Off Topic - Auto w benzynie w automacie
Krzyzak - 10-09-2006, 09:54 Temat postu: Auto w benzynie w automacie Wiecie - tak czytam i się zastanawiam - jak to jest mieć auto w benzynie. Albo w automacie.
Rozumiem, że można mieć pulpety w sosie własnym, ale auto w benzynie? - że niby całe w niej zanurzone? A może tylko polane...
Dla mnie takie stwierdzenie jest jakimś obrzydliwym neologizmem.
Tak samo w automacie. Dawniej automat mówiło się na pralkę (z reguły Viatka) - więc jak ktoś to auto do pralki zmieścił?
Proszę - piszmy poprawnie - mam auto benzynowe (żeby nie rozwijać zwrotu napędzane benzyną) i z ASB.
Anonymous - 10-09-2006, 10:01
ostatnio bardzo modne sa skroty myslowe - czyt. macierewicz
jest to rowniez spowodowane wszedobylskim slangiem i oszczednoscia czasu, bo zamiast pisac: mam szyby elektrycznie opusczane i podnoszone piszemy poprostu prady
niestety trzeba sie dostosowac aby nie byc w tyle
akbi - 10-09-2006, 10:54
Oj Krzyzak Krzyzak przecież to forum samochodowe a nie kucharskie albo wędkarskie, myślę że każdy wie o co chodzi i użył właśnie swojego skrótu myślowego.
Pozatym każdy rejon Polski ma jakieś swoje zwroty i powiedzenia, które wydają się niezrozumiałe lub śmieszne w innym rejonie.
Anonymous - 10-09-2006, 11:43
Krzyzak, pewnie nie masz cb? Jezeli nie masz to nie radze Ci kupowac. Tam sa same takie skroty. Np suszara na .... Bo jaki sens jest mowic: stoja policjanci z radarem przenosnym i kontroluja predkosc Tak samo na forum zamiat mowic mam auto przystosowane do jazdy na gazie mowimy mam auto zagazowane
Anonymous - 10-09-2006, 11:46
prowokacja
szczeslaw - 10-09-2006, 13:25
Krzyzak napisał/a: | Proszę - piszmy poprawnie - mam auto benzynowe |
Prawidłowo powinno być: posiadam samochód napędzany silnikiem z zapłonem iskrowym
A tak na serio - macie sporo racji z tymi skrótami. Jednak nie wszystkie są usprawiedliwione i dobrze brzmią. Większość "skrótowców" przyjmuję, czasami używam. Ale akurat zwroty o których mówi Krzyzak też mnie drażnią. Naprawdę "auto benzynowe" brzmi lepiej niż "auto w benzynie", a tego drugiego wcale nie można uznać za skrót w tym wypadku...
Krzyzak - 10-09-2006, 16:59
Chociaż Szczesław mnie poparł. Mi nie chodzi o skrótowość tylko o bardzo bezsensowne użycie tego zwrotu. Auto zagazowane brzmi o niebo lepiej niż auto w gazie. Chodzi mi, że 'w' to się używa gdy coś zawiera coś innego. Więc to nie beznyna zawiera auto lecz auto zawiera w sobie benzynę (olej napędowy, gaz, olej roślinny, biopaliwo itd.).
Mnie to zwyczajnie śmieszy - tak jakbym napisał: mam pudełko w płycie (patrzę akurat na biurko), co jest kompletnym bezsensem.
Anonymous - 12-09-2006, 12:05
Myślę że to "w benzynie", czy "w automacie" to bardzo prymitywne skróty od "w wersji z silnikiem benzynowym", czy "w wersji z automatyczną skrzynią biegów".
Krzyżak ma rację, że brzmi to niezręcznie i sztucznie.
Anonymous - 12-09-2006, 15:49
a wg mnie to Krzyżak ma nie tylko racje teraz, ale zawsze miał, w każdym poście nawet, i ja Go popieram z całych sił.
ps. Krzyżak to sprzedajesz ten aparat czy nie?
szczeslaw - 12-09-2006, 15:58
CichyTom napisał/a: | Krzyżak to sprzedajesz ten aparat czy nie? |
Koton - 12-09-2006, 21:45
Passat w kombiku
Auto na alufeldze
Na ściemnionej szybie
1.9 W dizlu
itd
Nie walcze z nowomową, podyktowaną rzekomo nowymi czasami.
Takie "skróty myślowe" i inne w kombiku to przejaw co najmniej lenistwa.
Nie poprawiam nikogo, nie zwracam uwagi, mam to w nosie kto jak mówi.
Nigdy nie będe używał takich skrótów bo to czyste dziadostwo językowe jest i tyle.
roch_27 - 12-09-2006, 22:03
dylson napisał/a: | Tak samo na forum zamiat mowic mam auto przystosowane do jazdy na gazie mowimy mam auto zagazowane | a ja na takie auto mówię "kuchenka" np zamiast auto z instalacją gazwową mówię - auto z kuchenką
Koton napisał/a: | 1.9 W dizlu |
Kolejna sprawa zamiast pisac auto z silnikiem diesla piszę i mówie auto na "gnojówkę"
pozdro
Karwoś - 14-09-2006, 22:52
Ja to mam samochód napędzany silnikiem benzynowym (znaczy się Pb95 leje się w taki otwór zamykany klapką) ale na dodatek ten silnik benzynowy przystosowany jest także do spalanie LPG potocznie zwanego gazem - ale nie takim byle jakim - bo powietrza tam nie tankuję (niestety) - a to też gaz.
Ale czasami skrótów się nie da uniknąć.
A! Zapomniałem też wspomnieć, że dodatkowo wyposażony jest w automatyczną skrzynię biegów z elektronicznym wspomaganiem układów sterowania
Krzyzak - 15-09-2006, 09:11
Złośliwiec
Karwoś - 18-09-2006, 22:03
Aj tam złośliwiec -- tak sobie tylko pisałem bo tak naprawdę to mam samochód w benzynie i gazie i w automacie
[ Dodano: 18-09-2006, 22:04 ]
a dodatkowo i w garażu.
|
|
|