To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Pajero II - [2.5 TD] Akumulator - ile Ah?

piotrekapa - 15-12-2009, 11:28
Temat postu: [2.5 TD] Akumulator - ile Ah?
Witam wszystkich ponownie...

Powiedzcie mi jaki akumulator do P... 2500 TD - ile Ah i jakie firmy preferujecie jeżeli chodzi o kompromis [niezawodność/cena]

pozdrawiam
Piotrek
piotrekapa@wp.pl

Gene - 15-12-2009, 12:46

P II 2.5 - 100 Ah i 420 A, jesli chodzi o kompromis to moze MOLL. Akumulatory ołowiowe tej firmy pracują najczęściej przez 3 do 5 lat i w tym okresie nie ma z nimi klopotow. Potem to juz wiadomo...
Jesli nie MOLL to pozostaje CENTRA, BOSCH lub EXIDE

piotrekapa - 15-12-2009, 13:16
Temat postu: Akumulator C.D.
dzięki za info... ale powiedz mi jedno dlaczego sprawdzili mi w katalogu akum.... ze do Pajero 2500 TD powinien być 65 Ah (teraz mam 74 Ah i jeszcze jest trochę luzu na większy)

czy masz jakieś wyrobione zdanie na temat firmy/ modelu ????????

pozdrawiam
Piotrek
piotrekapa@wp.pl

Anonymous - 15-12-2009, 13:45

Ja mam 96 Ah Wymieniałem jakiś rok temu, poprzedni też miał taką pojemność. A wcześniej niestety... brak danych
Gene - 15-12-2009, 13:46

Piotrek ja nie, ale moj serwis tak. Od lat wsadzaja to co napisalem i jest gitara. Czy ASA Mitsubishi sie myli to juz pytanie do MMC ale do 2.5 litrowego kaszlaka 65 Ah to tak na moj rozum malo. Co to za katalog takie dane ma?
piotrekapa - 15-12-2009, 14:00
Temat postu: Akumulator C.D.
Dzięki .... wiesz nie chciałbym robić negatywnej reklamy...

Przeanalizuje to...

Pozdrawiam
Piotrek

Gene - 15-12-2009, 14:50

Bracie to forum jest po to aby pomagac. Pomysl o tych, ktorzy beda mieli podobny problem. Tu nie chodzi o negatywna reklame, czy o to kto ma racje. Chodzi o dostarczenie klubowiczom/forumowiczom czy zwyczajnym uzytkownikom, ktorzy trafili na ta strone szukajac pomocy, informacji lub danych do jak to ladnie ujales przeanalizowania zagadnienia. Bylo juz kilka tematow o akumulatorach. Rozpoczales kolejny i oby czytelnicy mieli z tego powodu ulatwione poszukiwania. Byc moze nastepni Forumowicze podadza inne wartosci i tez potwierdza, ze taki akumulator robi. Ja bazuje na wiedzy wlasnej i ludzi, ktorych znam. Z czystej ciekawosci poznam wydawce tego katalogu. Moze akumulatory tej marki sa jakies lepsze i wystarczy taki na 65 Ah.
Serdecznosci

Antonina - 15-12-2009, 15:01

Witam
Mnie w sklepie po sprawdzeniu w komputerze powiedział to samo 65Ah z tym że zapytał czy to wersja z dwoma akumulatorami mam dwa, podobno są z jednym
Pozdrawiam

Gene - 15-12-2009, 15:09

Antonina napisał/a:
...podobno są z jednym
Tak wystepuja wersje z jednym i z dwoma akumulatorami.
Anonymous - 15-12-2009, 18:02

Więc jeszcze ja "dorzucę swoje trzy grosze" 8)

Gdy kupiłem samochód był w nim wmontowany 72Ah akumulator "no-name". Zapewne z rynku niemieckiego, bo i z tego rynku pochodzi samochód. I moja wersja stawia jeszcze większy opór bo to 2800, ale to bardziej do drugiego zagadnienia. Tak są wersje z jednym i z dwoma akumulatorami - mój ma jeden. Na wspomnianym 72Ah palił znakomicie. Teraz mam 74Ah. Również bez problemów. A co do ciekawostek - niemiecka instrukcja obsługi podaje pojemność akumulatora zarówno do wersji 4D56 jak i 4M40 - 64Ah...

rogal16-91 - 15-12-2009, 20:59

W moim 2.5 TD mam dwa akumulatory i obydwa 85Ah z prądem nie ma problemów. i jeżeli masz 74 Ah i masz miejsce to daj też jak ja 85 Ah myślę że nie zaszkodzi chociaż się nie znam. Pozdrawiam :)
Anonymous - 15-12-2009, 21:06

rogal16-91 napisał/a:
W moim 2.5 TD mam dwa akumulatory i obydwa 85Ah z prądem nie ma problemów. i jeżeli masz 74 Ah i masz miejsce to daj też jak ja 85 Ah myślę że nie zaszkodzi chociaż się nie znam. Pozdrawiam :)

Tak. Mógłbym. Ale mój aku ma coś koło 1,5 roku i chodzi bez problemów i on i samochód więc na razie go "nie tykam" :wink:

rogal16-91 - 15-12-2009, 21:10

bartek2800 napisał/a:
rogal16-91 napisał/a:

Tak. Mógłbym. Ale mój aku ma coś koło 1,5 roku i chodzi bez problemów i on i samochód więc na razie go "nie tykam" :wink:

post jest skierowany do piotrekapa :) sory może napisałem go jakby do dwóch osób ale myślę że nic się nie stało :wink:

Anonymous - 15-12-2009, 21:13

rogal16-91 napisał/a:
bartek2800 napisał/a:
rogal16-91 napisał/a:

post jest skierowany do piotrekapa :) sory może napisałem go jakby do dwóch osób ale myślę że nic się nie stało :wink:

Więc to ja przepraszam za odpowiedź. Myślę, że nikt się z powodu mojego wywodu nie obrazi. 8)

Faraonix - 15-12-2009, 21:21

Generalnie wpakuj najwiekszy akumulator jaki ci wejdzie. Ja kupilem wlasnie tak w halfordsie z 3 letnia gwarancja. Byly tez z 5 letnia ale byly mniejsze gabarytowo wiec nie wziolem. Niestety na zadnych nie bylo podane jaka maja pojemnosc ale smiga ladnie i pali od strzalu.

Prawda jest taka ze czasem moze byc napisane na tanim aku ze ma wieksza pojemnosc jezeli w celach uzyli cienszy material dla osiagniecia tej pojemnosci i wtedy taka 100Ah po roku moze byc gorsza od 65Ah dobrej firmy.
Przy danych wymiarach jest jakas optymalna pojemnosc wiec tez bym sie nie rzucal na te z najwieksza bo trwalosc moze ich byc licha.