To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - Problemy z elektyką.

mateus86 - 04-12-2009, 21:56
Temat postu: Problemy z elektyką.
Witam.
Wczoraj sprawdziłem sobie bezpieczniki (w obu skrzynkach) i po tym pojawiły się małe problemy: przestał działać centralny (nie mam do niego pilota, jakby co), po włączeniu zapłonu automatycznie włącza się klimatronic (czasem), pada zegar i radio (też czasem), po czym włączają się jednocześnie. Ktoś ma pomysł co to może być; bezpieczniki były OK ale drugi raz ich nie sprawdzałem?
I co by nie zakładać drugiego wątku - Jak przyszło ochłodzenie to co jakiś czas na wyświetlaczu klim. pojawiał się komunikat "3 st.C." i pipczało. O co w tym biega?
Pozdrawiam.

robertdg - 04-12-2009, 22:01

Cytat:
I co by nie zakładać drugiego wątku - Jak przyszło ochłodzenie to co jakiś czas na wyświetlaczu klim. pojawiał się komunikat "3 st.C." i pipczało. O co w tym biega?
Pozdrawiam.
To calkowicie normalne zjawisko, climatronic zawsze informuje gdy temperatura zaczyna spadac do 3 stopni i mniej,

mateus86 napisał/a:
po włączeniu zapłonu automatycznie włącza się klimatronic (czasem)
wyglada jakby sie gdzies pamiec resetowala, identyczny objaw jak po odpieciu akumulatora, napisz jeszcze z jakimi parametrami wlacza sie climatronik, jaka predkosc nawiewu, temperatura i czy klima wlaczona.

mateus86 napisał/a:
pada zegar i radio (też czasem)
j.w. z climatrnikiem, gdzies jakies niedobory napiecia, cos traci kontakt, ja tak bynajmniej obstawiam.
mateus86 - 04-12-2009, 22:22

Dokładnie, objaw jak po odpięciu aku.
Z tym nawiewem dokładnie nie pamiętam (przed chwilą sprawdzałem, ale nie włączył się), coś w tym stylu: 25 st., prędkość rośnie (jakby auto) ichyba klima załączona.
A z tym komunikatem nic nie da się zrobić, bo trochę denerwujące jest te pipczenie co parę minut.

robertdg - 04-12-2009, 22:39

mateus86 napisał/a:
A z tym komunikatem nic nie da się zrobić, bo trochę denerwujące jest te pipczenie co parę minut.
pewno sie da tylko trzeba byloby modyfikowac cos w elektronice, a tutaj chyba nikt sie z tym nie grzebal, pozatym u mnie nie wlacza sie to tak czesto, co do poprzednich objawow, moze masz juz slaby akumulator i wacha sie na nim napiecie, albo cos nie tak z ladowaniem?
rzoberto - 04-12-2009, 22:56

Pipczenie przy temp. 3 st jest informacją dla kierującego o możliwości pojawienia się oblodzeń na jezdni. U mnie po odpaleniu lub gdy temp. na dworze spadnie do st pipczy tylko raz(podwójnie) i potem jak jadę jest cisza, no chyba, że co chwilę zmienia się temp. w czasie jazdy np +5st i za chwilę 3 st i po chwili znowu zmiana, ale jeszcze takiego przypadku nie miałem.
A co do ciągłego jakby resetowania, to odepnij klemy od aku na kilka minut. Może pomoże ale nie obiecuję.

mateus86 - 04-12-2009, 23:24

Aku jest dobry, ma z 8 miesięcy, a silnik pali na dotyk. Spróbuję z tym odpięciem.

[ Dodano: 05-12-2009, 14:35 ]
No i odpięcie aku pomogło :p
rzoberto, masz ode mnie punkta :wink: