To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Forum ogólne - Ciekawostka na temat HID i problemow z nim...

Anonymous - 01-12-2009, 13:26
Temat postu: Ciekawostka na temat HID i problemow z nim...
Pracuje ze mna jedna osoba u Ukrainy. Wczoraj do niej jechala kolezanka samochodem z zamontowanym HID i zostala zatrzymana na granicy :) spedzila prawie dwie godziny blagajac o wpuszczenie do Polski (nie dala rady zmienic zarowek) az wkoncu straz graniczna sie zlitowala i ja wpuscila na jakims oswiadczeniu.
W miedzy czasie sprawdzili jej w aucie doslownie wszystko lacznie z hamulcem recznym.
Brawo staraz graniczna :)
Tak sie wlasnie zastanawialem ostatnio (z racji ze mieszkam przy granicy) czy przypadkiem na wschodzie minela moda na HID :? czy tez cos innego (wczesniej praktycznie kazde auto z bialorusi mialo zamontowany ksenon), a tu sie okazalo ze pogranicznicy wzieli sie sie do roboty :D
Reasumujac, odradzam wycieczki za granice wschodnia Polski jak ktos ma HID'a. :finga:

Anonymous - 01-12-2009, 14:08

wreszcie! :mrgreen:
Bartek - 01-12-2009, 14:30

Ale dlaczego tylko pogranicznicy :evil: :evil: :evil: jakby chociaż straż wiejska się za to zabrała - posypałyby się dowodziki, bo w okolicach wawki, co piąte auto nie ma ocHIDów......
Fragu - 01-12-2009, 14:43

Tragedia z tymi pseudo xenonami......wczoraj wracałem do domu z Bydgoszczy (kręta, wąska, ciemna droga, bez lini)...gościu jechał chyba MLem...pojawia się i taaaki blask niebieskawy, że nic nie widać. Daje mu długimi bo myślałem, że też ma długie...ale jak on długie zapalił to......... :!: Myślałem, że zatłukę dziada :!:
Po prostu po podrzędnych drogach jeździć nie idzie. Poza tym założą sobie takie latarnie i później zapindalają 130km/h po nocy......

cns80 - 01-12-2009, 14:49

Fragu napisał/a:
Poza tym założą sobie takie latarnie i później zapindalają 130km/h po nocy......
Oprócz tego te latarnie są wysoko mocowane - mniej więcej na wysokości głowy kierowcy plaskacza :(
Matejko - 01-12-2009, 14:52

Fragu napisał/a:
...gościu jechał chyba MLem

trza wziac na nich poprawke, bo w mlu nawet fabryczny xenon oslepia - juz nie raz przetrenowalem

Anonymous - 01-12-2009, 15:42

Bartek napisał/a:
Ale dlaczego tylko pogranicznicy...

dobre i to, bo u nas tu na wschodzie co sie wyprawialo z tymi ksenonami i zdezelowanymi wrakami braci zza wschodu to byl normalnie szok, kazdy passat lub cygaro zaladowane cebula lub innymi dobrami (ostatnio mat. budowlanymi) musialo miec ksenon min 12000 i walilo po galach niczym orient express.

Bartek napisał/a:
...jakby chociaż straż wiejska się za to zabrała...

te tlumoki dostaly/znalazly sobie ostatnio nowe zajecie od sadu tj. ladowanie mandatow za brak oplaty prakingowej co jak okreslil sad rowna sie z zaparkowaniem auta na zakazie, wiec te czubaki jezdza jak poparzeni po bialymstoku swoimi trafficami i wala blokady na lewo i prawo :evil:

Fragu - 01-12-2009, 16:59

cns80 napisał/a:
Oprócz tego te latarnie są wysoko mocowane - mniej więcej na wysokości głowy kierowcy plaskacza :(

..no zawszę biorę na to poprawkę - colt jest niski.

Matejko napisał/a:
trza wziac na nich poprawke, bo w mlu nawet fabryczny xenon oslepia - juz nie raz przetrenowalem

..ten był ewidentnie chiński, jeszcze takiej padaki nie widziałem - po prostu wielka niebieska kula światła :!: :evil:

szpala85 - 01-12-2009, 18:54

Fragu napisał/a:
Matejko napisał/a:

..ten był ewidentnie chiński, jeszcze takiej padaki nie widziałem - po prostu wielka niebieska kula światła :!: :evil:

nie był chiński :wink: po prostu tak miał ... tak samo jak reszta nowych aut z xenonami fabrycznymi ..... oślepiają !!! .... ale .... jak jadę Vito ( troszkę wyżej siedzę to takie auta mnie nie oślepiają ) ... co innego jak jadę Galantem ( niżej siedzę i już mam flesza w szybę )

Fragu - 01-12-2009, 20:46

szpala85 napisał/a:
nie był chiński

mniejsza o to...faktem jest, że takie latarnie zmuszają mnie do hamowania prawie do zera i uciekanie na pobocze bo nie wiem co się w tej kuli światła dzieje. Albo kupię Pajero :D

Anonymous - 02-12-2009, 09:13

xenony tez moga byc ustawione za wysoko... i mozna to regulowac
mlun - 03-12-2009, 16:08

Jak to moga być źel wyregulowane? Przecież one same powinny się poziomować?
Paweł_BB - 03-12-2009, 16:49

mlun, chyba mylisz pojęcia, lampy zawsze się ustawia na odpowiednią wysokość - stawiasz puste auto i specjalnym przyrządem sprawdzasz, jeśli jest źle to śrubkami regulujesz.
Samopoziomowanie ustawia lampy na zadaną wysokość jeśli np. obciążysz tył pojazdu lub nawet dynamicznie (podczas hamowania i przyspieszania).

mlun - 03-12-2009, 17:08

Aha, ja myślałem że i ten system ustawia sam lampy, że nie trzeba już nic regulować.
piomic - 03-12-2009, 21:41

Ale to Ty musisz mu pokazać jaki poziom jest właściwy.