To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [Cari 1.8 GDI] Niskie ciśnienie w pompie - błąd na komputerz

katij - 08-12-2009, 19:32
Temat postu: [Cari 1.8 GDI] Niskie ciśnienie w pompie - błąd na komputerz
Witam.
Przeglądałam różne tematy, ale takiego nie znalazłam. Na komputerze pojawił się błąd ciśnienia (1,7) na pompie wysokiego ciśnienia. Silnik działa normalnie, nie muli, nie szarpie, wchodzi na obroty, dobrze przyspiesza, nie zapalają się żadne kontrolki, obroty nie falują. Jedynym dodatkowym objawem jest zafałszowane spalanie na komputerze, w mieście 16 l/100km, w trasie 9 :!: Z wyliczeń wychodzi mi że pali normalnie, 6 w trasie, 9-10 w mieście. W warsztacie stwierdzili, że do wymiany jest albo pompa paliwa (MD 369885), albo listwa zasilająca wtryskiwacze z regulatorem ciśnienia (MR 507040), ze wskazaniem na to drugie. Tylko jakoś tych części dostać nie mogę. Jeździć jeżdżę, ale wolałabym coś z tym zrobić. Proszę o pomoc. :(

pawelsonx - 08-12-2009, 20:42

jak działa ok to nie ma co kombinować i wymieniać
może czujnik ciśnienia jest uszkodzony czy został sprawdzony ?

drugie bardzo ważne pytanie czy ciśnienie sprawdzili na kompie czy przyrządami pomiarowymi

opis pomiaru supplemen c rozdział 13j-87

katij - 09-12-2009, 09:45

Faktycznie, nie mierzyli tego przyrządami, sprawdzili tylko komputer, dochodzi więc trzecia możliwość. Dzięki za podpowiedź. :salute: .

[ Dodano: 14-12-2009, 08:05 ]

[ Dodano: 05-03-2010, 19:57 ]
No i wszystko jasne. Zanim stało się jasne, misiek zwariował. Do tamtej pory był tylko błąd na kompie, a potem zaczęło się: szarpanie, spadek mocy, z wyłączeniem się silnika w trakcie jazdy włącznie. Całe szczęście mimo braku hamulców i wspomagania udało mi się bezpiecznie zatrzymać auto. Winna była pompa niskiego ciśnienia, a raczej kabelek łączący pompę z komputerem. Przez ten kabelek pompa nie dawała odpowiedniej ilości paliwa (w końcu nie dała wcale), i stąd błąd odczytu. Po zrobieniu pompy "na krótko", wymianie świec i rozrządu misiek zyskał nowe życie i nową moc, a komputer twierdzi, że jest OK (żeby nie zapeszyć).

argol68 - 23-11-2012, 18:25

Proszę o pomoc mam spadek ciśnienia paliwa taki błąd wyskakuje na kompie wymienione trzy pompy wysokiego ciśnienia pompka w zbiorniku 3,5 bara wszystko niby gra po przejechaniu 90 czasami 40 km obroty na max.3000 i brak paliwa filtr paliwa wymieniony myślę że usterka jest gdzieś po stronie elektryki tylko co ??? Pomocy. :(
plecho1 - 23-11-2012, 22:06

A może to wina regulatora ciśnienia. Poczytaj ten temat: http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=45213