To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Podświetlenie przycisków

Lestat - 02-12-2009, 14:51
Temat postu: Podświetlenie przycisków
Mam pytanie o podswietlnie przyciskow, opuszczania szyb, sterowania lusterkami oraz blokade szyb i centralnego zamka. Istnieje?
Jesli takie podswietlenie jest to u mnie nie swieci...wiec nie wiem czy dzwonic do ASO czy nie
Troche to uciazliwe wieczorem, ale oczywiscie da sie przezyc...

jaca71 - 02-12-2009, 15:09

U mnie jest podświetlony tylko klawisz od szyby kierowcy, reszta ciemna.

PS. Może by założyć jeden wątek typu: "Pytania i Odpowiedzi"?
Wtedy takie pytania jak to trafiało by tam, a grubsze rzeczy były w osobnych wątkach.

Trik - 02-12-2009, 15:55

ulrik napisał/a:
Istnieje?

Raczej nie istnieje, w Outkach też. Już kiedyś o tym myślałem i wpadłem nawet na pomysł podklejenia małej diody do tapicerki nad tymi przyciskami

jaca71 - 02-12-2009, 16:10

Trik napisał/a:
ulrik napisał/a:
Istnieje?

Raczej nie istnieje, w Outkach też. Już kiedyś o tym myślałem i wpadłem nawet na pomysł podklejenia małej diody do tapicerki nad tymi przyciskami

Nawet klawisz od szyby kierowcy nie ma podświetlenia?

Trik - 02-12-2009, 16:27

jaca71 napisał/a:

Ten akuratnie ma, inne nie mają. I chyba w "nowym" tak zostało :mrgreen:
Po za tym Urlik nie uścislił czy w jego aucie tyczy sie tylko tych pozostałych bez szyby kierownika.

Uwex - 02-12-2009, 22:05

Mnie akurat brak podświetlenia wszystkich nie przeszkadza - widząc ten jeden podświetlony bez problemu trafiam te pozostałe .
mkrawcz1 - 02-12-2009, 22:12

Trik napisał/a:
jaca71 napisał/a:

Ten akuratnie ma, inne nie mają. I chyba w "nowym" tak zostało :mrgreen:
Po za tym Urlik nie uścislił czy w jego aucie tyczy sie tylko tych pozostałych bez szyby kierownika.

Model 2010 - świecąca kreska tylko na klawiszu szyby kierowcy.

Trik - 02-12-2009, 22:25

mkrawcz1 napisał/a:
Model 2010 - świecąca kreska tylko na klawiszu szyby kierowcy.

Słowem tak samo od zarania :wink:

Lestat - 03-12-2009, 07:02

Fakt nie uscislilem, jest tak jak Kolega mkrawcz1 napisal - trudno to nazwac podswietleniem raczej luminescencyjnym oznakowaniem ;-) ale wiadomo dobre i to....Nie chodzi mi zreszta o podswietlenie przyciskow szyb bo tak po prawdzie w zimie nie otwieram za czesto a latem jest dlugo jasno ;-) bardziej rozchodzi sie o podswietlenie przyciskow sterowania lusterkami oraz blokady centralnego zamka...i tak sobie mysle bo przyciski te maja na sobie symbole gdyby te symbole nie byly namalowane tylko byly elementem przycisku i udaloby sie tam umiescic diody albo takie same male zaroweczki jak w przypadku podswietlania innych przyciskow to powinno sie to swiatelko przez te oznakowania przycisku przebic...ciekawe czy ktos juz cos takiego probowal zrobic...
Trik - 03-12-2009, 07:58

ulrik napisał/a:
ciekawe czy ktos juz cos takiego probowal zrobic...

No ja miałem ochotę, ale dałem sobie luzu. Razem z sympatycznym elektrykiem z ASO próbowaliśmy to rozkminić. Niestety rysunki to rysunki. W tym jednym przycisku jest po prostu okienko i dioda. Dla tego myślałem o mini diodzie, http://allegro.pl/item828...ne_120_st.html, przyklejonej do tapicerki drzwi, tak by nie olśniewała, zasilanej z tych przycisków

Lestat - 03-12-2009, 08:19

Hmm a jakby umiescic diode pod przyciskami tak zeby oswietlone zostaly tylko szczeliny miedzy przyciskami, to by moglo juz duzo pomoc...
mkrawcz1 - 03-12-2009, 08:30

Panowie, takie pytanie: Wy w czasie jazdy PATRZYCIE na te przyciski???
Bo ja to obsługuję "dotykowo", nie mam czasu odwracać oczu od drogi...

mazin - 03-12-2009, 09:21

mkrawcz1 napisał/a:
Panowie, takie pytanie: Wy w czasie jazdy PATRZYCIE na te przyciski???
Bo ja to obsługuję "dotykowo", nie mam czasu odwracać oczu od drogi...

Holender, już pomyślałem nawet, że ze mną jest coś nie tak, bo jakoś nigdy mi brak podświetlenia w przyciskach nie przeszkadzał, a nawet jakoś go specjalnie nie zauważyłem. Ja po prostu na nie nie patrzę! Co wymacam to nacisnę, jakoś nawet się nie mylę ;-) - z ulgą przeczytałem mkrawicz1'a bo już myślałem, że coś ze mną nie tak...

jaca71 - 03-12-2009, 09:24

mazin napisał/a:
Ja po prostu na nie nie patrzę! Co wymacam to nacisnę, jakoś nawet się nie mylę ;-)
Też nie patrzę ale czasami się mylę :) zamiast kierowcy to otwieram tylną szybę. Ale to w dzień też się zdarza.
Lestat - 03-12-2009, 13:19

Nie chodzi o to co sie dzieje w trakcie jazdy...bo wiadomo ze robi sie to dotykowo. Zreszta tak jak pisalem nie o szyby sie rozchodzi, tylko o sterowanie centralnym zamkiem i lusterkami...ja zawsze po wejsciu do auta blokuje zamek centralny i jak jade sam to pol biedy ale jak jade z kims i ta osoba chce wyjsc to zaczyna sie szukanie przycisku odblokowania centralnego. Podobnie zdarza sie ze chce poprawic ustawienia lusterek np jak stoje na swiatlach no i tez zaczynam macac w poszukiwaniu przelacznika oczywiscie to nie jest szukanie igly w stogu siana ale jakby bylo podswietlone wystarczylby jeden rzut oka...
Tak jak pisalem to nie jest wada tylko pewna dla mnie niedogodnosc...