To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Forum ogólne - potrzebna pomoc

wyderka - 10-12-2009, 20:43
Temat postu: potrzebna pomoc
witam w poniedziałek miałem kolizje drogową nie z mojej winy do wymiany mam maskę ,zderzak , reflektor lewy , kierunkowskaz ,halogen , wzmocnienie pod zderzakiem przednim a z tyłu zderzak i lampkę przeciwmgielna :evil: :evil:

a rzeczoznawca wycenił mi odszkodowanie na 2600 zł :axe: :shock: :shock:

mam pytanie co mam zrobić w tej sytuacji ??? PROSZĘ O POMOC

akbi - 10-12-2009, 21:18

naprawic bezgotowkowo z OC sprawcy
wyderka - 10-12-2009, 21:24

z tym ze to WARTA i z tego co sie orientowałem nie za bardzo będą chcieli coś takiego zrobić :( :(
Anonymous - 10-12-2009, 21:33

Łachy nie robią.

Ostatnio naprawiałem w Ten sposób czyjeś auto. (13 letnie)

Zgłaszasz chęć naprawy bezgotówkowej i wskazujesz warsztat, który Ci to zrobi. Jak warsztat będzie miał Rh poniżej 75PLN to jest nadzieja że go zaakceptują....Dostajesz decyzję i wstawiasz samochód. Po umówionym terminie otrzymujesz samochód naprawiony, a ubezpieczyciel wypłaca (przelewem) wartość faktury.

Koniecznością jest aby zakład mógł wystawić fakturę.

Wszystko musi Ci wyjaśnić ubezpieczyciel.

akbi - 10-12-2009, 21:40

znajdz warsztat, ktory ma uklady z Ubezpieczycielami i kaz im zrobic naprawe bezgotowkowa
Przy takiej szkodzie nie maja wyjscia

gigant87 - 10-12-2009, 22:25

PIOTREKNT napisał/a:
z tym ze to WARTA i z tego co sie orientowałem nie za bardzo będą chcieli coś takiego zrobić :( :(

To jest ich obowiązek!

Misiek :) - 11-12-2009, 00:06

ja jak miałem obcierke z BUS to poszedłem na łatwizne, i wstawiłem auto do znajomego serwisu. Sami wycenili, niewiem co dalej robili, ale dostałem telefon za jakiś czas, że moge z autem przyjechać...
interesowały mnie 3 rzeczy... znalezienie warszatatu i przyjechanie, data oddania auta, i data jego odbioru...
a jak dobry warsztat, to też zauważy rzeczy o których Ty nie myślisz jak np urwane osłony plastikowe i inne zaczepy naderwane...:)

[ Dodano: 11-12-2009, 00:06 ]
a takich drobiazgów rzeczoznawca celowo nie widzi

Luk - 11-12-2009, 01:08

Najlepiej wstaw do warsztatu, który ma umowę z Wartą, wtedy będą szybciej załatwione formalności. Ale możesz do dowolnego, wtedy oni po rozebraniu Twojego auta będą zapewne jeszcze raz wzywać rzeczoznawcę i już z nim negocjować. Ciebie to już nie interesuje.
Rozliczenie "gotówkowe" ma sens tylko wtedy, jak chcesz wziąć kasę i nie naprawiać (np. pęknięcie zderzaka, zakwalifikowane do wymiany, a ty sobie sam skleisz, a za kasę pójdziesz na piwo:) ) Tak mi powiedział rzeczoznawca :) Rozumiem, że sprawca jest ubezpieczony w Warcie?
Musisz mieć tylko spisane oświadczenie (wtedy zapewne sprawca będzie musiał jeszcze raz potwierdzić swoją winę) albo policja spisała protokół i masz z głowy.
Problem może być, jak wycena naprawy będzie oscylowała wokół wartości samochodu, wtedy ubezpieczyciel może chcieć zakwalifikować jako szkodę całkowitą, ale o ile się nie mylę to jeżeli z OC sprawcy, to i tak muszą naprawić...

Morfi - 11-12-2009, 06:48

Najlepiej warsztat który ma umowę z Wartą. Wtedyty tylko wstawiasz i powiedzmy za tydzien odbierasz. Podpiszesz jakies protokoły i załatwione.
wyderka - 11-12-2009, 18:26

dzięki wszystkim za podpowiedzi i za pomoc
pozdrawiam