To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Demontaż tapicerki drzwi - Lancer CYxA

Cichy_WN - 09-12-2009, 16:31
Temat postu: Demontaż tapicerki drzwi - Lancer CYxA
Czy ktoś z Was ma przypadkiem (lub może zrobić) manuala do rozkręcania boczków drzwi.
Strasznie mi trzeszczą na nierównościach i bardzo mnie to irytuje.

W serwisie nie potrafią sobie z tym poradzić, więc postanowiłem samemu zadziałać.
Przy okazji dowiedziałem się o cenę nowych spinek do tapicerki drzwi. Wychodzi ok. 100,- za drzwi. Jak dla mnie to masakra - 400,- za same spinki. :(

Jeśli uda mi się rozkręcić bezinwazyjnie, to może wymyślę coś innego w zastępstwie. Może jakieś uniwersalne spinki (po 0,15zł) będą pasowały.

mazin - 09-12-2009, 17:42
Temat postu: Re: Jak rozkręcić drzwi?
Cichy_WN napisał/a:
Czy ktoś z Was ma przypadkiem (lub może zrobić) manuala do rozkręcania boczków drzwi.
Strasznie mi trzeszczą na nierównościach i bardzo mnie to irytuje.

W serwisie nie potrafią sobie z tym poradzić, więc postanowiłem samemu zadziałać.
Przy okazji dowiedziałem się o cenę nowych spinek do tapicerki drzwi. Wychodzi ok. 100,- za drzwi. Jak dla mnie to masakra - 400,- za same spinki. :(

Jeśli uda mi się rozkręcić bezinwazyjnie, to może wymyślę coś innego w zastępstwie. Może jakieś uniwersalne spinki (po 0,15zł) będą pasowały.

W corolli bez problemów zdejmowało się i zakładało bez urywania spinek, tu pewnie będzie podobnie, najpierw trzeba było odkręcić dwie śrubki - w uchwycie i pod klamką, potem odrywało się od dołu i dalej szło bez problemu. Sprawdź w manualu serwisowym, powinien być opis. Na trzeszczenie polecam silikon w sprayu, w clio pomagał (tylko tam trzeszczała deska).

Uwex - 10-12-2009, 08:40

Cichy_WN - jeśli chcesz to zrobić bez szkód ( ewent. je zminimalizować ) to radzę to robić w ciepłym garażu . Przy obecnej temp. może być problem z zimnym plastikiem ( spinki )
mazin - 10-12-2009, 16:11

Uwex napisał/a:
Cichy_WN - jeśli chcesz to zrobić bez szkód ( ewent. je zminimalizować ) to radzę to robić w ciepłym garażu . Przy obecnej temp. może być problem z zimnym plastikiem ( spinki )

A nawet z suszarką w ręku!

iszkur - 13-12-2009, 12:49

szybki manual:

najpierw 3 srubki: pod klamka, (uwaga na bardzo mieki plastik zaslepki), nizej pod raczka (tez bardzo, bardzo mieka zaslepka) i na krawedzi drzwi, niedaleko, nad zamkiem

potem: oslona tweetera - wystarczy odciagnac, jest tylko wlozona, zadnych zatrzaskow

a na koncu podwazamy i odciagamy tapicerke - zatrzaski mocno siedza, wiec mozna sie spocic ze cos sie polamie:)

po odczepieniu tapicerki, bedziesz musial odkrecic klamke od tapicerki i odpiac elektryke od przyciskow sterowania drzwiami

i tyle.

u mnie wszystkie zapinki wytrzymaly bez problemu (bylo cieplo - nie wiem jak teraz by bylo)

Cichy_WN - 07-03-2010, 10:34

Ok. Dzięki. W takim razie spróbuję (oczywiście jak będzie cieplej). Mam garaż z nagrzewnicą, więc powinno dać radę.
toomi1982 - 26-11-2013, 17:59
Temat postu: Demontaż tapicerki drzwi
Witam,
Byłem dwukrotnie w serwisie usunąć bardzo uciążliwą fabryczną usterkę "zacinającej szyby". Podczas otwierania szyba trzy krotnie wadzi o jakiś element wydając przy tym stuki. Nic przyjemnego. Co dziwne mechanizm można rozruszać. Po 20 próbach otwarcia i zamknięcia szyby problem znika by zaatakować następnego dnia rano. Do takich środków ograniczyły się oba serwisy. Chyba czas wziąć sprawę w swoje ręce. Czy ktoś z Was demontował boczek drzwi kierowcy? Jeśli tak to proszę o wskazówki. Dziękuję i pozdrawiam.

Maciek6778 - 27-11-2013, 01:25

Hey! Ściągnięcie nie jest takie trudne. Jeśli dobrze pamiętam to masz 3 śruby, pierwsza pod zaślepką przy klamce otwierania drzwi od wewnątrz, druga też pod zaślepką pod oparciem na rękę (nad schowkiem drzwi) i trzecia dobrze widoczna przy tym półokrągłym zakończeniu listwy ozdobnej. Reszta trzyma się na spinkach, więc musisz tylko z wyczuciem szarpnąć. Warto odpiąć wiązkę kabli od przełączników bo po zdjęciu tapicerki będzie utrudniała pracę.. Pzdr
Anonymous - 17-02-2016, 21:12
Temat postu: [CY3A 1.8] Demontaż tapicerki drzwi
Cześć,

Muszę dostać się do głośnika w drzwiach od kierowcy, wiem, że są 3 śruby mocujące tapicerkę i plastikowe spinki, czy ma ktoś schemat z ich rozmieszczeniem? Nie chciał bym nic uszkodzić a najprawdopodobniej gamonie z serwisu naprawiając mi mechanizm otwierania szyb wypieli przewód od głośnika. Nie chce mi się oddawać samochodu z taką pierdołą a chyba nie jest to nic skomplikowanego.

Pozdrawiam

Jarek

tyku - 17-02-2016, 21:50

yaro.b, Proszę : http://youtu.be/M6pdS3zYUWY
Grzegorz42 - 17-02-2016, 21:52

Witam,
Tu masz schemat z rozmieszczeniem spinek i śrub.

Powodzenia, :D

Anonymous - 18-02-2016, 21:57

Dzięki wielkie:)
dablju - 19-02-2016, 15:25

Witam,
ja kiedyś znalazłem taki poradnik: http://www.paulstravelpic...-Removal-Guide/

po angielsku ale dużo zdjęć. Może się przydać.
Pozdrawiam

Anonymous - 19-02-2016, 18:23

Na pewno się przyda:) Jutro pewnie podziałam :)
baalsmith - 20-06-2016, 14:48

Witam
Czy nie wiecie może jak zdemontować te ozdobne listy na drzwiach ?
Na schemacie od Grzegorz42 numer elementu to 8.