Forum ogólne - Pytanie co obliczenia spalania/pojemnosc baku
az - 10-12-2009, 12:51 Temat postu: Pytanie co obliczenia spalania/pojemnosc baku Jaka pojemnosc baku ma moj model?
Na polowie baku przejechalem 200km, to ile wynosi spalanie?
kuken - 10-12-2009, 13:05
Nie da się wyliczyć spalania według przesłanek które podałeś. Po pierwsze wskaźnik paliwa znajdujący się w położeniu 1/2 wcale nie musi oznaczać połowy baku (nie wiem jak w Colcie, ale w Cari na drugiej "połówce" można przejechać sporo więcej km niż na pierwszej.
Spalanie najlepiej obliczyć w następujący sposób:
-zalewasz do pełna;
-kasujesz licznik;
-jeździsz;
-jak kończy się paliwo jedziesz na tą samą stację i do tego samego dystrybutora;
-zalewasz do pełna;
-patrzysz ile weszło litrów;
-dzielisz tą liczbę litrów przez liczbę przejechanych kilometrów w "setkach".
Misiek :) - 10-12-2009, 13:42
ja u siebie po wileokrotnym tankowaniu zauważyłem, że 1/4 baku na desce to 10l i mam też koło 10 rezerwy...
w tej chwili dopuki nie znasz bobrze pojemności baku i nie wiesz, ile litrów od kreski do kreski to najlepiej (i najdokładniej) jak napisał kuken,
tylko w tym wypadku lejesz do pierwszego odbicia i ani kropli więcej
az - 10-12-2009, 14:27
kurcze, tylko za 1wszym razem nie patrzylem ile weszlo litrow, za to zrestartowalem licznik, a jeszcze kwestia, to musze dojechac na tej czerwonej kresce na stacje zeby byl wiarygodny wynik ?
jaca71 - 10-12-2009, 15:37
az napisał/a: | a jeszcze kwestia, to musze dojechac na tej czerwonej kresce na stacje zeby byl wiarygodny wynik ? |
Nie musisz. Możesz np. przejechać około 100km i zatankować. Tyle że najdokładniejszy pomiar/obliczenie jest z jak największej liczby przejechanych kilometrów i jak największej liczby wypalonej benzyny.
lipa40 - 10-12-2009, 18:17
Aby być na bieżąco ze spalaniem polecam rejestrację na http://www.motostat.pl/ , od dłuższego czasu korzystam i jestem zadowolony
Możesz także kliknąć na niebieską ikonkę poniżej postu aby zobaczyć na czym to polega
az - 17-12-2009, 14:23
gdzies 2/3 zrobilem po miescie 1/3 w trasie i wyszlo mi 10l/100km , chyba troche duzo jak na 1.3
Misiek :) - 17-12-2009, 16:42
az napisał/a: | gdzies 2/3 zrobilem po miescie 1/3 w trasie i wyszlo mi 10l/100km , chyba troche duzo jak na 1.3 |
sporo, choć jak cisnąłeś cały czas pod czerwoną kreską to dało by się zrobić
|
|
|