Zachodniopomorskie - Wyciek Płynu Chłodniczego?
Postremus - 12-12-2009, 18:52 Temat postu: Wyciek Płynu Chłodniczego? Mam problem z płynem chłodniczym, gdyż mi wycieka. Przy wymianie
płynu po kupnie
samochodu zleciało około 4-5 litrów płyny i tyle samo wlałem. Jeździłem tak prawie miesiąc, patrzę do zbiorniczka wyrównawczego, a tam pusto. Co może
być przyczyną? Mechanik, który mi wymieniał nagrzewnicę powiedział, że mam walnięta uszczelkę pod głowicą. Tylko, że nie widzę płynu ani w oleju ani oleju nie widzę w płynie. Ma ktoś jakiś pomysł?
Dodam, że teraz posiadam Opla Vectrę A 1.7 TD, napisałem też na forum Opla ale tam dość długo czeka się na odpowiedź:(
lipa40 - 13-12-2009, 12:16
Postremus napisał/a: | Ma ktoś jakiś pomysł? |
Ostatnio przerabiałem temat znikającego płynu , chodziły mi po głowie różne pomysły - uszczelka głowicy, nieszczelność połączeń węży bo instalacja gazowa, nieszczelna nagrzewnica, chłodnica itp. a winowajcą znikania płynu okazała się pompa wody której nie brałem pod uwagę
Proponuję odpalić silnik i sprawdzić w miarę możliwości czy pompa nie puszcza
Zajc3w - 04-01-2010, 21:54
Postremus, dalej płyn Ci ucieka? Przyjrzyj się korkowi chłodnicy, jak padł to nie trzyma ciśnienia i wyrzuca po trochu. Przerabiane w Sigmie, też przeszukałem wszystko, włącznie z pompą, a korek załatwił ubytki(uszczelka była powyciągana i sparciała)
Postremus - 05-01-2010, 19:23
Zajc3w, u mnie widać płyn na ziemi chociaż nie zawsze! (Teraz np. nie widać i ze zbiorniczka mało ubywa). Wyciek jest spod silnika, po wypłacie kupuję uszczelkę pod głowicę, a po kolejnej będę wymieniał
Moje przewody chłodnicze są twarde... po otwarciu korka słychać zasysanie płynu ze zbiorniczka. Wiatrak mi się nie włącza chociaż był sprawdzany na krótko i chodzi.
lipa40 - 05-01-2010, 21:36
Niedawno koledze w "Golfie " płyn uciekał przerdzewiałym "brokiem" w bloku silnika
Obejrzyj dokładnie przy pracującym silniku, po co zaraz uszczelka
Postremus - 12-01-2010, 16:02
Od mojego pierwszego postu tzn 12-12-2009 dopiero teraz dolałem litr płynu.... odpaliłem go z otwartym korkiem i płyn "nic nie robił". Tylko przez dwa wężyki przy pojemniku płyn leciał raz w jedna raz w drugą....
p.s wie może ktoś jak sprawdzić czujnik wentylatora?
|
|
|