To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [Cari 1.8 GDI] Skrzynia biegów głośno pracuje

Anonymous - 12-12-2009, 14:52
Temat postu: [Cari 1.8 GDI] Skrzynia biegów głośno pracuje
Mam problem,od niedawna moja skrzynia biegów zaczęła głośniej pracować.
Postaram sie po krotce naświetlić o co chodzi.Na biegu jałowym słychać chrobotanie ze skrzyni,kiedy wciskam sprzęgło ustaje i skrzyni nie słychac.Dodam ze myślałem ze to może brak oleju w skrzyni a ze nigdy go jeszcze nie wymieniałem zrobiłem to dziś i NIC nie pomogło.Moze to jakieś łożysko się sypie.Czy jest ktoś kto pomoże?

robertdg - 12-12-2009, 14:54

sslay, najprawdopodobniej lozysko wałka napedowego skrzyni (tego na którym pracuje tarcza sprzęgłowa)
Anonymous - 12-12-2009, 15:04

Czyli najlepszym rozwiązaniem było by wymiana kompletna sprzegła?Bo po co sie bawic w samą wymiane łożyska.
robertdg - 12-12-2009, 15:11

sslay, nie chodzi mi o lozysko oporowe, choc one zapewne najlepiej byloby wymienic przy demontazu skrzyni, tylko chodzi mi o lozyska na wałku który laczy silnik ze skrzynia, przy okazji sprzegło do przeglądu, co by nie robic dwa razy takiej roboty
Carismarcin - 12-12-2009, 17:43

kolego może być łożysko wałka sprzęgłowego do wymiany (w skrzyni biegów]
przemekx303 - 12-12-2009, 20:27

robertdg dobrze mówi , to łożysko w kole zamachowym na którym wspiera się wałek sprzęgłowy , lepiej tego chrubotania się pozbyć bo później polecą ci zęby na wałku, od tego bym zaczą . Choć troche to dziwne bo skrzynia w GDI należy do pożądnych konstrukcji
thenat - 13-12-2009, 00:05

mam taką samą przypadłość i już nawet kupiłem takie łożysko. mechanik wyjął skrzynię ale jak zobaczył olej to powiedział, że szoda roboty i lepiej wymienić skrzynię bo w oleju było pełno opiłków metalu :shock: ale ja dosyć długo jeździłem z tak hałasującą skrzynią... wymieniaj łożysko póki jeszcze się da
Anonymous - 17-12-2009, 22:33

Dzieki za podpowiedzi czy mógłbyś kolego thenat powiedzieć gdzie kupiłeś takie łożysko?
thenat - 18-12-2009, 00:23

witam.
zamawiałem w MITSUSTYLE z Pszczyny i wyniosło mnie 350 zł ale dostałem skrzynię z małym przebiegiem i łożysko leży w szufladzie... mogę je odstąpić