To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[XX-92]Galant E3xA i starsze - [E33A 2.0] Różnice w przedniej blacharce E33A sedan i hatch

Zajc3w - 14-12-2009, 21:47
Temat postu: [E33A 2.0] Różnice w przedniej blacharce E33A sedan i hatch
Witam.
Właśnie nabyłem gala E33A '92. niestety z maską z wielkim nibydolotem.
Natknąłem się gdzieś na forum na wątek o niepasującej przedniej szybie z gala sedana do hatchbacka i stąd moje pytanie:

Czy maska i błotniki są kompatybilne?

Hubeeert - 14-12-2009, 22:45

Tego z allegro? Kupiłeś na części czy dla siebie?
Fotomisia - 15-12-2009, 00:11

Hubeeert konkretnie to dla mnie :D

Szkoda by go było na części bo jest sprawny :)
Co prawda do wymiany jest rozrząd, paski klinowe i tak jak było w opisie uszczelka na wałku górnym. Poza tym silnik pracuje i na benzynie i na gazie bardzo ładnie. Elektryka sprawna, skrzynka też. Nie jest źle. Trochę uczucia i myślę, że będzie całkiem żwawo hasał po Szczecinie (nie strasząc przy tym przechodniów) :mrgreen:

Najwięcej roboty jest przy blacharce: maska do wymiany lub lakierowania, zderzak i błotnik też by się przydało by był jeden kolor no i ruda bierze progi w dwóch miejscach. Zastanawiamy się czy lepiej zmienić maskę pod kolor czy lakierować? Bo i tak chyba idealnie koloru się nie dobierze (mam na myśli przy zakupie z innego bordowego)? A znaleźliśmy tylko jedną maskę w tym kolorze od sedana właśnie, stąd pytanie czy będzie pasować.

P.S. Zapłaciliśmy za niego niedużo (mniej niż kwota podana na allegro), więc możemy troszkę włożyć :wink:

Anonymous - 15-12-2009, 07:33

Fotomisia, nie ma żadnych różnic z przodu miedzy sedanem a hatchbackiem, wszystko jest identyczne oprócz tylu wiadomo
Bartek - 15-12-2009, 08:58

kosior1975, Wiesz, czy Ci się wydaje? Mnie się wydaje, że Ci się tylko wydaje.

Szyby w przednich drzwiach nie pasują - inny kształt ramki. Szyba czołowa nie pasuje na 100%.

Błotniki, maska są identyczne - kosmetyczne różnice są w nachyleniu słupków przednich.

Fotomisia - 15-12-2009, 10:31

Dzięki za odpowiedzi :)

Skoro błotniki i maska są identyczne to można pomyśleć nad podmianką :wink:

darkezz - 15-12-2009, 20:04

ciężko jest również założyć lusterka boczne od sedana do hecza i na odwrót.trzeba robić fasolki w otworach mocujących.no i wyniki nie są zadowalające.
mitsu_pl - 15-12-2009, 20:28

Możesz wrzucić jakieś zdjęcia tej maski? Mam bordową na swoim (była malowana z pomarańczowej/czerwonej - ktoś wymieniał po stłuczce) Może by my się pomieniali :P ?
Fotomisia - 15-12-2009, 21:24

mitsu_pl napisał/a:
Możesz wrzucić jakieś zdjęcia tej maski? Mam bordową na swoim (była malowana z pomarańczowej/czerwonej - ktoś wymieniał po stłuczce) Może by my się pomieniali :P ?

Mogę

Tak wygląda :D

Aha dla jasności wlot jest, ale dziury w masce nie ma :wink:

mitsu_pl - 15-12-2009, 21:44

Cholercia, faktycznie wielki ten "dolot". Hmmm, żeby był mniejszy to bym się pokusił, dziurę sam wyciął, ale jednak trochę przypałowo z czymś takim jeździć nie mając dużego stadka pod maską... Nie dziwię się, że chcesz ją zmienić... Już nawet kojarzę go z "alledrogo"
Fotomisia - 15-12-2009, 22:06

mitsu_pl napisał/a:
Cholercia, faktycznie wielki ten "dolot". Hmmm, żeby był mniejszy to bym się pokusił, dziurę sam wyciął, ale jednak trochę przypałowo z czymś takim jeździć nie mając dużego stadka pod maską... Nie dziwię się, że chcesz ją zmienić... Już nawet kojarzę go z "alledrogo"

No wiedziałam, że zrozumiesz dlaczego chcę zmienić :wink: Tego Gala nikt nie chciał głównie przez tą maskę kupić :badgrin:

Wygląda na to, że do Wrocka albo do Wawy trzeba się będzie pofatygować bo w Szczecinie i okolicach mają maski, ale nie w tym kolorze :(

Edit: właśnie mi się przypomniało Hubeeert , że Ty masz GTI bordowego :D Tu już bardziej taki duży dolot pasuje, nie chciałbyś się zamienić? :wink:

A tak poważnie to jak zmienię maskę to ta będzie do oddania za piwko jakby ktoś reflektował :biggrin:

Chyba, że ją zostawimy i polakierujemy, ale raczej mało prawdopodobne :wink:

Hubeeert - 15-12-2009, 22:40

Fotomisia napisał/a:
Edit: właśnie mi się przypomniało Hubeeert , że Ty masz GTI bordowego Tu już bardziej taki duży dolot pasuje, nie chciałbyś się zamienić?

Eeee nie - jakoś nie bardzo :D

Maretzky85 - 16-12-2009, 08:26

Jakby Hubeeert, zamontował sobie turbinkę i intercooler, przy czym intercooleer na górze to może miałoby to sens :P
Niestety intercoolery w Galanach były montowane na dole :P

Zajc3w - 01-01-2010, 23:05

:evil: :evil: :evil: :evil: Galant idzie na złom, aktualny stan to brak szyb poza 1 boczną i przednią, brak lusterek, dach niżej od oryginału o 5 cm. :evil: :evil: :evil: :evil:

Gdyby nie dach byłby jeszcze sens naprawiać.

:evil: :evil: :evil: :evil: Jakiś imbecyl, delikatnie mówiąc, zdemolował nam miśka. :evil: :evil: :evil: :evil:
Jutro pojawi się ogłoszenie o sprzedaży z fotkami w odpowiednim dziale :evil: :evil: :evil: :evil:

Rafal_Szczecin - 01-01-2010, 23:07

Zajc3w, jakis pech Cie przesladuje, najpierw sigma , a teraz gala Ci zdemolowali .

co do tej maski, pewno nie wiecie, ale pochodzi ona ze szczecinskiego galanta, ktory swojego czasu wyladowal w xedosie .
byl to sedan, z silnikiem 1,8Turbo. tak tak, turbo, gosc uturbil sobie gala w domu, i wszystko ladnie jezdzilo, do czasu, az w galoru nie przemeblowali tylka,tak ze dotknal tylnich siedzen .