To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Off Topic - Auto w benzynie w automacie

Krzyzak - 10-09-2006, 09:54
Temat postu: Auto w benzynie w automacie
Wiecie - tak czytam i się zastanawiam - jak to jest mieć auto w benzynie. Albo w automacie.
Rozumiem, że można mieć pulpety w sosie własnym, ale auto w benzynie? - że niby całe w niej zanurzone? A może tylko polane...
Dla mnie takie stwierdzenie jest jakimś obrzydliwym neologizmem.
Tak samo w automacie. Dawniej automat mówiło się na pralkę (z reguły Viatka) - więc jak ktoś to auto do pralki zmieścił?
Proszę - piszmy poprawnie - mam auto benzynowe (żeby nie rozwijać zwrotu napędzane benzyną) i z ASB.

Anonymous - 10-09-2006, 10:01

ostatnio bardzo modne sa skroty myslowe - czyt. macierewicz
jest to rowniez spowodowane wszedobylskim slangiem i oszczednoscia czasu, bo zamiast pisac: mam szyby elektrycznie opusczane i podnoszone piszemy poprostu prady :D
niestety trzeba sie dostosowac :( aby nie byc w tyle

akbi - 10-09-2006, 10:54

Oj Krzyzak Krzyzak :lol: przecież to forum samochodowe a nie kucharskie albo wędkarskie, myślę że każdy wie o co chodzi i użył właśnie swojego skrótu myślowego.
Pozatym każdy rejon Polski ma jakieś swoje zwroty i powiedzenia, które wydają się niezrozumiałe lub śmieszne w innym rejonie.

Anonymous - 10-09-2006, 11:43

Krzyzak, pewnie nie masz cb? Jezeli nie masz to nie radze Ci kupowac. Tam sa same takie skroty. Np suszara na .... Bo jaki sens jest mowic: stoja policjanci z radarem przenosnym i kontroluja predkosc :P Tak samo na forum zamiat mowic mam auto przystosowane do jazdy na gazie mowimy mam auto zagazowane :wink:
Anonymous - 10-09-2006, 11:46

prowokacja :twisted:
szczeslaw - 10-09-2006, 13:25

Krzyzak napisał/a:
Proszę - piszmy poprawnie - mam auto benzynowe

Prawidłowo powinno być: posiadam samochód napędzany silnikiem z zapłonem iskrowym ;)
A tak na serio - macie sporo racji z tymi skrótami. Jednak nie wszystkie są usprawiedliwione i dobrze brzmią. Większość "skrótowców" przyjmuję, czasami używam. Ale akurat zwroty o których mówi Krzyzak też mnie drażnią. Naprawdę "auto benzynowe" brzmi lepiej niż "auto w benzynie", a tego drugiego wcale nie można uznać za skrót w tym wypadku...

Krzyzak - 10-09-2006, 16:59

Chociaż Szczesław mnie poparł. Mi nie chodzi o skrótowość tylko o bardzo bezsensowne użycie tego zwrotu. Auto zagazowane brzmi o niebo lepiej niż auto w gazie. Chodzi mi, że 'w' to się używa gdy coś zawiera coś innego. Więc to nie beznyna zawiera auto lecz auto zawiera w sobie benzynę (olej napędowy, gaz, olej roślinny, biopaliwo itd.).
Mnie to zwyczajnie śmieszy - tak jakbym napisał: mam pudełko w płycie (patrzę akurat na biurko), co jest kompletnym bezsensem.

Anonymous - 12-09-2006, 12:05

Myślę że to "w benzynie", czy "w automacie" to bardzo prymitywne skróty od "w wersji z silnikiem benzynowym", czy "w wersji z automatyczną skrzynią biegów".
Krzyżak ma rację, że brzmi to niezręcznie i sztucznie.

Anonymous - 12-09-2006, 15:49

a wg mnie to Krzyżak ma nie tylko racje teraz, ale zawsze miał, w każdym poście nawet, i ja Go popieram z całych sił.

ps. Krzyżak to sprzedajesz ten aparat czy nie? :lol:

szczeslaw - 12-09-2006, 15:58

CichyTom napisał/a:
Krzyżak to sprzedajesz ten aparat czy nie?

:lol: :lol: :lol:

Koton - 12-09-2006, 21:45

Passat w kombiku
Auto na alufeldze
Na ściemnionej szybie
1.9 W dizlu
itd

Nie walcze z nowomową, podyktowaną rzekomo nowymi czasami.

Takie "skróty myślowe" i inne w kombiku to przejaw co najmniej lenistwa.

Nie poprawiam nikogo, nie zwracam uwagi, mam to w nosie kto jak mówi.

Nigdy nie będe używał takich skrótów bo to czyste dziadostwo językowe jest i tyle. :|

roch_27 - 12-09-2006, 22:03

dylson napisał/a:
Tak samo na forum zamiat mowic mam auto przystosowane do jazdy na gazie mowimy mam auto zagazowane
a ja na takie auto mówię "kuchenka" :arrow: np zamiast auto z instalacją gazwową mówię - auto z kuchenką :mrgreen:

Koton napisał/a:
1.9 W dizlu

Kolejna sprawa zamiast pisac auto z silnikiem diesla :arrow: piszę i mówie auto na "gnojówkę" :mrgreen:

pozdro

Karwoś - 14-09-2006, 22:52

Ja to mam samochód napędzany silnikiem benzynowym (znaczy się Pb95 leje się w taki otwór zamykany klapką) ale na dodatek ten silnik benzynowy przystosowany jest także do spalanie LPG potocznie zwanego gazem - ale nie takim byle jakim - bo powietrza tam nie tankuję (niestety) - a to też gaz. :)

Ale czasami skrótów się nie da uniknąć.

A! Zapomniałem też wspomnieć, że dodatkowo wyposażony jest w automatyczną skrzynię biegów z elektronicznym wspomaganiem układów sterowania :)

Krzyzak - 15-09-2006, 09:11

Złośliwiec :lol: :P
Karwoś - 18-09-2006, 22:03

Aj tam złośliwiec -- tak sobie tylko pisałem bo tak naprawdę to mam samochód w benzynie i gazie i w automacie :)

[ Dodano: 18-09-2006, 22:04 ]
a dodatkowo i w garażu.