Problemy techniczne - Stuki podczas skrętów
rysiek50 - 30-11-2009, 22:08 Temat postu: Stuki podczas skrętów Posiadam carismę 2000 DID 1,9 Od jakiegoś czasu słyszę przy skręcie w prawo lub w lewo stuki w przedniej lewej stronie auta. Bylem u mechanika i stwierdził iz to moze być poduszka amortyzatora lewego, dodam ze mechanik nie specjalizuje sie w naprawie tej marki samoch. Może Wy mnie nakierujecie co może jeszcze jej dolegać i ile to moze mnie kosztować ..Będę wdzięczny za podpowiedź....Aha i jeszcze dodam ze stuki występują podczas jazdy jak i na postoju .
robertdg - 30-11-2009, 23:13
rysiek50, mozliwe ze jest to lozysko skretne kolumny McPhersona, tak jak Ci mowil mechanik, koszt jakies max 150zł za sztuke plus robocizna
Lestat - 01-12-2009, 12:29
Mogą być trzy przyczyny:
1) przegub (zewnętrzny bądz wewnętrzny) - jak sobie skrecisz kola to słychac jakby kolo tarlo nadkole - wymienic zewnetrzny to nie duzy problem - wewnetrzny juz wiekszy bo kwestia dostania sie do skrzyni biegow i wyjecia calej poloski - kosztow nie znam dla Carismy...ale jak wstukasz na allegro to powinno ci sie pokazac bez problemu
2) łozysko w piascie/zwrotnicy (nie wiem jak jest ten uklad zbudowany w Mitsu) skoro zarowno przy skrecie w lewo jak i w prawo slyszysz chrobotanie, a przy jezdzie na wprost?
3) to co wczesniej zostalo napisane łożysko mocowania amortyzatora
gres - 01-12-2009, 13:14
w pugu miałem takie objawy to był to drążek kierowniczy koszt naprawy jakieś gorsze we własnym zakresie Wyraźnie było czuć na ni drgania przy kręceniu kierownicą
Andrew - 01-12-2009, 18:50
rysiek50, bratu w MSS stukało bardzo głośno podczas skręcania i było to jak koledzy wcześniej pisali łożyskowanie mocowania amortyzatora. W MSS jest ono oblane gumą, czy plastikiem już nie wiem, być może tak też jest w Cari... Do Space Stara takie łożysko kosztuje u JAPANEZE 40 PLN, a blacha mocująca ok 140 PLN.
robertdg - 01-12-2009, 22:52
Czy aby napewno:
ulrik napisał/a: | 1) przegub (zewnętrzny bądz wewnętrzny) |
moze sie tak zachowywac w takich warunkach:
rysiek50 napisał/a: | stuki występują podczas jazdy jak i na postoju |
Wiec moze i sie nie znam, ale mi sie zawsze wydawalo ze przegub zewnetrzny strzela przy skretach przewaznie bardzo bliskich maksymalnym skretom oraz oczywiscie jak najbardziej przy maksymalnych skretach, a co do przegubu wewnetrznego, to przewaznie daje on efekt telepania autem na boki w zakresie predkosci powyzej 50 km/h srednio do 110km/h najmocniej odczuwalne podczas dynamicznego przyspieszania. Wiec jezeli:
rysiek50 napisał/a: | Bylem u mechanika i stwierdził iz to moze być poduszka amortyzatora lewego, |
a takie tematy byly wielokrotnie przerabiane nawet na forum Carismy, np TU, ponadto znam mnostwo takich przypadkow z autopsji to moge raczej potwierdzic ze w tym moze tkwic problem, oczywiscie take rzeczy moze wymienic tylko ktos kto sie zna na rzeczy i ma odpowiednie do tego narzedzia, proba wymiany tego lozyska samodzielnie bez znajomosci pewnych zasad jak to sie wykonuje moze sie zle skonczyc, dlatego sprawa powinien zajac sie mechanik.
Hugo - 02-12-2009, 01:20
robertdg napisał/a: | mi sie zawsze wydawalo ze przegub zewnetrzny strzela przy skretach przewaznie bardzo bliskich maksymalnym skretom oraz oczywiscie jak najbardziej przy maksymalnych skretach | Totalnie zużyty stuka również podczas ruszania "na wprost". robertdg napisał/a: | take rzeczy moze wymienic tylko ktos kto sie zna na rzeczy i ma odpowiednie do tego narzedzia, proba wymiany tego lozyska samodzielnie bez znajomosci pewnych zasad jak to sie wykonuje moze sie zle skonczyc | Np. urwaniem rąk lub głowy.
Lestat - 02-12-2009, 12:38
robertdg napisał/a: | moze sie tak zachowywac w takich warunkach:
rysiek50 napisał/a:
stuki występują podczas jazdy jak i na postoju | Zgadza sie, nie doczytalem ze na postoju tez mu sie dzieja takie rzeczy....
robertdg - 02-12-2009, 21:21
Hugo napisał/a: | Totalnie zużyty stuka również podczas ruszania "na wprost". | mozliwe, ale nie w takich warunkach rysiek50 napisał/a: | Aha i jeszcze dodam ze stuki występują podczas jazdy jak i na postoju |
|
|
|