesz i rozbierasz sobie bez żadnych konsekwencji.
valdi.kasia - 30-11-2009, 13:46
Znaczy sie to dotychczasowy własciciel w GB pojazd wyrejestruje? ale chciałbym nim na kolach przyjechac. co z tablicami i ubezpieczeniem?
spown - 30-11-2009, 16:24
http://www.icsk.eu/50/jak...ochod-z-anglii/
Kończysz przygody z urzędami na punkcie: Ruszamy w drogę do kraju.
valdi.kasia - 30-11-2009, 17:39
to sie mnie podoba. Wielkie dzieki.
swinks_UK - 01-12-2009, 19:08
Podana strona podaje niedokładne info, a raczej została napisana przez kogoś kto nigdy nie był w UK.
Po pierwsze, obecnie w obiegu są TYLKO V5C.
1. W momencie zakupu sprzedający wypełania sekcję "new keeper", czerwoną sekcję nr 8 i podpisy obu stron. Nabywca otrzymuje wydarty odcinek "new keeper" (sekcja 10), a sprzedawca w teorii powinien jeszcze wypełnić sekcję "notification of permament export" i wtedy wysłać dokument z powrotem do DVLA.
2. Jeśli samochód ma aktualny przegląd (MOT) i opłacony podatek (tax) to nic nie trzeba robić. Obie opłaty są na samochód a nie właściciela.
Dopiero jeśli któraś z opłat jest przeterminowana to wtedy należy ją uiścić jeżeli chcemy nim dojechać do PL, bo bez tego to laweta.
2a. W przypadku użycia lawety nie trzeba wypełniać dokumentu "SORN", to dotyczy pojazdów które mają pozostać w UK, a nabywca chce odzyskać nadpłacony podatek (tax).
3. Jeśli chce się jechać na kółkach do Polski to trzeba wykupić krótkoterminowe ubezpieczenie (online w RAC, AA, lub Aviva) na czas jazdy do PL.
Tyle tego.
|
|
|