[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Jak zdjąć obudowę rozrządu i koło pasowe?
Damooo - 30-11-2009, 20:02 Temat postu: [EAxx] Jak zdjąć obudowę rozrządu i koło pasowe?
Chłopaki pomóżcie ,
http://www.fotosik.pl/pok...3f7c80abb8.html
http://www.fotosik.pl/pok...86d0777a6f.html
Wpadła mi śrubka do obudowy rozrządu i poleciała na sam dół , niestety żeby ściągnąc obudowe musze odkręcić koło pasowe , tylko nie mogę sobie z nim poradzić Nie jestem do końca pewny czy gwint na tej śrubie jest prawy , no i nie mam wizji jak zablokować wał, pomóżcie co z tym fantem!!!!
Matik608 - 30-11-2009, 20:16
Damooo, niech Cie reka Boska chroni to odkreca, jak to odkrecisz to rozrzad sie rozsypie, puknij mlotkiem i to musi zejsc bo w kole pasowym jest dziura wlasnie na ta srube, kolo pasowe trzyma sie na czterech srubach ktore juz odkreciles.
sampler - 30-11-2009, 20:24
Sruba jest mocno dokrecona -180 Nm. Jesli bedziesz ja odkrecal w dwie osoby to mozna zablokowac wal odkrecajac pokywke kola zamachowego i blokujac wkretakiem kolo poprzez tarcze zebata po obwodzie. Jak bedziesz odkrecal w jedna osobe to po prostu zapinasz bieg blakujac auto i musisz uderzyc mlotkiem w klucz tak zeby wytworzyc bardzo duzy moment odkrecajacy. Gwint sruby jest normalny tzn odkrecasz ja przeciwnie do wskazowek zegara.
Jedyna kwestia ktora mnie zastanawia to to czy aby na pewno musisz ja odkrecac zeby sie dostac do rozrzadu. Wg tego zdjecia nie. Ale jak calosc sie zapiekla to mozesz ja odkrecic.
Wg strony krzyzaka tak wyglada wal po zdjeciu kola
Damooo - 30-11-2009, 20:26
patrzyłem na manualu i trak powinno być , tylko ze umnie jest jakaś podkładka na śrubie trzeba sie dobrze wpatrzeć na zdjęcie
robertdg - 30-11-2009, 20:31
Damooo, a jezeli sposob ktory opisuje sampler, nie pomoze Ci zawsze mozesz zalozyc klucz najlepiej nasadowy na leb sruby i pewnie zaprzec go o wachacz, wazne aby mial dobre ramie, a nastepnie na chwileczke dotkanac kluczykiem na zaplon aby silnik delikatnie obrocil sie, moment odkrecajacy sam sie wytworzy, pamietaj aby moment zastartowania silnka byl bardzo krotki, aby ci silnik nie odpalil, ma go tylko ruszyc troche.
sampler - 30-11-2009, 20:32
to jest wlasnie ta podkladka pod sruba jest ona dokladnie pasowana z kolem zeby nie bylo bicia. Psiknij tam nafty i po chwili sprobuj puknac lub jakos podwazyc kolo pasowe
Damooo - 30-11-2009, 20:32
o kurcze to jednak to nie jest podkładka tylko pierścień centrujący !!! Więc pewno moje koło jest solidnie zapieczone !!! I wielkie szczęście że zapytalem co z tym fantem bo bym sobie bidzysu narobił z rozrządem . Dziś już sie nie wybieram do garazu bo tzreba odpoczac przed 3-zmianą ale jutro spróbuje popukać po kole zeby go odrysowało i jakoś go zepchnąc z tej piasty
Narazie dziekuje BARDZO CHŁOPAKI , a jeśli macie jeszcze jakieś rady to co do tematu do piszcie
Owczar - 30-11-2009, 20:44
robertdg, Twoja metoda może i jest skuteczna ale nie polecam, można sobie czasem zaszkodzić...
robertdg - 30-11-2009, 21:01
Owczar napisał/a: | robertdg, Twoja metoda może i jest skuteczna ale nie polecam, można sobie czasem zaszkodzić... | To tylko jeden ze sposobow, ale zeby bylo bezpieczniej podam jeszcze kolejny przyklad, jedna osoba wrzuca piaty bieg i naciska mocno na hamulec, a druga bierze nasadke z przedluzka i dobrym pokretlem i sila wlasnych rak odkreca srube, najwazniejsze aby nasadka byla pewna by sie nie obsliznela na nakretce. odnosnie wspomnianiej wczesniej metody stosuje ja gdy zawodzi sila rak i pneumat, ale wiadomo z rozsadkiem.
Damooo - 01-12-2009, 18:24
kolo zeszło po zapuszczeniu nafta i kilkukrotnym pukniecieciu przez kawalek drewna co kilka głów to nie jedna dzięki !!! niestey to nie koniec problemów ale narazie poszukam na wyszukiwajce a jak nie znajde to w nowym poście opisze co i jak
|
|
|